Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Împrumuturile pe termen scurt ale companiilor europene au explodat în acest an

www.bugetul.ro
firme, afaceri

Companiile europene care se confruntă cu o inflaţie ridicată şi explozia costurilor operaţionale încearcă să obţină noi lichidităţi pe termen scurt, de doi ani şi mai puţin, un scenariu similar cu cel din timpul pandemiei de coronavirus din 2020, transmite Bloomberg.

Potrivit datelor analizate de Bloomberg, companiile europene cu un rating ridicat au contractat în acest an finanţări pe termen scurt de 76 miliarde de euro, al doilea cel mai ridicat nivel din istorie, după cel record de 153 de miliarde de euro înregistrat în 2020.

Această creştere a finanţării în regim de urgenţă este un semnal îngrijorător într-un moment în care băncile centrale se luptă pentru a readuce inflaţia sub control. Banca Centrală Europeană a dublat săptămâna trecută dobânda de referinţă la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu iar Rezerva Federală americană ar urma să continue şi ea ciclul de înăsprire a politicii monetare, potrivit Agerpres.

Cel mai recent exemplu este de săptămâna trecută, când producătorul olandez de echipamente medicale Koninklijke Philips NV a contractat un împrumut de un miliard de euro pe 12 luni, "având în vedere recentele evoluţii şi volatilitatea de pe piaţă". Alte firme care încearcă să obţină împrumuturi pe termen scurt sunt Enel SpA, Daimler Truck AG şi firma elveţiană de energie Axpo Holding AG.

Potrivit datelor analizate de Bloomberg, împrumuturile contractate de firmele din sectoarele energie şi utilităţi reprezintă două treimi din cifra totală pe acest an, în timp ce la începutul anului traderii de materii prime sunt cei care s-au grăbit să obţină finanţare pe termen scurt, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la explozia preţurilor la materiile prime.

Un alt factor care a determinat firmele să se îndrepte spre împrumuturile bancare pe termen scurt are legătură cu volatilitatea de pe pieţele de obligaţiuni, în condiţiile în care incertitudinea extinsă de pe pieţele globale a făcut imposibilă în unele momente încheierea unui emisiuni de obligaţiuni.

Finanţarea pe termen scurt s-a dovedit populară la începutul pandemiei, când carantinele globale au închis o mare parte a activităţii de business. Împrumuturile pe termen scurt au permis firmelor să îşi consolideze bilanţurile în contextul incertitudinilor cu privire la momentul în care economiile urmau să se redeschisă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.