Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În ciuda opoziţiei lui Dodon, NATO încearcă să-şi deschidă un birou la Chişinău

Biroul de legătură al NATO la Chişinău nu va fi o bază militară, ci o reprezentanţă diplomatică civilă, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a organizaţiei, Oana Lungescu, într-o intervenţie în cadrul emisiunii Alb&Negru, informează miercuri Unimedia.md, potrivit agerpres.

'Oficiul de legătură NATO la Chişinău este o reprezentanţă diplomatică civilă. Nu este o bază militară sau de profil militar. Este un birou pur civil, diplomatic. De asemenea, nu este ceva impus Republicii Moldova, ci este rezultatul unei cereri formulate de guvernul Republicii Moldova. Personalul este pur civil. În afară de şefa Biroului, care este de origine lituaniană, toţi angajaţii vor fi din Republica Moldova. Sperăm să fie deschis acest birou undeva pe la jumătatea anului', a declarat Oana Lungescu.

Citeşte şi: Campanie pentru alegerile prezidențiale din Franța: Cine conduce topul sondajelor

Aceasta a subliniat că cele mai multe beneficii în urma deschiderii Oficiului de legătură NATO la Chişinău le vor avea chiar cetăţenii Republicii Moldova. 'Birourile reprezintă nişte punţi de legătură între cele 28 de ţări membre NATO şi ţările partenere. Avem peste 40 de ţări partenere în toată lumea, iar unele dintre ele sunt ţări neutre. Beneficiarii sunt în primul rând cetăţenii Republicii Moldova, prin proiectele pe care le desfăşoară NATO. Există o serie de programe, de expertiză, de asistenţă, care răspund direct cerinţelor Republicii Moldova', a spus Oana Lungescu.

Întrebată de ce, în opinia ei, în pofida proiectelor realizate în Republica Moldova cu sprijinul NATO, Alianţa Nord-Atlantică are o imagine negativă în republică, purtătoarea de cuvânt NATO a explicat că 'percepţiile ţin de mai mulţi factori. Există un deficit istoric de imagine în Republica Moldova şi poate mulţi moldoveni au în minte un NATO din timpul războiului rece'.

În context, Oana Lungescu a subliniat că 'NATO este o alianţă de ţări democratice, care a evoluat foarte mult' şi că nicio ţară nu este forţată să adere la această organizaţie. 'Fiecare ţară face o cerere de aderare şi trebuie să facă foarte multe reforme. Fiecare ţară decide ce cale să urmeze. Este dreptul Republicii Moldova să decidă pe ce drum să meargă. Din acest punct de vedere, NATO respectă deciziile cetăţenilor R. Moldova', a conchis invitata.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.