Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Impactul VAR la EURO 2020 - Câte partide au fost afectate de noul sistem

www.by433.com
Euro 2020 logo

Sistemul VAR (arbitrajul video) intervenit de 12 ori pentru a schimba deciziile arbitrilor în primele 36 de meciuri disputate în faza grupelor la turneul final al EURO 2020 la fotbal, ceea ce înseamnă că 91% din deciziile cavalerilor fluierului au fost corecte, a anunţat vineri Roberto Rosetti, preşedintele Comisiei de Arbitri din cadrul UEFA, citat de EFE.

Rosetti a dezvăluit, cu prilejul unei conferinţe de presă, că VAR a analizat 179 de faze de joc în cele 36 partide din faza grupelor, cu o corecţie la fiecare trei meciuri, şi a salutat reducerea numărului de faulturi fluierate, a numărul de cartonaşe şi creşterea timpului efectiv de joc.

Arbitrii au fluierat 806 faulturi în faza grupelor, cu 105 mai puţine decât la ediţia 2016 din Franţa, în timp ce numărul cartonaşelor galbene s-a diminuat de asemenea de la 129 în 2016 la 98 în actualul turneu final.

Pe de altă parte s-a dublat însă numărul penalty-urilor acordate, 14 în 2021 faţă de 7 în 2016, dar Rosetti a explicat această creştere prin utilizarea tehnologiei VAR, care nu a fost implementată în Franţa.

Dacă la EURO 2016, timpul efectiv de joc a fost de 56 minute şi 30 secunde, la EURO 2020 timpul a crescut la 58 minute şi 51 secunde.

La capitolul ofsaiduri nu s-a înregistrat nicio eroare, din cele 21 de situaţii considerate la limită (între 10 şi 12 centimetri), asistenţii de linie au luat decizii corecte în 15 situaţii, iar VAR a corectat doar şase. Timpul necesar pentru intevenţia VAR a scăzut sub 100 secunde, în timp ce în Liga Campionilor media a fost de 120 secunde.

''Mulţumită VAR avem decizii mai corecte. Cunoaştem punctele tari şi punctele slabe ale acestui proiect, ştim că nu este uşor şi că este încă un proiect nou. Trebuie să găsim echilibru în intervenţii şi scopul nostru este să menţinem fotbalul aşa cum este. Nu este acceptabil ca VAR să intre în contactele minore. Vrem să intervenim doar din cauza greşelilor clare şi evidente'', a spus Rosetti, aflat în Turcia alături de arbitrii care vor oficia în faza eliminatorie a competiţiei.

Rosetti a fost categoric când a fost vorba de interpretarea contactelor în careu: ''Un penalty este ceva important, nu ne plac penalităţile uşoare. Vrem să vedem un fault clar al apărătorului''.

Oficialul UEFA a felicitat arbitrii pentru munca lor de până acum şi a avut un compliment special pentru englezul Anthony Taylor, pentru modul în care a gestionat momentele dramatice după stopul cardiac suferit de danezul Christian Eriksen la meciul Danemarca - Finlanda: ''Insistăm în rândul arbitrilor că siguranţa este cel mai important aspect, că trebuie să fie pregătiţi să gestioneze aceste situaţii, iar Anthony Taylor a fost fantastic''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.