Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Impas politic în Bulgaria după eşuarea formării unui nou guvern: Rumen Radev a anunţat alegeri anticipate în iulie

bulgaria alegeri

Preşedintele bulgar Rumen Radev a anunţat miercuri organizarea de alegeri anticipate în iulie într-o încercare de a depăşi impasul politic creat după eşecul a trei partide diferite de a forma un nou guvern, potrivit AFP şi EFE.

'În această situaţie este clar că mergem spre dizolvarea parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate. Săptămâna viitoare, voi dizolva parlamentul şi voi stabili data noului scrutin care trebuie să aibă loc la 11 iulie', a declarat şeful statului la televiziunea publică, după eşuarea celor trei tentative de formare a unui nou guvern pe care legislaţia le permite înainte de convocarea unor noi alegeri.

'Dacă şi după aceste alegeri vom avea o situaţie similară de egalitate şi imposibilitate de a forma un guvern, Bulgaria va cădea nu numai într-o criză politică, ci şi într-una constituţională', a avertizat Radev.

Alegerile legislative din 4 aprilie au avut ca rezultat un parlament fragmentat. GERB, partidul conservator al premierului în exerciţiu Boiko Borisov, a sosit pe primul loc, dar acuzat de adversarii săi de alimentarea unei corupţii endemice în ţară nu a găsit parteneri de guvernare.

Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru partidul populist al cântăreţului şi moderatorului de televiziune Slavi Trifonov, surpriza recentelor alegeri din Bulgaria, care s-a clasat pe locul doi în urma scrutinului, dar care nu a obţinut suficiente mandate împreună cu alte două formaţiuni contestatare pentru a încropi o coaliţie.

Socialiştii, sosiţi pe locul trei, au renunţat miercuri la formarea unei coaliţii.

Preşedintele bulgar, apropiat de social-democraţi, în dispută cu prim-ministrul şi liderul GERB, Boiko Borisov, a declarat că ţara are nevoie de 'alternativă' şi a cerut tuturor părţilor să îşi reconsidere comportamentul.

În acest context, Radev a avertizat că lunile următoare vor fi foarte tensionate şi că va fi necesar ca politicienii să acţioneze în mod responsabil pentru a evita instalarea haosului.

Un important val de manifestaţii antiguvernamentale a avut loc anul trecut, în Bulgaria, ţară cu 7 milioane de locuitori, una din cele mai sărace ţări din UE şi care a fost grav afectată de epidemia de COVID-19. Campania de imunizare se desfăşoară extrem de lent, iar rata deceselor este considerată una extrem de mare la nivelul blocului comunitar. Cu toate acestea, premierul Borisov, aflat la putere de aproape un deceniu, a refuzat să demisioneze.

Preşedintele bulgar a mai spus că după dizolvarea parlamentului va numi un guvern interimar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.