Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În cel mai sângeros război european după a doua deflagrație mondială, Vladimir Putin este preocupat de muzică și de teatru: Ce vrea să facă la Moscova

BBC
Vladimir Putin

„Ce părere aveţi despre recrearea unei direcţii comune pentru Bolşoi şi Teatrul Mariinsky?”, l-a întrebat Putin pe Gherghiev într-o conferinţă de presă. În fruntea Operei din Sankt-Petersburg din 1988, Valeri Gherghiev nu poate fi decât flatat de idee. În trecut, cele două săli au fost legate într-o structură comună; dar trebuie să ne întoarcem la vremea ţarilor şi a Teatrelor Imperiale, organizare realizată de Revoluţia din 1917, potrivit Le Figaro.

Lumea muzicii ruse nu încetează să se confrunte cu repercusiuni ale invaziei în Ucraina. La începutul lunii martie, Tugan Sokhiev a anunţat că demisionează din funcţiile sale de director muzical al Orchestrei Naţionale de la Toulouse şi de director muzical al Bolşoi, la Moscova, scrie news.ro.

În acelaşi timp, compatriotul său Valeri Gherghiev s-a închis în spatele unui zid de tăcere de la debutul invaziei. Refuzând să se distanţeze de maestrul de la Kremlin sau să condamne războiul, spre deosebire de mulţi dintre colegii săi din străinătate, Gherghiev a văzut, una câte una, cum i se închid uşile marilor săli mondiale.

O lună mai târziu, în cursul unei conferinţe despre cultură în timpul căreia a comparat Occidentul cu al Treilea Reich, Vladimir Putin a lăsat să se înţeleagă că peisajul muzicii ruse ar putea cunoaşte o importantă schimbare. Şi Gherghiev va fi recompensat pentru fidelitatea sa.

„Teatrele Bolşoi şi Mariinsky reprezintă amândouă una dintre cele mai puternice tradiţii muzicale sau muzico-teatrale ale planetei (...). Cred că această tradiţie va deveni mai puternică. Cântăreţi tineri incredibili şi dansatori umplu acum scenele acestor două teatre. Fără îndoială, a venit momentul să ne gândim la cum să coordonăm eforturile”, a spus Gherghiev.

Coordonând Bolşoi şi Mariinsky, cele două teatre principale de operă din Rusia, dirijorul şi-ar însuşi de unul singur muzica clasică a ţării. După cum aminteşte Diapason, această propunere i-ar aduce beneficii şi lui Putin. Numirea lui Gherghiev la conducerea Bolşoiului l-ar înlătura pe Vladimir Urin, actualul director. Altădată susţinător al politicii lui Putin, mai ales la momentul anexării Crimeei, omul de teatru face apel astăzi la oprirea „operaţiunilor speciale din Ucraina”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.