Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răzbunările amoroase pe rețelele sociale se vor pedepsi cu închisoarea în România! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

facebook.com
divort cuplu

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede că difuzarea de imagini intime a unei persoane fără consimţământul acesteia, de natură să-i afecteze imaginea, va fi pedepsită cu închisoare.

Actul normativ vizează completarea Codului penal: "Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile după informaţiile furnizate, fără consimţământul persoanei înfăţişate, de natură să provoace acesteia o suferinţă psihică sau să aducă o atingere a imaginii sale, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

Actul normativ stabileşte şi ce se înţelege prin "imagine intimă".

„Prin imagine intimă se înțelege orice reproducere, indiferent de suport, a imaginii unei persoane nude, care își expune total sau parţial organele genitale, anusul sau zona pubiană sau, în cazul femeilor, și sânii, ori care este implicată într-un raport sexual sau act sexual”.

`Revenge porn`

Deputata PNL Mara Calista a explicat care e scopul legii:

  • „În foarte multe cazuri probabil aţi auzit de ceea ce se cheamă "revenge porn". Cele mai multe cazuri sunt îndreptate împotriva femeilor, de către concubini sau de către soţi, folosindu-se imagini compromiţătoare cu acestea, pentru a le ţine violent într-o relaţie sau pentru a presta, ca şantaj, ceva mai departe.
  • De asemenea, astfel de situaţii se întâmplă şi printre copiii noştri. Ştiţi foarte bine ce metode de comunicare avem în online - TikTok, înregistrări pe WhatsApp, filmuleţe. Formele de bullying care există între copii şi între tineri se întâmplă inclusiv în această situaţie - sunt filmaţi în poziţii sau făcând lucruri mai puţin creştine, mai puţin ortodoxe, compromiţătoare, cum vreţi dumneavoastră să le spuneţi, şi se aplicau forme de şantaj asupra lor”,

Răzbunări amoroase

Deputatul USR Mihai-Alexandru Badea a explicat și el:

  • „Despre ce este vorba? Acest proiect de lege vine să acopere un vid legislativ din Codul penal, prin incriminarea unei fapte care a luat amploare mai ales în ultimii 10-15 ani, odată cu fenomenul "social media" şi apariţia unor telefoane mobile din ce în ce mai capabile să producă imagini şi filmări de înaltă calitate.
  • Se întâmplă tot mai des în viaţa de cuplu ca partenerii să-şi facă unul altuia fotografii şi filmări, să spunem, inadecvate publicării, şi, ulterior, când intervine un conflict sau intervine o despărţire, unul dintre aceştia, de regulă, cel părăsit, postează aceste materiale pe Internet. De multe ori, chiar şi cu date de identificare a victimei sau cu date de contact, în scop de răzbunare.
  • Efectele unei asemenea fapte pot să fie foarte grave, pornind de la afectarea reputaţiei victimei pe termen lung, pierderea locului de muncă sau chiar hărţuirea victimei de către persoane străine.
  • Acum, în prezent, singurul remediu disponibil este procesul civil, dar ştim foarte bine că, în civil, daunele morale, mai ales în România, se acordă destul de greu şi sunt adeseori insuficiente pentru acoperirea prejudiciului.
  • Aşadar, era cazul să facem o modificare a Legii penale”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.