Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În ce condiţii vor accepta băncile conversia creditelor în valuta

banci la scara blocului

Conversia creditelor trebuie sa respecte o directiva UE aplicabila din 2016 potrivit careia operatiunea ia în calcul cursul de schimb de la data efectuarii, iar legea insolventei persoanelor va fi benefica doar daca nu va încuraja lipsa de disciplina la rambursare,potrivit unei asociatii a bancilor.

"Orice initiativa privind conversia creditelor în valuta trebuie sa tina cont de principiile stipulate de Directiva europeana 17 din 2014, care stabileste ca operatiunile de conversie se vor efectua la cursul de schimb de la data acesteia. Asa cum a anuntat înca din luna septembrie 2014, desi Directiva europeana 17 are ca termen de aplicabilitate luna martie 2016, CPBR considera ca elaborarea unei legislatii nationale care sa se armonizeze cu principiile Directivei este posibila chiar din acest an, asa încât orice operatiune de conversie ulterioara acesteia sa se bucure de garantia respectarii principiilor Directivei", se arata într-un comunicat al Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), citat de Mediafax.

Referitor la unele propuneri legislative sau ale societatii civile care vizeaza impunerea altui curs de schimb fata de cel al pietei pentru conversia creditelor acordate în franci elvetieni, CPBR arata ca aceasta problema nu poate fi tratata decât punctual, între bancile care au acordat astfel de credite si clientii acestora, pentru gasirea de solutii viabile.

"Atragem atentia ca impunerea pe cale legislativa a unor solutii care nu respecta principiile economiei de piata sau se îndeparteaza de principiile europene în domeniu pot genera, pe lânga lipsa de predictibilitate în domeniile activitatii economice si investitionale, a unor situatii inechitabile în rândul clientilor. Spre exemplu, persoane care au contractat credite de sute de mii sau milioane de franci elvetieni sau alte valute pentru investitii în afaceri imobiliare ar beneficia de aceleasi conditii ca cei care în mod obiectiv nu-si mai pot achita ratele lunare pentru singura proprietate familiala cumparata", potrivit sursei citate.

În ceea ce priveste proiectul de lege al insolventei persoanelor fizice, Consiliul Patronatelor Bancare din România arata ca o astfel de lege este binevenita daca va fi bine definita si reglementata si va putea reprezenta un instrument de solutionare doar pentru unele cazuri extreme.

"O astfel de lege ar fi deci benefica doar în masura în care nu va încuraja abuzurile în aplicare si lipsa de disciplina la rambursare în rândul persoanelor fizice, ci dimpotriva va determina aceste persoane sa îsi gestioneze cât mai eficient bugetul de care dispun si sa faca o reala prioritizare a cheltuielilor si a nevoilor curente. Din pacate, ca si concept, pân în prezent consideram ca el nu a fost corect promovat si nici mediatizat, deoarece a fost circulat ca o solutie perceputa ca potential salvatoare pentru consumatorii care, mai mult sau mai putin, pe o durata mai lunga sau mai scurta de timp, se confrunta cu unele dificultati financiare, însa doresc sa-si mentina nivelul de trai actual chiar în conditiile scaderii veniturilor dupa perioada de criza", mai arata patronatul.

Membrii CPBR sunt Banca Comerciala Româna, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank, ING Bank România si Volksbank România. Cele sase banci detin circa jumatate din totalul activelor bancare din sistem si peste o treime din personalul din domeniu.

Cursul pentru francul elevetian anuntat de BNR a scazut miercuri cu 1,4%, la 4,3632 lei, consemnând a treia zi de depreciere dupa maximul istoric de 4,5817 lei atins vineri dupa mai multe sedinte în care a doborât record dupa record, ca urmare a eliminarii a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elvetiei.

Peste 75.000 de persoane fizice au credite în franci elvetieni, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la sase banci. În total, 14 institutii de credit au acordat finantari în franci elvetieni.

Din totalul celor 75.000 de persoane care figureaza cu credite în franci elvetieni înregistrate în bilanturile bancilor, aproape o treime (32%) se regasesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Româneasca si 2% la OTP Bank.

BNR a estimat o pierdere contabila de aproape 4,3 miliarde lei (950 milioane de euro) pentru cele 11 banci, daca s-ar aplica la portofoliul existent conversia în lei la cursul de la momentul acordarii împrumutului.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.