Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În ciuda manifestaţiilor şi a unei petiţii, May menţine invitaţia făcută lui Trump de a vizita țara

Theresa May

O petiţie, semnată de mai mult de 1,5 milioane de persoane, cerea luni anularea vizitei de stat a lui Donald Trump, prevăzută în 2017 în Regatul Unit, dar prim-ministra britanică Theresa May a refuzat să cedeze, transmite AFP preluat de agerpres.

"Am trimis o invitaţie (...) acestă invitaţie este menţinută", a declarat, la finalul zilei, May, într-o conferinţă de presă la Dublin. 

În timp ce aceasta se afla în capitala irlandeză, zeci de mii de manifestanţi, potrivit unei surse din poliţie, s-au reunit în faţa reşedinţei sale londoneze, cu scandări precum "Ruşine Theresa May" şi pancarte proclamând: "Nu rasismului, nu lui Trump". 

"Mă pronunţ ferm contra vizitei lui Trump, sunt de asemenea dezamăgită de răspunsul guvernului (britanic) la acţiunile sale, comparativ cu cel al altor lideri europeni", a declarat pentru AFP Annette Connors, o manifestantă de 41 de ani. 

Mai multe alte demonstraţii au fost organizate în ţară, în special la Manchester sau Edinburgh. 

Euforia s-a stins rapid în Regatul Unit după mândria oamenilor de a-şi vedea prim-ministrul devenind primul conducător străin ce a fost primit vineri la Washington, de noul preşedinte al SUA. 

Refuzul, într-un prim moment, al şefei guvernului conservator de a critica decretul preşedintelui american Donald Trump privind imigraţia a declanşat un torent de proteste. 

Un comunicat al Downing Street a corectat lucrurile în noaptea de sâmbătă spre duminică. Dar, pentru mulţi, răul era deja făcut, iar doamna May a continuat să fie acuzată, chiar şi în propria tabără, că a sacrificat drepturile omului în beneficiul "relaţiei speciale" cu Washingtonul. 

Emily Thornberry, însărcinată cu Afacerile Externe în cadrul opoziţiei laburiste, şi-a exprimat regretul că Theresei May i-au trebuit "38 de ore pentru a avea curajul de a spune ceea ce toată lumea a spus încă de vineri". 

Ministrul de Externe britanic, Boris Johnson, a reafirmat că el consideră decretul anti-imigraţie a lui Donald Trump o "eroare", dar a subliniat de asemenea "importanţa crucială" a legăturilor dintre Londra şi Washington. 

Printr-un ordin executiv, Donald Trump a suspendat vineri pentru o perioadă de patru luni admiterea de refugiaţi în Statele Unite şi a interzis temporar, timp de trei luni, sosirea cetăţenilor din şapte ţări majoritar musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.