Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În conflict total cu Occidentul, rușii vor să își schimbe din temelii și educația și renunță la sistemul Bologna: 'Am fost naivi, am pierdut tot ce era mai bun'

rusia educatie

Președintele Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus), Valentina Matvienko, consideră că Rusia ar trebui să părăsească sistemul de învățământ Bologna, deoarece integrarea în spațiul științific european nu a avut loc. Ea a vorbit despre acest lucru după o întâlnire cu președintele Mozambicului, Filipe Nyusi.

„Acesta este cazul în care noi - atunci eram încă naivi, purtam ochelari roz - am vrut cu adevărat să mulțumim Occidentul. Astăzi putem spune că integrarea, aderarea la procesul de la Bologna nu a avut loc. Contrar tuturor promisiunilor Occidentului cu privire la integrarea deplină a universităților noastre, a centrelor de cercetare în spațiul științific al Europei, nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, din păcate”, a declarat Matvienko, adăugând că discriminarea față de diplomele și titlurile științifice rusești persistă.

„Discuția dacă să ne retragem din procesul de la Bologna sau să rămânem, în opinia mea, își are locul și este justificată. În opinia mea, trebuie să ne retragem. Dar acest lucru nu înseamnă că acum trebuie să distrugem totul până la pământ - în niciun caz. Nu trebuie să cedăm acum în fața emoțiilor și să răspundem unor tendințe emergente”, a adăugat ea, potrivit agenției ruse Tass.

Potrivit președintelui Consiliului Federației, ieșirea Rusiei din sistemul Bologna ar trebui să fie însoțită de o reformă serioasă a învățământului intern. Matvienko consideră că este necesar „în modul cel mai serios” să se revizuiască conținutul educației rusești. „Graba este nepotrivită aici. Avem nevoie de o discuție amplă, de o discuție cu comunitatea științifică, cu comunitatea rectorilor, cu experții și de elaborarea unui plan de acțiuni pas cu pas. Nu te poți întoarce rapid la sistemul sovietic, este deja imposibil, s-au schimbat multe în aceste decenii, lumea s-a schimbat, și noi ne-am schimbat”, a declarat Matvienko.

„De fapt, am pierdut tot ceea ce era mai bun în sistemul nostru de educație și nu am câștigat nimic util pentru Rusia. Ce a făcut ca educația noastră să fie diferită? A fost fundamentală, este o specialitate, atunci când, mai ales în special în inginerie și în specialitățile tehnice, pregătire temeinică, serioasă, profesioniști de înaltă calificare. Din păcate, am pierdut-o”, a subliniat ea.

Ministerul Educației și Științei, Valeri Falkov, a numit anterior sistemul de educație de la Bologna o „etapă trăită”, afirmând că Rusia va avea propriul sistem. La 30 mai, ministrul adjunct Dmitri Afanasiev a declarat că ministerul are în vedere o perioadă de tranziție de la sistemul Bologna la cel național, nu va exista o schimbare radicală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.