Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În anul sărbătoririi Centenarului, Guvernul dărâmă pe Constantin Brâncuși la Hobiţa și Târgu Jiu

Constantin Brancusi-Tg. Jiu

Am aflat cu stupefacţie că locul  în care s-a născut unul dintre cei mai mari artişti ai Romaniei si ai lumii intregi, Constantin Brâncuși, din Hobița, s-a prăbușit definitiv. Fusese coteț de găini, vândută pe un cal și 500 de lei. Pereții, sprijiniți cu bârne de lemn, au cedat. În 1971, comuniștii au construit, la 200 metri distanță de cea originală, o copie, vizitată, anual, de peste 10.000 de oameni.

Inactivul ministru al Culturii a dispus o inspecţie la faţa locului din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Gorj, pentru a justifica dezinteresul administrativ şi politic care face ca MCIN să fie în imposibilitatea de a exercita dreptul de preempţiune cu privire la imobile monumente istorice şi bunuri culturale mobile clasate. Dar până acum ce a întreprins invizibilul ministru Ivaşcu? Mai nimic.

Deşi locuinţa a fost clasată pe lista monumentelor istorice în urmă cu aproximativ 15 ani, în anul sărbătoririi Centenarului,  se puteau găsi fonduri pentru a fi reabilitată casa în care s-a născut marele sculptor. Dar ministrul Ivaşcu care mai mult doarme în loc să se implice în marile probleme cu care se confruntă domeniul cultural condideră că este necesară reglementarea de urgenţă a asigurării fondurilor pentru protejarea monumentelor istorice care se află într-o avansată stare de degradare şi pentru care există riscul semnificativ de a dispărea în timp scurt. Îi reamintim domnului ministru că domnia sa se află la guvernare şi că poate reglementa, coordona şi să dea fonduri pentru protejarea monumentelor cât mai urgent.

Instituţiile statului au obligaţia de a adopta măsuri eficiente care să asigure conservarea patrimoniului cultural aflat astăzi, în ansamblul său, într-o criză care trebuie oprită, declară domnul Ivaşcu. Şi ce anume îl împiedică să treacă de la vorbe la fapte?

Reamintesc că în ultimele luni, de mai multe ori, capodoperele lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu , de o valoare inestimabilă pentru România și patrimoniul mondial  erau să fie distruse în totalitate din cauza inundațiilor sau a prăbușirii copacilor în  Parcul Brâncuși.

Citește și: Academia Americană de Film va anunţa, pentru prima dată, toate cele nouă liste scurte de nominalizări la Oscar

Pentru a nu știu câta oară, nu pot să nu remarc lipsa de implicare, domnule George Ivașcu, când nu reuşiţi să luaţi nici o măsură pentru protejarea patrimoniului nostru național, dar vă exprimaţi public doar îngrijorarea!. Conform statisticilor, România are rata cea mai mare de distrugere şi neglijare a patrimoniului din Europa, putându-ne compara cu țările care sunt în stare de război! Este revoltător că din cauza unor politici culturale deficitare, România riscă să piardă aceste comori cu care ne mândrim în lume!

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale ar trebui să fie un catalizator al sectorului cultural şi un reper în plan naţional pentru protejarea patrimoniului și recunoașterea și promovarea valorilor culturale româneşti în lume. Fac apel la dvs, domnule ministru al  Culturii, să vă treziţi și să luaţi toate măsurile pentru a fi  salvat  patrimoniul nostru cultural  pentru generațiile viitoare.

Intre timp, la New York, dar şi în alte muzee renumite din toată lumea, Constantin Brâncuşi este venerat de intreaga lumea a artistilor mondiali, existând  etaje întregi in care sunt expuse mai multe opere de-ale maestrului. Dar în România, autorităţile centrale nu au putinţa nici măcar să salveze capodoperele de la Tg Jiu si Hobiţa!, potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.