Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ilie Năstase, la Marius Tucă Show: La Roland Garros, am o stradă care se numește Ilie Năstase/INTERVIU

Inquam Photos/ Octav Ganea
Ilie Nastase

Fostul mare tenismen, Ilie Năstase, a dezvăluit luni, la emisiunea Marius Tucă Show, care este cea mai mare dezamăgire a sa și cum autoritățile romnâne nu i-au arătat respectul cuvenit și nu l-au ajutat să pună pe picioare Academia de tenis din București, anunță MEDIAFAX.

Prezentăm principalele declarații ale lui Ilie Năstase în emisiunea Marius Tucă Show:

„La Roland Garros n-am mai fost de un an, că am avut problema cu suspendarea, dar o să mă duc (…) Păi acolo avem, îi spune village, un… așa mic și am o stradă care se numește Ilie Năstase. Și sunt mândru de treaba asta. N-am în România, dar am acolo”.

Citește și: CONTROVERSĂ în Italia - Papa Francisc a modificat textul rugăciunii 'Tatăl Nostru'

„După aia, când m-am mutat la Paris, stăteam acolo, mă vedeau în fiecare zi cât stăteam eu acolo mă vedeau pe la restaurante, credeau că sunt francez deja. Oricum, cei din comunitatea evreiască, nu-mi spuneau Ilie, spuneau Elie, eram deja de-al lor”.

„Ne-au folosit străinii și pe mine și pe Nadia. Eu am avut academie de tenis la Paris vreo 10 ani. Șase hectare mi s-au dat acolo frumos, a mers bine. Nadia are în America la fel, deci oamenii ăia înțeleg exact ce înțelegem noi și numele nostru și vor să investească între un nume care e cunoscut în lumea întreagă. La noi nu, ați văzut vreo statuie în România? (...) eu nu vreau statuie, pot să îmi fac singur statuie, nu e problemă, dar respectul ăsta este, să îți facă o statuie, dacă vrei bineînțeles”.

„Eu nu îi înțeleg pe români, vorbesc serios, chiar nu îi înțeleg. Nu făcusem nimic, doar făcusem bine în meseria mea, mi-am făcut treaba, am fost cine am fost, numărul 1 mondial, numai pentru aia ar trebui, respectul ăsta, nu l-am primit niciodată în România”.

„Am 17 terenuri de tenis, am un teren de fotbal pe care i l-am închiriat lui Ciprian și care a făcut frumos, a făcut și tribuna cu lumină, cu... a început să arate frumos, dar nu am fost ajutat de absolut nimeni, nici de cei din sectorul 1, nici de domnul primar de la sectorul 1”.

„Am fost în sport, am fost în politică, am făcut de toate, dar cel mai dezamăgit am fost de politică. Și sunt în continuare pentru că oamenii care sunt de acolo nu se schimbă, niciodată nu o să se schimbe, niciodată”

„Dacă noi nu aveam politicieni buni pe timpul unirii, noi nu eram uniți acum. Ăia au fost politicieni care au înțeles binele acestei țări și s-au unit. Ei, astăzi nu s-ar mai putea face asta cu politicienii pe care îi avem”.

„Eu cred că a fost preluată țara asta de niște oameni care au vrut să o controleze în continuare și au zis așa: pe timpuri noi, tot noi, îi mai auzeam pe unii în Senat că zic așa. Și au zis așa, țara asta trebuie să fie condusă de noi, sau să fie confiscată economic, politic și presă și asta au făcut, asta s-a întâmplat”.

„Cine nu ne lasă acuma să facem bine? Noi românii pe români, ne împiedicăm unii de alții. Aici e tristețea mare pentru mine, că nu vrem să înțelegem că dacă noi ne punem împreună o să fie mai bine pentru toată lumea și dacă dăm legi omenești, că asta fac ăia străinii, le dau pentru bunăstarea oamenilor și a copiilor. Mă întreb și eu politicienii ăștia care nu dau legi ca lumea, nu au și ei copii, nu au și ei prieteni?”

„Nadia a venit la mine și eu i-am spus să fugă în America, poate să confirme de acolo, o întrebi și la mine acasă era ea și cu...generalul Dragnea și cu un securist. Și acolo i-am zis, era ministrul Dragnea, de sport, zic: Olga Korbut primește bani, trimiteți, nu mai dați ursuleți, vrea și ea bani că are nevoie, nu? Nu te mai băga tu. Zic, Nadia fugi, mâine, azi, fugi... a, mă bagi la pușcărie nemernicule...”

„Mie mi-a plăcut, am iubit tenisul, am făcut cu plăcere, am făcut cum mi-a convenit mie. Putea să spună unul joacă așa, dacă nu-mi reușea de o sută, cum am zis atunci, de o sută unu de ori îi dădeam”

„Simona Halep are, așa, perioade când se enervează, că și mie, de exemplu, eu când mă enervam jucam mai bine. McEnroe la fel, până nu se enerva nu dădea ce era mai bun din el. Și poate asta o ajută”.

„Îmi plăcea să mă complic, dacă puteam să câștig un punct ușor, nu-l câștigam, voiam să-l fac… ca melodia lui ăla, cum îl cheamă, Sinatra, I did it my way, adică am făcut cum am vrut eu”.

„N-am avut antrenor niciodată și eram singur. Aici era singura problemă și din când în când mai venea câte o soție, când nu eram divorțat, și se uita și ea și îmi ținea pumnii. În rest, eram singur. Între toți ăia pe acolo”

„Am luat opt turnee la rând, de la Monte Carlo, Roma, Paris, toate alea le-am luat eu, Madrid, tot ce era în Europa pe zgură și Roland Garros l-am luat eu, opt turnee la rând și nu aveam cum să nu fiu numărul 1. (...) Roland Garros în 1973 l-am câștigat fără să pierd nici un set. Au fost numai doi jucători în istoria Roland Garros-ului”.

„Eu i-am copiat pe australieni care ziceau așa: ca să te antrenezi cel mai bine e să joci un meci. Și jucam așa: la simplu, la dublu și la dublu mixt, dacă te uiți la toți foștii mari jucători înaintea mea sau în perioada mea toți au făcut exact așa”.

„Idolul meu a fost unul spaniol, Manolo Santana și, din păcate, am jucat o singură dată cu el la meciul de Cupa Davis de la București, în 67, aveam 21 de ani. Dar m-am îndrăgostit că era un nebun, că juca… făcea scurte, lobul, liftate, de la el am învățat. Stilul mi-a plăcut”.

„Simona Halep joacă prea mult în defensivă câteodată. Și acum, de exemplu, atacă foarte mult și cu dreapta și cu reverul. Am văzut acum ultimele meciuri foarte bine folosește scurta, pe care trebuia să o folosească mai demult. Și e foarte bine că și-a dat seama că trebuie să schimbe puțin din joc și să stea mai în teren. (...) Ea trebuie să se uite foarte atentă și să fie foarte concentrată la turneele Grand Slam. Astea contează, câte ai luat de Grand Slam. Ai fost numărul unu o dată, e de ajuns”.

„Nu putem compara tenisul masculin cu cel feminin. Sunt mult mai mulți jucători buni… Decât la fete. Nu vreau să diminuez Simonei nimic din succesul ei, dar când văd la meciuri fete care pierd 6-0, 6-0 sau 6-0, 6-1, eu le-aș amenda. Când pierzi 6-0, 6-1 nu-ți dau premiu. Că ai pierdut 6-0, 6-0”.

„Simona Halep e ambițioasă. Asta e cel mai important. Mai e o jucătoare ambițioasă în România, o cheamă Monica Niculescu și ea, dacă ar avea ambiția Monicăi Niculescu cred că n-ar pierde niciun meci. Fata aia e condusă cu 5-0 și n-are nicio treabă, ea luptă că o bate pe aia”.

„Daren Cahill e un foarte bun antrenor. E un băiat care îi spune exact și nu se ferește să o critice, lucru care e foarte bine, asta trebuie să-i spună față de alții care o lingușesc și nu știu ce pe la spate. Și când ajunge acolo pe teren el poate să spună, dar dacă tu nu poți să schimbi ce spune el, e o mare problemă”.

Citește și: În plin SCANDAL pe împrumuturi, Rareș Bogdan SARE în apărarea lui Florin Cîțu: 'Așa am găsit economia României'

Prezentăm interviul integral:

Marius Tucă: Bun găsit oameni buni la o ediție specială, invitatul de astăzi, îmi place șablonul ăsta, nu mai are nevoie de nici o prezentare, se numește Ilie Năstase și cu toate astea citind despre tine îmi dau seama de fiecare dată că aflu lucruri noi. Bine ai venit, la mulți ani...

Ilie Năstase: Bună.

Marius Tucă: Un an mai bun, ești foarte reținut, nu ești genul de obicei, te deranjez?

Ilie Năstase: Stai puțin să îmi scot asta, nu că am fost la Senat azi că am o întâlnire și m-am dus și eu și zic: nu se lucrează azi? Nu, până pe trei februarie nu se lucrează. Am stat și eu vreo trei ani pe acolo, am pierdut timpul, dar asta e.

Marius Tucă: Ilie, nu vreau să te deranjez, poți să pui pe masă, nu pe jos, avem studiourile astea foarte scumpe, deci tu vrei să îmi spui că anul ăsta faci 74 de ani?

Ilie Năstase: Da și cinci căsătorii.

Marius Tucă: Nu pot să cred asta...

Ilie Năstase: Acuma vrei să îți spun recordul la tenis?

Marius Tucă: Știi că există asta, e un om bătrân sau un om în vârstă, tu nu ai vârsta și oricine s-ar uita la tine din toate pozițiile și din avion, nu ar spune despre tine că mâine, poimâine faci 80 de ani.

Regulile normale din occident sunt cele mai naturale, legile omenești le spun eu, pentru oameni. Și în România nu se vrea treaba asta în continuare, să avansăm și noi

Ilie Năstase: Păi toată lumea arată bine în avion, mi-ai făcut un compliment?

Marius Tucă: Țiriac a făcut 80 săracu...

Ilie Năstase: Nu ne luăm la competiție pe treaba asta...

Marius Tucă: Păi nu, tu arăți mult mai bine nu?

Ilie Năstase: Nu, nu vreau să mă compar cu nimeni, arată foarte bine...

Marius Tucă: E verde?

Ilie Năstase: E verde că se duce la vânătoare și zice: Năstase nu vrei să vii și tu cu mine la vânătoare, nu că dacă mă confuzi cu vreo căprioară mă împuști și nu vreau.

Marius Tucă: Da, a trecut foarte tare timpul, întâmplarea a fost că prima noastră întâlnire când ne-am cunoscut mai bine, erai candidat la Primăria Capitalei și trebuie să recunosc că mi-am dorit foarte tare să fii câștigat atunci, de ce? Pentru că erai din afara sistemului, nu făcuseși politică, nu intraseși deloc până atunci în politică, aveai experiența omului care călătorește, care vine din afară și cu toate astea lumea a ales altceva, îți aduci aminte?

Ilie Năstase: Îmi aduc aminte, chiar am fost contestat că nu sunt român, țin minte, ai venit la mine acasă.

Marius Tucă: Ne cunoșteam de ceva vreme și aveam ziarele de seară și nu știu, nu mai știu în ce ziar scria că Ilie Năstase nu poate să candideze pentru că este cetățean francez.

Ilie Năstase: Cred că era vineri spre sâmbătă și ambasada era închisă, a trebuit să mergem la ambasadă să confirme că nu sunt...

Marius Tucă: Duminică erau alegerile?

Ilie Năstase: Da, duminică erau alegerile.

Marius Tucă: Da, era ultima lovitură pregătită de băieții

Ilie Năstase: E, astea au fost ultimele șmecherii ale băieților cu epoleți și asta s-a întâmplat, dar nu regret, am făcut o încercare care a fost ceva natural, nu am făcut-o pentru interese, sau... adică în România nu a mers și nu merge în continuare treaba asta. Dacă ești cinstit, nu...

Marius Tucă: Dar de ce? De ce Ilie? Care sunt argumentele? Un tenismen celebru, un român celebru pentru că de multe ori s-a spus despre... până la Hagi că România înseamnă Nadia Comăneci și Ilie Năstase, erați cei mai cunoscuți omeni din lume. Dar de ce această respingere?

Ilie Năstase: Cred că România o să vrea să devenim și noi o țară normală, așezată, cu reguli cum sunt în occident și regulile normale din occident sunt cele mai naturale, legile omenești le spun eu, pentru oameni. Și în România nu se vrea treaba asta în continuare, să avansăm și noi. Uite eu mă duc foarte des într-o țară în care noi poate nu știm mult sau știm ... e o țară negativistă pentru noi, Turcia. Oamenii ăștia în Turcia și politic și business și ce vrei tu au făcut lucrurile cele mai ușoare și cele mai simple, au copiat tot ce a fost mai bun în Anglia, în Franța, în America, au două hoteluri Kempinski All Season, nici New York nu are. Asta suntem, noi nu vrem să copiem, noi facem în felul nostru, ca și autostrăzile, uite 10 ani am stat în Chișinău, au niște restaurante McDonalds și m-am dus în Basarabia, am fost la Cetatea și mă duceam pe o stradă pe care o știam eu mai lăturalnică așa și acolo m-am dus să văd unde a lucrat tatăl meu când era el polițist la Banca Națională în Soroca și căutam locul, cu fratele meu eram, voiam să vedem și noi unde s-a născut, dar fratele meu s-a născut acolo și până la urmă am dat peste un ziarist care știa de Banca Națională, ne-am dus acolo, am vizitat, am fost foarte frumos și zice „vreau să vă invit la masă”, nu pot să merg că mă duc la Chișinău, pe unde o luați? Pe strada aia unde faci două ore. Domnul Năstase, păi noi avem autostradă, când ați făcut-o? De curând. Ce s-a întâmplat, au venit americanii și au zis, cum a venit Bechtel la noi și au zis, vă dăm bani să vă faceți autostradă de 120 de km. Și zice nu ne pricepem, primarul era tânăr și a zis domnule nu ne pricepem, nu ne dați banii, dar faceți-o dumneavoastră și asta s-a întâmplat, au făcut-o americanii. La fiecare 10 km scria acolo pe ea mulțumim poporului american pentru acest minunat cadou. Și m-am dus pe autostradă, am făcut 45 de minute în loc de două ore. Deci se poate da?

Marius Tucă: Se poate, da. Apropo de Basarabia, nu știu câți cunosc din biografia ta, dar părinții tăi s-au cunoscut acolo, tatăl tău era din Basarabia...

Ilie Năstase: Nu, de lângă Buzău...

Marius Tucă: Mama ta era din Basarabia și tatăl tău din Buzău.

Ilie Năstase: El a fost trimis la Banca Națională ca și polițist ca să păzească Banca Națională din Soroca.

Marius Tucă: Și acolo au trăit, acolo s-a născut fratele tău mai mare, sora și după aceea au venit în România pentru că și-au dat seama ce se întâmplă acolo.

Ilie Năstase: Au anunțat, deci dacă nu îi anunțau că o să intre rușii în Moldova... și-au luat totul în mașină...

Marius Tucă: Dacă rămâneau acolo te nășteai rus, nu?

Ilie Năstase: Da, eram rus și am spus în autobiografie.

Marius Tucă: Da, în autobiografie spune asta. Cum ar fi fost să fii rus?

Ilie Năstase: Rău, nu m-aș fi identificat cu ei.

Marius Tucă: Nu te-ai identificat...

Ilie Năstase: Nu, pentru că nu vorbesc nici rusa...

Marius Tucă: Păi nu, dar dacă te nășteai atunci...

Ilie Năstase: Mama mea și cu sora ei erau orfane de război, nu și-au cunoscut părinții și atunci acasă vorbeau mai mult rusește decât...

Marius Tucă: Și când ai fost în Basarabia să vezi unde a lucrat tatăl tău?

Ilie Năstase: Am fost acum vreo 15 ani.

Marius Tucă: A, deci ai fost de mult. Și cum ți s-a părut? Fratele tău câți ani avea când a plecat din Basarabia?

Ilie Năstase: Avea 7 ani.

Marius Tucă: A cunoscut locuri, sau cum?

Te votează niște oameni cinstiți și când ajung acolo ei devin necinstiți. Ei nu reprezintă oamenii care i-au votat, ei se reprezintă pe ei.

Ilie Năstase: Da, a făcut prima clasă acolo, nu a mai recunoscut, dacă nu dădeam peste jurnalistul ăla nu dădeam de locul unde s-a născut, de Bancă, acolo s-a născut de fapt.

Marius Tucă: Am înțeles, apropo de politică, la un moment dat ai intrat, ai fost în Senatul României, nu?

Ilie Năstase: Da.

Marius Tucă: Cum ți s-a părut lumea asta, ai fost acolo în Parlamentul României?

Ilie Năstase: Vorbeam și cu taximetristul astăzi și spuneam că nu se vrea să devenim și noi o țară așezată, cu lucruri normale. Acolo în Senat m-am simțit puțin stingher, am avut doi prieteni, era o doamnă, profesoara care a făcut greva, nu îmi aduc aminte și un băiat Laurențiu, noi trei eram întotdeauna cei trei care erau împotriva lucrurilor care nu erau normale, nu erau legi omenești.

Marius Tucă: Pentru că nu erai îndoctrinat, nu erai (înregimentat) într-un partid... cine Cristina Anghel?

Ilie Năstase: Da, doamna Anghel, o doamnă foarte cum se cade și...

Marius Tucă: Și făceați opinie de fiecare dată și...

Ilie Năstase: Da, discutam înainte și votam, că și un copil de 10 ani spune ce lege e bună și ce nu e bună, nu? Nu e greu, dar din păcate oamenii ăștia la legile cu scăpări se ridică cu două mâini. La legile bune, toți ridică în capul sus, în stânga, în dreapta, nu vrea nimeni să voteze. Asta nu mi-a plăcut.

Marius Tucă: Ai repeta experiența asta?

Ilie Năstase: Nu, a fost o experiență, nu bună, că sunt experiențe bune, rele, nu a fost o experiență bună pentru mine pentru că până la urmă vreau să spun adevărul: acolo te votează niște oameni cinstiți și când ajung acolo ei devin necinstiți. Ei nu reprezintă oamenii care i-au votat, ei se reprezintă pe ei. Eu o să am putere mâine, nu le-aș da voie, niciunui partid nu aș da voie să pună tricolorul la sediile lor, pentru că ei nu reprezintă țara asta, ei se reprezintă pe ei personal, aici e problema. Doar când se schimbă... uite s-a schimbat de trei luni doar numele și fețele, ei sunt aceeași.

Marius Tucă: Corect, ai perfectă dreptate, m-am mirat că tu ai vrut să intri să faci asta și bănuiesc...

Ilie Năstase: La români adevărul nu prinde, când spune cineva adevărul românul spune „lasă bă că...”. Am niște oameni care nu sunt de acord cu ei. De exemplu cu Băsescu: se spune că tovarășul Băsescu a fost cel mai bun politician al României. A fost politician bun pentru el și familia lui, când spui și ai un slogan de felul că „să trăiți bine”, se pare...

Marius Tucă: Cumplit, cinic până la urmă, da.

Ilie Năstase: Acuma e și treaba asta cu numele lui de spion, care cum îi spunea?

Marius Tucă: Cine, a Băsescu?

Ilie Năstase: Da.

Marius Tucă: Petrov.

Ilie Năstase: Petrov, s-a vorbit cinci minute, 10, 20 ...

Marius Tucă: Și a trecut, e europarlamentar, nu are nici o treabă...

Ilie Năstase: E europarlamentar, vine și ne spune cum să trăim, ne spune că el care a spus că autostrăzile nu au nici o problemă, în România nu trebuie autostrăzi....

Marius Tucă: Alo, păi mi-a spus mie. Mie mi-a spus în emisiune, o oră m-am luptat cu el să îi spun că e nevoie în România de autostrăzi și îmi spunea nu, trebuie să caut emisiunea să o dau la un moment dat, dar știi de ce îmi spunea nu? Că nu sunt suficiente mașini care să meargă pe autostrăzi.

Ilie Năstase: Acum trei luni spunea că el ne propune că el se pricepe să facă autostrăzi.

Marius Tucă: Bine, hai că vorbim prea mult de ce a fost și așa mai departe. Pentru mine a fost o mare surpriză că ai încercat, intrând în politică, mergând în Senatul României să faci din nou, mai ales că știm bine ce s-a întâmplat atunci când ai candidat la Primăria Capitalei și ai vrut să faci ceva pentru România. Sunt convins că erau un altfel de primar, sunt absolut convins de asta, așa cum au fost multe personalități în Europa alese în funcția de primar, dar ce a fost a fost. Dacă mie îmi spune cineva că tu faci 74 de ani în condițiile date, mă întorc la asta, nu pot să cred și mă întrebam dacă de aici înainte, tânăr fiind, păduri cutreierai, mai vrei să faci într-un fel politică, vrei să mai candidezi la vreo funcție politică în statul român? Te mai gândești la asta?

Ilie Năstase: Aș vrea, dar nu mai am puterea, nu mai am răbdarea și am suferit mult, pentru că am pus pasiune în ceea ce am făcut și în sport și în orice și când pui pasiune și vrei să faci ceva și ești refuzat de niște... am fost născut la București de mic, să fiu refuzat în orașul meu...

Am fost cine am fost, numărul 1 mondial, numai pentru aia ar trebui, respectul ăsta, nu l-am primit niciodată în România

Marius Tucă: Ești bucureștean get-beget.

Ilie Năstase: Deci era cineva care nu avea nici o treabă, mai ales că era și procuror, condamnase oameni la pușcărie la astea, eu nu îi înțeleg pe români, vorbesc serios, chiar nu îi înțeleg. Nu făcusem nimic, doar făcusem bine în meseria mea, mi-am făcut treaba, am fost cine am fost, numărul 1 mondial, numai pentru aia ar trebui, respectul ăsta, nu l-am primit niciodată în România.

Marius Tucă: Nu există memorie atunci când vine vorba de politică în România, din păcate. Păi mai mult decât atât îți aduci aminte că după ce a fost ales primarul capitalei, a renunțat la funcția de primar ca să devină prim ministru...

Ilie Năstase: Nu, dar ai înțeles a vrut să fie și prim ministru și primar...

Marius Tucă: Nu s-a putut.

Ilie Năstase: Era perioada când Chirac era în Franța și prim ministru și primar și a vrut să copieze treaba aia. Țin minte că nu a semnat nici o hârtie în șase luni și erau speriați oamenii. L-am adus pe Depardieu să facă o treabă și m-am întâlnit cu el, da domnule îl cunosc, i-a promis că îi face, nu i-a făcut nimic omului, vrea să investească 40 de milioane în România, nu s-a putut.

Citește și: Se bat cap in cap! A refuzat propunerea .

Marius Tucă: Cred că am primit până la urmă ce am primit, dar apropo de sentimentul ăsta patriotic despre care se vorbește foarte puțin și pare cumva desuet, adică dacă vorbești în ziua de astăzi despre ideea de patriotism și de a fi patriot ești cumva depășit de zilele astea, nu ți se pare, nu ai sentimentul ăsta?

Ilie Năstase: Da, dar nu știu, nu înseamnă că eu dacă am câștigat sau mi s-a cântat imnul de 146 de ori sunt mai patriot decât celor care nu li s-a cântat.

Marius Tucă: Nu, dar tu ai avut sentimentul ăsta din totdeauna.

Ilie Năstase: Dintotdeauna, dar vreau să spun că dacă fiecare persoană din România și-ar face treaba pe felia lui, am fi toți patrioți, asta trebuie să facem, să ne facem treaba unde suntem acolo și nu e greu, dar înainte spuneam: nu ne lasă nebunul ăla, fiind știind cine. Cine nu ne lasă acuma să facem bine? Noi românii pe români, ne împiedicăm unii de alții. Aici e tristețea mare pentru mine, că nu vrem să înțelegem că dacă noi ne punem împreună o să fie mai bine pentru toată lumea și dacă dăm legi omenești, că asta fac ăia străinii, le dau pentru bunăstarea oamenilor și a copiilor. Mă întreb și eu politicienii ăștia care nu dau legi ca lumea, nu au și ei copii, nu au și ei prieteni? Ce le spun la copii și la prieteni?

Marius Tucă: Nu au familii?

Ilie Năstase: Nu au familii, ce le spun că au votat niște legi în defavoarea lor?

Marius Tucă: Unde crezi că s-a întâmplat ceva cu românii, în general? Pentru că tu spui niște lucruri foarte simple și foarte adevărate, nu este mare filosofie, lucrurile astea le înțelege toată lumea, dacă fiecare își face treaba cum trebuie, dacă fiecare la locul lui de muncă, spui tu, își face treaba, asta înseamnă că e patriot, mai mult decât dacă își punea tricolorul pe gard sau la fereastră, sau la balcon. Dacă în Parlament s-ar aproba legi omenești, dacă sunt date legi normale, vorba ta, orice om vede o lege dacă e în regulă sau dacă nu e în regulă. Unde s-a întâmplat ceva cu noi când în ultimii 30 de ani practic am bâjbâit în această democrație, mai mult sau mai puțin originală.

Ilie Năstase: Nu știu, eu cred că a fost preluată țara asta de niște oameni care au vrut să o controleze în continuare și au zis așa: pe timpuri noi, tot noi, îi mai auzeam pe unii în Senat că zic așa. Și au zis așa, țara asta trebuie să fie condusă de noi, sau să fie confiscată economic, politic și presă și asta au făcut, asta s-a întâmplat. Uitați-vă la politicienii care au fost, sunt în Franța, în Anglia, nu în Anglia, sunt peste tot, ăia și-au dorit să facă lucruri bune pentru oameni, că de aia au fost votați. Dacă noi nu aveam politicieni buni pe timpul unirii, noi nu eram uniți acum. Ăia au fost politicieni care au înțeles binele acestei țări și s-au unit. Ei, astăzi nu s-ar mai putea face asta cu politicienii pe care îi avem.

Marius Tucă: Cu siguranță nu s-ar mai putea face. Hai să ne întrebăm dacă și cei aproape 50 de ani de comunism au însemnat ceva și au distrus ceva din fibra poporului român, pentru că și aici.

Ilie Năstase: Păi tocmai că am avut 50 de ani, trebuia să e schimbăm în următoarele două săptămâni.

Am fost în sport, am fost în politică, am făcut de toate, dar cel mai dezamăgit am fost de politică

Marius Tucă: După 50 de ani de comunism.

Ilie Năstase: Păi da, am suferit 50 de ani, păi nu vrei invers? Ce mai aștepți? Au venit tot ei și au zis așa, hai să calmăm, hai să nu o facem, hai să așa, a venit tovarășul Iliescu, a venit nu știu care, a venit tovarășul Măgureanu și a zis „păi din miliție transformăm în poliție , fără educație. Din securitate facem Serviciile Române de Informații, fără educație”. Asta s-a făcut, șmecherie din asta balcanică.

Marius Tucă: Nu te-am văzut de mult atât de supărat, dar și foarte ancorat în tot ce înseamnă România și realitatea din România.

Ilie Năstase: Am văzut, au fost...

Marius Tucă: Ai fost dezamăgit, da te rog.

Ilie Năstase: Am fost în sport, am fost în politică, am făcut de toate, dar cel mai dezamăgit am fost de politică. Și sunt în continuare pentru că oamenii care sunt de acolo nu se schimbă, niciodată nu o să se schimbe, niciodată.

Marius Tucă: Apropo de comunism, de ce 50 de ani de comunism, pentru un om care a fost născut în 46 și practic...

Ilie Năstase: În timpul celei mai grele perioade, a fost 1946, a fost foamete nu în România, în toată lumea.

Marius Tucă: În 1946 și practic tinerețea ta, împlinirea ta, faptul că ai ajuns Ilie Năstase, tenismenul numărul unu în lume, exact în anii de comunism, în anii comunismului, din 1946 până în 1989, te-ai retras din tenis cred că prin?

Ilie Năstase: În 1984, la 38 de ani.

Marius Tucă: În 1984, cu cinci ani înainte de căderea lui Ceaușescu și căderea comunismului. Cum ai văzut viața, chiar dacă erai foarte mult plecat în toți anii ăia, cum ai văzut viața din România și cum te adaptai văzând și mergând afară, pentru că erai la Paris, erai la Londra, erai în marile capitale și marile democrații ale lumii până la urmă.

Ilie Năstase: Îmi era greu să văd asta, dar trăind înainte aici știam cum e situația, dar în anii în care trăiam mai mult la Paris, aveam 40 de ani, abia când am candidat pentru Primăria Capitalei mi-am dat seama, am crezut că e rău, dar nu atât de rău când mi-am dat seama atunci când am candidat. Oamenii mergeau prin piețe și spuneau „trăiește tu cu salata asta că noi nu putem să trăim și e greu în România”, abia atunci mi-am dat seama.

Marius Tucă: Cât ai stat la Paris înainte să te întorci în România?

Ilie Năstase: Nu, noi plecam în...

Marius Tucă: Dar nu ai locuit permanent?

Ilie Năstase: Nu, era un fel de baza mea Parisul...

Marius Tucă: Și de acolo plecai peste tot în lume din anii 1980 sau mai devreme?

Ilie Năstase: Nu, mai devreme, din 1975-1976, când s-au născut copiii mei. Și îmi era greu, știam că e greu în România, că veneam în decembrie să fac Crăciunul și Anul Nou cu părinții și știam, dar nu atât cât mi-am dat seama atunci când am candidat, cât de rău, nu era viețuire, omenii în România o duceau greu, dar abia viețuiau...

Marius Tucă: Supraviețuiau.

Ilie Năstase: Și atunci mi-am dat seama când mergeam prin piețe și oamenii îmi spuneau, că „tu ai stat la Paris și uite cât de greu e”...

Marius Tucă: Nu ai mâncat salam cu soia.

Ilie Năstase: Exact, asta îmi spuneau și aveau dreptate, dar...

Marius Tucă: Deci nu te-ai gândit că România e atât de dramatic...

Ilie Năstase: Da, asta voiam să spun, deci am crezut că e puțin mai bine după, dar nu era, când oamenii spun treaba asta, înseamnă că așa e. Eu vedeam mai de sus...

Marius Tucă: E adevărat, nu stăteai în permanență aici și atunci în anii 80 ai văzut că situația se degradează foarte tare. Adică aveai prieteni aici, în afară de Țiriac cu care ai călătoreai și erai...

Ilie Năstase: Nu, aveam prieteni de la școală, aveam familia și îmi era greu ca eu, o persoană singură, să spun: domnule în România se trăiește foarte rău, Ceaușescu face asta...

Marius Tucă: Era aproape imposibil atunci, ca și sportiv fiind.

Ilie Năstase: Exact și aveam părinții care trebuia să îi văd de anul nou mereu și nu cred că numai prin vocea mea putea schimba ceva.

Marius Tucă: E adevărat, stai puțin că nu ți-a reproșat nimeni, domnule ce ...

Ilie Năstase: Nu, dar așa simțeam eu, mă simțeam vinovat la un moment dat, că nu ziceam mai multe, cât trebuia, dar mi-am dat seama că dacă zic ceva nu mai plec niciodată din România, rămân aici.

Marius Tucă: Sau dacă erai acolo, nu te mai lăsau să intri, nu mai avea rost să te întorci.

Ilie Năstase: Nu știu ce an era, cred că aveam 20 și ceva de ani și Țiriac 26-27 și ne-a premiat Ceaușescu cu cel mai mare ordin atunci, nu era Colanul României, era Ordinul Muncii clasa întâi, pentru care aveai dreptul la o casă, să nu plătești taxe și la această ceremonie au participat Ceaușescu, tot comitetul central și era și domnul Maurer atunci care era foarte atașat de...

Marius Tucă: El era domn de atunci, nu era tovarăș.

Ilie Năstase: Da, era atașat de noi și de tenis, îi plăcea tenisul, juca și acolo în mijloc, aveam 21 de ani, nu știu cât aveam și-au format două cercuri și am rămas în cercul cu domnul Maurer și Țiriac era cu Ceaușescu în alt cerc, la un moment dat când s-a deschis șampania, s-a pus în pahare, cercurile s-au spart și s-a format un cerc mare în care Ceaușescu a veni lângă domnul Maurer, era Ceaușescu, domnul Maurer și eu aici și am dat noroc cum se dădea în România, eu nu beam în perioada aia, eu nu am băut până la 39 de ani, asta am spus la judecător când am avut sentința...

Marius Tucă: Când ai avut problema cu... dar și pe mine m-a surprins că ai băut și îți spun și de ce, că ne-am întâlnit în nenumărate rânduri, nu te-am văzut niciodată să bei mai mult de un pahar.

Ilie Năstase: Și m-a întrebat judecători, dar de ce ați băut? Că trebuie să recuperez domnule judecător că nu am băut în viața mea. Și la un moment dat se uită la mine și face „măi băiete, îmi place de tine, dar nu îmi place un singur lucru”, eu am făcut pe mine îți dai seama, luasem puțin șampania, aveam curaj, zice: dar te văd acolo pe la Wimbledon, pe la Roland Garros că înjuri pe românește, eu ce să îi zic? Zic, mâine trebuie să plec la Barcelona, era campionat, am zis că gata am încurcat-o, nu mai plec la Barcelona, nebunul ăsta mă leagă. Zice: te văd că... și eu ce să îi zic acum? Domnul Maurer era lângă mine și zic: tovarășul secretar, nu mai știu cum m-am adresat.

Marius Tucă: Era secretar general, da.

Ilie Năstase: Trebuia să fiu îmbrăcat, eram militar, eram locotenent și mi-am pus părul așa, mi l-am tras și trebuia să îi spun...

Marius Tucă: Ți l-ai băgat sub șapcă.

Ilie Năstase: Nu, când mi-am dat distincția trebuia să spun „ Slăvesc Republica Socialistă România”, era Republica Socialistă România atunci și zic: tovarășe știți, mai timid așa, mai... am și eu temperament de român.

Nadia a venit la mine și eu i-am spus să fugă în America, poate să confirme de acolo

Marius Tucă: Ai greșit?

Ilie Năstase: Nu, normal că am greșit, Maurer mi-a tras un picior, pleacă dracu de aici că lu ăsta nu răspunde nimeni. Și mă așteptam să nu mai plec, a doua zi la aeroport...

Marius Tucă: Nu ți-au zis nimic?

Ilie Năstase: Nu, dacă îmi ziceau ceva a doua zi, când plecam următoarea dată, plecam și nu mă mai întorceam.

Marius Tucă: Apropo de asta, te-ai gândit vreodată să rămâi în străinătate?

Ilie Năstase: Nu, pentru că nu am avut niciodată senzația că nu mă lasă și că nu am voie să spun ce vreau eu, am spus de multe ori ce am vrut eu și nu mi s-a făcut nimic. Și atunci am zis că dacă o să mi se facă...

Marius Tucă: Te gândeai să pleci.

Ilie Năstase: Da, altfel nu. Nu aveam de ce.

Marius Tucă: Bine, Nadia a plecat foarte târziu, se întâmpla...

Ilie Năstase: Nadia a plecat târziu pentru că de exemplu nouă ne luau banii de la Cupa Davis că erau milioane, era Cupa Davis, televiziune și lu Nadia în loc să îi dea ceva, îi dădeau doi ursuleți.

Marius Tucă: Da, nu îi dădeau nimic.

Ilie Năstase: Și atunci am mai discutat și eu cu ea și am spus, hai mă fată pleacă, ce mai stai. Atunci era în perioada lu Olga Korbut, Olga Korbut pe aia o duceau rușii prin Japonia, în America, făceau turnee cu ea și câștigau bani și îi dădeau...

Marius Tucă: Și Nadia era închisă aici.

Ilie Năstase: Da, nu îi dădeau nici un ban.

Marius Tucă: Dar tu ai discutat cu Nadia în permanență în perioada aia?

Ilie Năstase: Da, Nadia a venit la mine și eu i-am spus să fugă în America, poate să confirme de acolo, o întrebi și la mine acasă era ea și cu...

Marius Tucă: Ea întotdeauna când vorbește despre tine, iartă-mă, spune fratele meu.

Ilie Năstase: Generalul Dragnea și cu un securist. Și acolo i-am zis, era ministrul Dragnea, de sport, zic: Olga Korbut primește bani, trimiteți, nu mai dați ursuleți, vrea și ea bani că are nevoie, nu? Nu te mai băga tu. Zic, Nadia fugi, mâine, azi, fugi... a, mă bagi la pușcărie nemernicule...

Marius Tucă: Cine zicea, Dragnea?

Ilie Năstase: Da, „cum să facă așa ceva”, și până la urmă a fugit Nadia și avea dreptate, trebuia să fugă mai devreme, era dreptul ei.

Marius Tucă: Și cu toate astea tu te-ai gândit să nu pleci, pentru că în 1984 se terminase cariera, ai jucat...

Ilie Năstase: Nu am plecat pentru că aveam părinții aici, eram atașat aveam mulți prieteni, eram... mă născusem aici.

Marius Tucă: Cu banii cum stăteai?

Ilie Năstase: În afară de banii de la... de asta nici nu am plecat din România, banii de la Cupa Davis ni opreau pe toți, dar banii de la turnee nu.

Marius Tucă: Erau banii tăi, bine atunci se câștiga puțin pentru că...

Ilie Năstase: Nu, atunci erau bani mulți.

Marius Tucă: Pentru atunci da, dar față de acum...

Ilie Năstase: Păi și acum o să spun...

Marius Tucă: Luai 100.000 de dolari la un turneu?

Ilie Năstase: Se luau și 50 și 100, în patru turnee am luat o dată 400.000, atunci 400.000 erau acum 4 milioane.

Marius Tucă: Enorm, cu 400.000 cumpărai România.

Ilie Năstase: Da, exact și a fost...

Marius Tucă: Nu aveai pe ce să îi cheltui.

Ilie Năstase: Nu m-a deranjat prea mult, adică m-au deranjat puțin că mi-au luat banii de la Cupa Davis, era muncă așa, dar nu m-au deranjat să zici, domnule îl lăsăm pe ăsta, cum i-au făcut lu Nadia...

Marius Tucă: Să îți dea și ție niște ursuleți.

Ilie Năstase: Eram plecat departe.

Marius Tucă: Dar apropo, câți ani au împlinit copiii tăi? Primii copii ai tăi, te faci că nu auzi sau?

Ilie Năstase: Câți copii?

Marius Tucă: Câți ani? Câți copii nu o să știm niciodată.

Ilie Năstase: Cel mai mare e de o seamă cu soția mea, are 45, Nathalie.

Marius Tucă: 45 Natalia, și unde trăiește?

Ilie Năstase: Trăiește în Montreal și acum se mută cu maică-sa în Spania la...

Marius Tucă: Mulți înainte și după aceea?

Ilie Năstase: După aia 33, 30...

Marius Tucă: 33, cine?

Ilie Năstase: Cei doi adoptați care trăiesc în Statele Unite, Nicholas și Charlotte...

Marius Tucă: Și după aia îi ai pe cei cu Amalia.

Ilie Năstase: 14 și 16, da.

Marius Tucă: Și cum discuți cu ei la 14 ani, un tânăr care abia împlinește și el 74 de ani? Cum e dialogul ăsta?

Ilie Năstase: Sunt foarte ok, pentru că ai mei merg la școala americană și sunt obișnuiți cu... nu au treabă din asta de...

Marius Tucă: Diferențe de vârste...

Ilie Năstase: Deci americanii și limba americană toată lumea ești tu, că ai 100 de ani, că ai 90 ești tu, nu dumneavoastră, nu ești tata... ești you. Și atunci e foarte bine, e mai simplu și mai direct la subiect.

Marius Tucă: Deci ai un dialog foarte ok. Și acum pentru că au crescut, face 14 ani fata cea mică...

Ilie Năstase: 14 ani cea mică și 17.

Marius Tucă: Realizează ce a însemnat Ilie Năstase?

Ilie Năstase: Nu, dar nici nu le pot explica că nu au de unde să știe, ele sunt altă generație.

Marius Tucă: Nu au văzut trofeele în casă?

Ilie Năstase: Au văzut trofeele, dar dacă nu le trăiești pe viu nu ai cum să apreciezi justa lor valoare.

Marius Tucă: Asta e adevărat, dar știu?

Ilie Năstase: Știu. Dar nici nu le-am forțat să facă tenis sau... ele la școala americană joacă fotbal, baschet, este corect să faci mai mult sport decât educație pentru că sportul te face sănătos.

Marius Tucă: Asta e o altă discuție în România, unde suntem un dezastru.

Ilie Năstase: Eu sunt puțin surprins că profesorii sau directorii unor școli din România nu se duc la școlile private ca să văd ce le sunt predate copiilor, sau ce fac. Ei fac trei sferturi din școală sport și un sfert educație.

Marius Tucă: Vorbeam despre Nadia, hai să ne uităm câteva minute pe care am făcut-o acum aproape 20 de ani să vedem cum arăta Ilie Năstase acum aproape 20 de ani și despre ce discutam atunci, care erau subiectele și după aceea ne întoarcem în direct în studio. Deci aproape 20 de ani au trecut, se fac în curând, în ceea ce te privește există o academie, da?

Ilie Năstase: Există, dar m-am chinuit mult, nu că am cheltuit financiar, dar m-am chinuit mult să pot intra acolo pe terenul ăla, adică voința... a fost urât.

Marius Tucă: Au fost 20 de ani până ai reușit să iei terenul.

Ilie Năstase: Da, exact 20 de ani. E greu să... dacă m-aș fi dus în altă țară probabil că mi se punea la dispoziție în următoarele trei ore.

Marius Tucă: În următoarele cinci minute.

Ilie Năstase: Da, dar aici e problema, că nu vrem să...

Marius Tucă: Bun și acum câte terenuri ai? Cum e acolo?

Ilie Năstase: Am 17 terenuri de tenis, am un teren de fotbal pe care i l-am închiriat lui Ciprian și care a făcut frumos, a făcut și tribuna cu lumină, cu... a început să arate frumos, dar nu am fost ajutat de absolut nimeni, nici de cei din sectorul 1, nici de domnul primar de la sectorul 1. Domnul primar de la sectorul 1 nu știu ce a făcut, cum a făcut, dar s-a dus și a sponsorizat Rapid-ul care e în sectorul 6, nu știu cum a făcut, eu sunt sectorul 1 și nu am avut voie, probabil că domnul Copos a vrut reședința clubului în sectorul 1.

Marius Tucă: Păi ce treabă are și de ce să nu te ajute deloc?

Ilie Năstase: Dar nu e o problemă, că dânsul decide ce vrea să facă, eu l-am găsit pe Ciprian care a băgat bani, m-am descurcat, nu e un reproș. Dar dacă tu ai pe cineva cu o academie care vrea să facă ceva frumos, a mai și venit de două, trei ori pe acolo, dânsul, și nu îl ajuți înseamnă că e răutate.

Marius Tucă: Păi nu îi înțeleg pe oamenii ăștia.

Ilie Năstase: Și mai are și bani, banii sunt, e răutate după mine. Și am spus: domnul primar, poate să treacă oamenii să vină cu cărucioarele pe aici, nu am nici o treabă, să vină copiii de peste drum să joace gratis fotbal...

Marius Tucă: Când începe să producă academia asta, ce?

Ilie Năstase: Nu produce. Eu am băgat foarte mulți bani acolo, nu o să mi -i scot până mor, sigur, dar nu este asta problema, problema este că i-am băgat în ceva care mi-a făcut plăcere și care mie mi-a dat satisfacție, tenisul.

Marius Tucă: Și jucători profesioniști vor crește la un moment dat acolo?

Ilie Năstase: Nu, vin și joacă acolo, se antrenează, vine Sorana Cârstea, vin mai mulți. Pentru copii se face și inițiere, dar vin cei care sunt de valoare, deocamdată.

Marius Tucă: Am înțeles, deci nu e o academie, nu ai bani să susții o academie în sensul bun, să îi iei de la 0, să fie descoperiți și așa mai departe.

Ilie Năstase: Nu pot, nu am cum, nu mai pot să susțin că nu mai câștig ce câștigam înainte...

Marius Tucă: Și îți trebuie o logistică, îți trebuie foarte mulți oameni...

Ilie Năstase: Foarte multe cheltuieli și cât pot, ajut.

Marius Tucă: Da, dar dacă ar putea să vină o primărie, Primăria dacă ziceai că e în sectorul 1...

Eu nu vreau statuie, pot să îmi fac singur statuie nu e problemă, dar respectul ăsta este, să îți facă o statuie, dacă vrei bineînțeles.

Ilie Năstase: Să ajute, nu mă supăr dacă vine și cu doi lei, că sunt doi lei pe care nu îi dau eu, îi dă Primăria, sper să vină.

Marius Tucă: De câți ani e academia?

Ilie Năstase: Din 1999 până în 2012 nu am putut să intru în ea, 15 ani nu am putut intra acolo. În momentul în care am intrat acolo mi-a fost greu...

Marius Tucă: Ai reușit să o amenajezi?

Ilie Năstase: Din banii mei, am împrumutat Fundația, Fundația nu a avut bani și acum trebuie să recuperez, dar nu mai pot să recuperez că nu mai am timp, nu mai am vârsta.

Marius Tucă: Păi da, dar măcar de aici înainte, Ministerul Sportului, Primăria de Sector și așa mai departe, există atâtea...

Ilie Năstase: Nu, dar nu e problemă, mă descurc eu, găsesc eu oameni să bage bani acolo. Locul e foarte frumos, e pe lângă lac și sigur că acolo vin copiii să se joace, vin copiii care au bani deocamdată, dar eu am cedat cuiva să o administreze, eu nu mă mai ocup și se ocupă acest băiat. Avem și un turneu cu Simona, se numește Dedeman Simona Halep Turneu care ne ajută foarte mult să ne facem puțină publicitate.

Marius Tucă: Poate de aici înainte autoritățile statului să vadă că există totuși o academie de tenis care se numește chiar Ilie Năstase, nu e problemă, de ce să nu, mie mi se pare că e o problemă.

Ilie Năstase: Dacă nu au vrut până acum nu or să vrea de acum încolo, așa că rămân cu ce am eu și ce pot să bag eu acolo.

Marius Tucă: Și ceea ce faci tu. Spune-mi te rog, apropo de asta, că era Nadia acolo, acum 20 de ani, vorbim, Nadia nici vorbă să facă o academie de gimnastică în România.

Ilie Năstase: Mi se pare că a făcut la Țiriac la patinoar.

Marius Tucă: Păi știu ce a făcut, au făcut o sală inițiere și așa mai departe.

Ilie Năstase: E bine deocamdată.

Marius Tucă: După aproape 30 de ani să îi dea podul unui patinoar ca să facă ceva...

Ilie Năstase: Asta trebuia să facă Ministerul Tineretului și Sportului, o sală specială Nadia Comăneci de gimnastică care să scoată...

Marius Tucă: Și o academie care să facă asta, să scotă sportivi, pentru că e vorba de Nadia Comăneci, nu? Mă uitam acum, s-a făcut un clasament cu cele mai bune sportive din istoria sportului, unde erau și tenismene, Nadia era pe locul 3 după Steffi Graf și Serena Williams. Nu știu dacă ai văzut clasamentul acesta, mi se pare impresionant.

Ilie Năstase: Nu am văzut, dar pe Nadia au pus-o la fete la tenis?

Marius Tucă: Nu, sunt din toate domeniile și două jucătoare de tenis și Nadia este pe locul 3 în acest clasament incredibil. Da, dar știi cum e? E foarte greu, adică îl ai pe Ilie Năstase și pe Nadia Comăneci și nu folosești lucrul ăsta, nu îi ajuți să dezvolți...

Ilie Năstase: Nu, ne-au folosit străinii și pe mine și pe Nadia. Eu am avut academie de tenis la Paris vreo 10 ani. Șase hectare mi s-au dat acolo frumos, a mers bine. Nadia are în America la fel, deci oamenii ăia înțeleg exact ce înțelegem noi și numele nostru și vor să investească între un nume care e cunoscut în lumea întreagă. La noi nu, ați văzut vreo statuie în România?

Marius Tucă: Mă întristez așa cu tot ce mi-ai spus.

Ilie Năstase: A văzut vreo statuie a unui sportiv în afară de Patzaichin în România? Nu știu.

Marius Tucă: Cred că mai are Oblemenco undeva la Craiova, atât.

Ilie Năstase: Păi de acolo, oamenii de acolo, dar dacă era din București nu îi făceau. Și spunea cineva că o țară se cunoaște și valoarea unei țări este recunoscută după câte statui are. Că oamenii care se duc trebuie să fie înlocuiți cu niște statui, eu nu vreau statuie, pot să îmi fac singur statuie nu e problemă, dar respectul ăsta este, să îți facă o statuie, dacă vrei bineînțeles.

Marius Tucă: Păi spunea la un moment dat Hagi când fusese atacat după campionatul mondial că o să ne faceți statuie, a avut dreptate că de la el încoace nu s- a mai calificat nimeni, vorbesc de echipele naționale, echipa națională a României la vreun campionat mondial și uite că au trecut 20 de ani, aproape incredibil. Am citit foarte multe despre...

Ilie Năstase: Dar cui să te adresezi? Dacă vrei să te adresezi merită sau nu merită? Facem o dezbatere.

Marius Tucă: Mi se pare inadmisibil ca o primărie de sector, un Minister al Sporturilor, succesivii miniștri ai sporturilor să nu te ajute când e vorba de o academie care îți poartă numele și unde ai fost implicat și unde ai dus bani de acasă și ai dezvoltat acolo după ce ai așteptat 15 ani să...

Ilie Năstase: Să îmi dea voie să intru, având hotărârea judecătorească în mână.

Marius Tucă: Cred că pe vremea lui Crin Antonescu era, nu?

Ilie Năstase: Exact el a dat și cum domnul Radu Vasile, Dumnezeu să îl ierte.

Marius Tucă: Dumnezeu să îl ierte. Apropo de viață în cartea asta pe care ar trebui să o cumpere toată lumea care vrea să vadă, să citească despre o viață fascinantă, în argumentul cărții spui „în viață tenis, căsnicie, am regulile mele”, adică? Aici m-ai pierdut pe drum. La a câta căsătorie ești?

Ilie Năstase: La a cincea, dar știi care e problema că atunci când ești pe circuit e foarte greu să ții și familia și mai ales când ai copii, sau să zici domnule iau și copilul cu mine pe circuit și îi explic și lui viața. Și nu am putut să fac asta, nu am putut să le fac pe amândouă bine. Cineva trebuie în familie să câștige bani, să țină familia, eu eram ăla, soția trebuia să se ocupe de copil și de școala ei și ce făcea acasă și...

Marius Tucă: Stăteau în Paris?

Ilie Năstase: Lângă Paris, am avut casă lângă Paris și asta e problema, când nu ești acasă, soția trebuie să fie...

Marius Tucă: Se rupe undeva și nu ține.

Ilie Năstase: Exact și nu era...

Marius Tucă: Asta a fost când ai fost în circuit și următoarele patru în afara circuitului.

Ilie Năstase: Nu, că două au fost pe circuit.

Marius Tucă: Și trei?

Ilie Năstase: Trei fără circuit, a fost circuitul mai mic, mai puțin, circuitul ăla bătrân a fost, circuitul la veterani, dar și ăla era lung.

Eu i-am copiat pe australieni care ziceau așa: ca să te antrenezi cel mai bine e să joci un meci. Și jucam așa: la simplu, la dublu și la dublu mixt

Citește și: S-a votat! Marcel Ciolacu a comunicat

Marius Tucă: Dar apropo de asta te mai întreb că tu ai un umor incredibil când vorbești de căsătorii și câte au fost și așa mai departe și culmea nu te-am văzut să vorbești rău despre una dintre soțiile tale, chiar dacă ultima sau penultima, că se presupune că asta e ultima, dar nu se știe niciodată, a fost cu năbădăi, adică ai făcut deliciul presei aproape în fiecare zi...

Ilie Năstase: Nu mai vreau să vorbim despre... dar aveam un prieten care îl chema Ion Besoiu, Dumnezeu să îl ierte. Și veneam pe la Aurică Munteanu, Împăratul Romanilor, și venea cu soția și făcea: băi băieți vreau să vă prezint penultima mea soție, aia fost cea mai tare, aia era penultima, nu se știa dacă mai vine cineva, așa și eu penultima.

Marius Tucă: Am cunoscut și eu vreo două cred penultima, asta e foarte bună, sau mai e soția din prima căsătorie că nu se știe câte mai urmează. Dar spune-mi te rog, Ilie, cum Dumnezeule se întâmpla că atunci tu jucai câte turnee pe an? Cred că 30?

Ilie Năstase: În anii ăia jucam între 30-35 și nu mă plângeam.

Marius Tucă: Mai ales că jucai până ajungeai în fazele finale.

Ilie Năstase: Jucam mult.

Marius Tucă: Asta însemna că era cam o săptămână cel puțin turneu, dacă nu două de mare șlem. Deci 30-40 de săptămâni însemnau 10-11 luni dintr-un an, incredibil.

Ilie Năstase: Exact 11 luni, aveam cred că 3 săptămâni în România, veneam cu Țiriac la părinți de Crăciun și în ianuarie o luam din loc.

Marius Tucă: Și te întorceai în decembrie de Crăciun și de Anul Nou.

Ilie Năstase: Da, asta a fost pentru noi că așa am progresat, că dacă nu ne lăsau să jucăm 10 luni din 11, nu ajungeam.

Marius Tucă: S-a spus foarte mult la tine că în primul rând la tine a fost talentul și mai puțin muncă, păi dacă stăm să ne uităm...

Ilie Năstase: Tu ești singurul care înțelege. Deci eu i-am copiat pe australieni care ziceau așa: ca să te antrenezi cel mai bine e să joci un meci. Și jucam așa: la simplu, la dublu și la dublu mixt, dacă te uiți la toți foștii mari jucători înaintea mea sau în perioada mea toți au făcut exact așa. (...) ăia toți au titluri la simplu la Wimbledon, la dublu, la dublu mixt și ăla este cel mai bun antrenament, meciul, că e mixt, că e dublu el e un antrenament...

Marius Tucă: Trebuie să ai meciuri în picioare, corect.

Ilie Năstase: Exact, la antrenament fiecare, se mai face mișto. Ei la meciuri trebuie să fii serios. Jucam 3 meciuri pe zi, îmi aduc aminte că în 1972 cred că era, am făcut trei finale una după alta la Wimbledon, simplu, dublu și dublu mixt, am stat pe teren pur și simplu, nu am mai ieșit că nu mai era timp.

Marius Tucă: Aia la simplă ai pierdut-o, ai pierdut două finale la Wimbledon.

Ilie Năstase: Da, am câștigat la dublu și la dublu mixt, dar așa sunt.

Marius Tucă: Da, apropo de asta pentru că sunt foarte mulți oameni tineri care nici nu erau tineri, sunt mulți născuți după revoluție, care nu știau, se uită la tenis, nu știu câte turnee a câștigat Ilie Năstase și avem aici: în decursul carierei sale Ilie Năstase a câștigat 86 de turnee la simplu, dintre care 59 de turnee înregistrate de ATP, adică organizația de tenis, 51 la dublu, dintre care 45 înregistrate la ATP, a câștigat la simplu de patru ori turneul Monsters, adică turneul campionilor.

Ilie Năstase: Din cinci.

Marius Tucă: Cine a câștigat...

Ilie Năstase: Cred că Federer sau Djokovic, mai mult ca mine, cred, nu știu.

Marius Tucă: Da, US Open în 1972, Roland Garros în 1973 când ai devenit numărul unu, ai pierdut în Wimbledon în 1973 finala la simplă?

Ilie Năstase: Nu, în 1972 și 1976.

Marius Tucă: Iar la dublu Ronald Garros în 1970 cu Țiriac, Wimbledon 1973 cu Jimmy Connors.

Ilie Năstase: Și în 1975 la US Open.

Roland Garros în 197 l-am câștigat fără să pierd nici un set. Au fost numai doi jucători în istoria Roland Garros-ului

Marius Tucă: Deci ai câștigat... ultimul turneu a fost câștigat în 1985 la Tel Aviv la dublu cu americanul Brad Gilberd.

Ilie Năstase: Au fost șapte Grand Slamuri simple și dublu.

Marius Tucă: Incredibil, da, bine și ai pierdut cele două finale la Wimbledon. De ce le-ai pierdut?

Ilie Năstase: Așa am mai pierdut și la Roland Garros finala.

Marius Tucă: De ce ai pierdut la Wimbledon?

Ilie Năstase: Nu am pierdut, a câștigat Smith, m-a bătut că a fost mai bun.

Marius Tucă: Asta e din filosofia lui Țiriac.

Ilie Năstase: Nu, dar acolo putea să...

Marius Tucă: Puteai să îl bați?

Ilie Năstase: Da, am avut două seturi la 1 și break, dar acolo când joci pe iarbă diferența nu e mare, e la câteva puncte. A fost 7-5 în setul cinci, am jucat cinci ore și, ține bine minte treaba asta, fără să avem scaun, deci scaunul s-a pus în 1973.

Marius Tucă: Deci nu stăteați pe scaun, stăteați pe marginea terenului.

Ilie Năstase: Puneam rachetele lângă fileu, lângă arbitru, beam era o limonadă de aia urât, Lemon Squash îi spunea caldă și schimbai doar, te ștergeai cu prosopul două secunde, luai racheta și plecai, îți dai seama că a durat meciul cinci ore și un sfert schimbând repede, dacă era pe scaun dura șapte ore.

Marius Tucă: Incredibil. Și 1973 ai fost primul număr, pentru că atunci s-a introdus, ai fost primul număr 1 mondial.

Ilie Năstase: În 1973 nu am știut că ATP o să bage chestia asta cu computerul.

Marius Tucă: Și când ai aflat că ești numărul 1 în lume, ai avut un sentiment sau?

Ilie Năstase: Am mai fost, dar înainte clasamentele le făceau ziariștii, nu erau oficial printr-un computer, atunci a fost primul an când s-a băgat în computer...

Marius Tucă: Și cum ai aflat că ești primul număr 1 mondial din istoria ATP-ului?

Ilie Năstase: Nu aveam cum să nu fiu, că am luat opt turnee la rând, de la Monte Carlo, Roma, Paris, toate alea le-am luat eu, Madrid, tot ce era în Europa pe zgură și Roland Garros l-am luat eu, opt turnee la rând și nu aveam cum să nu fiu numărul 1.

Marius Tucă: Care era diferența între, ziceai mai devreme că la iarbă diferența între câștigător și cel care pierde de câteva puncte.

Ilie Năstase: Da și la o săritură mai proastă că nu e... sare mingea normal, sau pe ciment normal, adică dacă te aștepți să vină acolo, acolo vine.

Marius Tucă: Pe când la zgură... atuul tău a fost pe zgură?

Ilie Năstase: Păi și...

Marius Tucă: Latinii joacă mai bine pe zgură?

Ilie Năstase: Păi nu că suntem și noi și spaniolii și europenii în general turneele lor sunt pe zgură, normal.

Marius Tucă: Francezii?

Ilie Năstase: Francezii la fel. Numai englezii, australienii și americanii au pe iarbă.

Marius Tucă: E o diferență mare între iarbă și zgură?

Ilie Năstase: Da, mult, nu sare mingea normal, nu poți să patinezi...

Marius Tucă: Totuși ai jucat și două finale la Wimbledon.

Ilie Năstase: Și US Open tot pe iarbă, l-am câștigat. M-am adaptat mai bine ca americanii care pe zgură nu câștigau mai nimic, m-am adaptat și pe iarbă, din alea două finale...

Marius Tucă: Cred că la Roland Garros Federer a câștigat o singură finală, o singură dată, Pete Sampras niciodată.

Ilie Năstase: Nu și nici Becker, deci Roland Garros în 1973 l-am câștigat fără să pierd nici un set. Au fost numai doi jucători în istoria Roland Garros-ului.

Marius Tucă: Și ai mai pierdut o finală cu cine?

Ilie Năstase: Cu Kodes.

Marius Tucă: Și la Wimbledon cu Borg, Borg atunci venea nu?

Ilie Năstase: Da, dar eu aveam deja 30-31 de ani, el avea 20 de ani, era tânăr.

Marius Tucă: Se vorbea atunci că Borg ar fi, până să apară băieții ăștia, Federer Djokovic și Nadal care sunt în istoria turneului de mare șlem de departe pe primele locuri și bat acolo.

Ilie Năstase: Or să vină și alții după ei.

Marius Tucă: E greu.

Ilie Năstase: Nu, o să vină campioni după ei, sigur or să vină.

Marius Tucă: Or să vină, dar nu ca ei și de anduranța lor, pentru că uite Federer are 38 de ani. Dar se zicea atunci că Bjorn Borg, s-a și căsătorit cu o româncă, era cel mai mare.

Ilie Năstase: După ce m-a bătut pe mine în prima finală, avea în 1976, e cu 10 ani, e avea 20 de ani și eu aveam 30, a luat cinci al rând și nu era jucător de iarbă, era jucător de zgură. A luat și 6 Roland Garros-uri care era o performanță, bine acuma dacă ne uităm la Nadal, care are 11, sau 12.

Marius Tucă: Dar din perioada aia pe care îi considerat ca fiind mari jucători, la fel de mari ca...

Ilie Năstase: Fiecare perioadă a avut un mare campion, în perioada mea era Laver, care a câștigat tot.

Marius Tucă: Bine și ai fost tu...

Ilie Năstase: Eu am câștigat în anii 70.

Marius Tucă: După aia Borg?

Ilie Năstase: Borg a fost după aia, a venit și Connors, care a jucat dublu cu mine.

Marius Tucă: Ați fost prieteni?

Ilie Năstase: Da.

Marius Tucă: Mare jucător și Connors, imens.

Ilie Năstase: Da, cred că a luat 5 US Open.

Marius Tucă: Hai să vedem câteva imagini cu tine, că avem câteva imagini cu tine, eu le-am revăzut astăzi înainte de emisiune și am rămas impresionat de eleganța cu care se juca tenisul atunci și mai ales eleganța ta. Se spunea despre tine că marele talent Ilie Năstase avea un meci extraordinar, făcea stopuri incredibile, pentru vremea aia era o chestie extraordinară și lovitura de dreapta era mai bună decât reverul?

Ilie Năstase: Nu cred, poate... eu mă mișcam bine, aveam... o singură jucătoare pe care am văzut-o ca mine, era Martina Hingis, intuiție îi spunem...

Marius Tucă: Știai înainte unde o să vină mingea. Deci am rămas surprins de eleganță, dar eu trebuie să recunosc că am jucat cu tine acum 20 de ani și știi de ce am rămas surprins, de forța cu care jucai și aveai 60 de ani atunci. Știai, adică erai recunoscut pentru forța cu care loveai.

Ilie Năstase: Pentru mobilitate și viteza de... mă mișcam bine puteam juca cinci ore și...

Marius Tucă: Și serviciul iar.

Ilie Năstase: Și serviciul, da.

Marius Tucă: Pentru anii 70...

Ilie Năstase: Da și cu rachete de lemn.

Marius Tucă: Și cu rachete de lemn, în curând se fac 50 de ani.

Ilie Năstase: Și eu ce să fac? Alții de vârsta mea au murit deja, eu ce să fac că sunt mulțumit.

Marius Tucă: Nu, dar am mai jucat lângă jucători profesioniști și pe mine m-a impresionat forța cu care lovești, e incredibil.

Ilie Năstase: Mă întreabă lumea, cum te simți, zic e bine.

Marius Tucă: Vorbesc serios și astăzi dacă intri cu jucător profesionist pe teren și lovești tare...

Ilie Năstase: Eu jucam foarte mult din viteza adversarului, când dădea ăla tare eu o luam repede.

Marius Tucă: Da, hai să vedem imaginile să rămâneți surprinși să vedeți ce tenis se juca și ce tenis juca Ilie Năstase. Imagini care fac nu cât o mie de cuvinte ci cât un milion de cuvinte. Am rămas impresionat.

Ilie Năstase: Da, dar aveam echipament… era echipamentul care nu era ce trebuie, adică racheta era mică, acum e de trei ori mai mare racheta.

Marius Tucă: Circumferința. Erau din lemn rachetele?

Ilie Năstase: Din lemn, mingiile erau foarte mari, nu ca acum, sunt micuțe și au viteză. Dar se juca, adică trebuia să ai talent să joci cu racheta aia mică și pe iarbă să…

Marius Tucă: Se fac în curând 50 de ani, îți vine să crezi, de când ai câștigat primul turneu de mare Slam și…?

Ilie Năstase: Nu, e încă bine.

Marius Tucă: E încă bine?

Ilie Năstase: Da, că putea să fie mai mult.

Marius Tucă: Dar nunta ai făcut-o la a cincea… la penultima căsătorie?

Ilie Năstase: O să face acum în primăvară… în vară la Constanța.

Marius Tucă: La Constanța pentru că soția ta e din Constanța.

Ilie Năstase: De fapt e din Hârșova, dar stă la Constanța.

Marius Tucă: N-are nimic, spunem că din Constanța. Da, am cunoscut-o pe soția ta și mi-a făcut o impresie extraordinară, trebuie să mărturisesc asta…

Ilie Năstase: Păi, ca să stea cu un nebun ca mine.

Marius Tucă: Nu e vorba de asta și cred că te-ai schimbat mult în bine de când ești cu ea.

Ilie Năstase: De când sunt cu ea da, e adevărat.

Marius Tucă: Ești mult mai așezat, mult mai echilibrat.

Ilie Năstase: Păi când, dacă nu acum?

Marius Tucă: După 80 am înțeles că e…

Ilie Năstase: Nu, că e bine asta… câte un an, câte un an.

N-am avut antrenor niciodată și eram singur. Aici era singura problemă și din când în când mai venea câte o soție

Marius Tucă: Povestește-ne din culisele de la US Open și de la Roland Garros, că ai câștigat. Cum era, cum a fost, la ce te gândeai? Care era starea ta?

Ilie Năstase: Acolo, singurul lucru care era…

Marius Tucă: Aveai antrenor?

Ilie Năstase: Nu, n-aveam. Bravo, aici am vrut să ajung. N-am avut antrenor niciodată și eram singur. Aici era singura problemă și din când în când mai venea câte o soție, când nu eram divorțat, și se uita și ea și îmi ținea pumnii. În rest, eram singur. Între toți ăia pe acolo, la meciul cu Ashe erau 15.000 sau 20.000…

Marius Tucă: Toți țineau cu Ashe…

Ilie Năstase: Da, cu Ashe. Cum câștigam câte un punct le arătam ce trebuia să le arăt și mă făcea să fiu și mai rău pe teren.

Marius Tucă: În momentul în care aveai un public ostil, te făceau să fii și mai bun în sensul… mai rău în sensul bun al cuvântului.

Ilie Năstase: Da, că aplaudau greșelile și când câștigam câte un punct le făceam eu ”ați văzut ce v-am făcut?”… Adică mă concentram…

Marius Tucă: Ești recunoscut pentru asta, de aia ți se spunea Nasty.

Ilie Năstase: Publicul mă înverșuna și mai mult, mă făcea să fiu și mai al dracului pe românește.

Marius Tucă: Deci, numărul unu mondial, un jucător plecat din România care nu avea antrenor, un jucător care nu numai că nu avea antrenor, dar nu avea niciun staff, n-avea nimic pentru că acum…

Ilie Năstase: Pe atunci n-avea nimeni…

Marius Tucă: Măcar antrenori aveau. Nu, n-aveau?

Ilie Năstase: Nu. N-aveau manageri, n-aveau nutriționist, n-aveau maseur, n-aveau…

Marius Tucă: Dar mâncai normal, nu?

Ilie Năstase: Eu mâncam ce mâncau toți, o friptură, un fruct…

Marius Tucă: Ce se mânca pe vremea aia.

Ilie Năstase: O banană, să nu fie… eram la limita foametei, că atunci dai cel mai bine, că dacă ești plin și mănânci mult…

Marius Tucă: Te culci.

Ilie Năstase: Da.

Marius Tucă: Și n-aveai antrenor, n-aveai maseur n-aveai nimic.

Ilie Năstase: Nu.

Marius Tucă: Și accidentările? Cum se întâmpla? Cum te tratai?

Ilie Năstase: Păi nu, la fiecare turneu era un doctor acolo care…

Marius Tucă: Nu, nu, dar în general când…?

Ilie Năstase: N-am avut, am avut noroc, pe teren nu am avut accidentări. O singură dată mi-am rupt ligamentele aici, pe Progresul, dar în rest n-am avut.

Marius Tucă: Ia spune-mi, diferența dintre tenisul de atunci și ce vedem acum, în afară de faptul că s-a schimbat viteza, pentru că vedem viteza, la loviturile excepționale, Ilie Năstase și Arthur Ashe, au rămas aceleași nu s-a schimbat mult tenisul din punctul ăsta de vedere. s-a schimbat tehnologia foarte tare pentru că e vorba de suprafețele pe care se joacă, materialele din care sunt făcute rachetele pentru că sunt materiale cu o tehnologie foarte avansată, foarte ușoare…

Ili

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.