Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Imagini rare cu Nicolae Ceaușescu și bâlbâială pentru care era luat peste picior de colegii săi / Gheorghiu Dej se prăpădea de râs

captura youtube
ceausescu

Nu mulți cunosc faptul că Nicolae Ceaușescu, fostul dictator, suferea de bâlbâială. Acest defect de vorbire a avut un impact semnificativ asupra personalității sale, iar există păreri divergente cu privire la originea sa. Unii istorici afirmă că bâlbâiala lui Ceaușescu a fost dobândită în închisoare, în condiții extrem de dificile, în timp ce alții susțin că s-ar fi născut cu această problemă de vorbire.

Se spune că bâlbâiala lui Ceaușescu ar fi apărut în urma unui incident petrecut în timpul detenției sale. În închisoare, un alt deținut, numit Osman, s-a îmbolnăvit grav, iar ceilalți deținuți au făcut eforturi să strângă puținele resurse pentru a-i ajuta. Se pare că Nicolae Ceaușescu a consumat porția suplimentară de hrană destinată lui Osman, ceea ce a stârnit furia celorlalți deținuți. Aceștia l-au bătut sever, iar consecința a fost apariția bâlbâielii. Cu toate acestea, un alt punct de vedere este că Nicolae Ceaușescu putea avea deja acest defect de vorbire din naștere, iar părinții săi nu au avut răbdare să-i asculte cuvintele. Psihologii susțin că un comportament repreșiv al părinților față de un copil care încearcă să vorbească, inclusiv utilizarea injuriilor, poate contribui la inhibiții ulterioare în exprimare.

Gheorghiu Dej se amuza copios pe seama lui Nicolae Ceaușescu

Felul lui taciturn s-ar fi putut datora acestei solitudini, dar şi bâlbâielii care, în unele momente, le crea celor din jur un sentiment de stinghereală. Numai cine l-a auzit cum se chinuia pe vremea aceea pentru a duce o propoziţie până la capăt îşi poate imaginea ce eforturi i-au trebuit pentru a ajunge peste decenii să-şi rostească fără asemenea poticneli lungile discursuri. Ceauşescu tânăr nu numai că se bâlbâia aprig, dar şi purta pe chip o crispare ce părea să vestească această meteahnă”, scria Pavel Câmpeanu în ”Ceaușescu, anii numărătorii inverse”.

Nicolae Ceaușescu era luat peste picior de colegii săi, dar chiar și de Gheorghiu Dej, care se prăpădea de râs atunci când îl punea să spună ”vietnam”, iar Nicolae Ceaușescu spunea ”Vienam”, scria Lavinia Betea, Alexandru Bârlădeanu despre Dej, Ceaușescu și Iliescu.

Se poate spune că toate aceste complexe derivate din climatul familial i-au afectat personalitatea lui Nicolae Ceaușescu, transformându-l mai târziu într-un om ce deținea controlul total asupra populației. Se pare că le impunea românilor ca model de viață chiar viața lui, inițial săracă.

Imaginile de mai jos reprezintă dovezi vizuale concludente ale dificultăților de exprimare pe care Nicolae Ceaușescu le avea. Aceste imagini ilustrează cu claritate bâlbâiala sa și modul în care aceasta se manifesta în timpul discursurilor și interacțiunilor publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.