Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În Germania începe procesul unui fost gardian SS, acum în vârstă de 100 de ani, fiind acuzat că a contribuit la moartea a peste 3.500 de oameni

ziare.com
Proces Nurnberg

Un fost gardian SS, acum în vârstă de 100 de ani, este judecat începând de joi de un tribunal german, fiind acuzat că a contribuit la moartea a peste 3.500 de oameni într-un lagăr de concentrare nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, transmit Reuters şi AFP, citat de agerpres.

Procurorii l-au inculpat pe Josef S., fost caporal-şef al diviziei 'Totenkopf' a Waffen-SS, pentru 'complicitate la omorârea' a 3.518 de prizonieri în lagărul de la Sachsenhausen, nu departe de Berlin, între 1942 şi 1945.

Medicii au spus că inculpatul - cel mai vârstnic acuzat de crime naziste judecat vreodată în Germania - este apt doar parţial să facă faţă unui proces, astfel încât şedinţele vor fi limitate la două ore şi jumătate zilnic.

Printre crimele la care procurorii spun că Josef S. a contribuit se numără împuşcarea unor prizonieri sovietici de război şi omorârea altora cu Zyklon-B, gazul otrăvitor folosit în lagărele de exterminare unde au fost ucişi milioane de evrei în Holocaust.

'El este acuzat că a contribuit la crime crude şi perfide', a transmis într-un comunicat tribunalul din Neuruppin, de lângă Berlin, adăugând că bărbatul a contribuit la 'crearea şi menţinerea în lagăr a unor condiţii care puneau în pericol vieţile'.

În ultimii ani, în Germania au fost declanşate o serie de procese împotriva unor foşti gardieni din lagăre, acum foarte bătrâni, pentru crime împotriva umanităţii comise în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale.

Săptămâna trecută, o fostă secretară dintr-un lagăr, ajunsă la 96 de ani, a fugit chiar în ziua în care urma să înceapă procesul împotriva sa, dar a fost găsită de poliţie câteva ore mai târziu.

O decizie din 2011 a justiţiei a deschis calea pentru aceste inculpări, stabilind că şi acele persoane care au contribuit indirect la crimele din lagăre, fără să fi apăsat pe trăgaci sau să fi dat ordine, pot fi răspunzătoare penal.

Sachsenhausen, deschis în 1936 ca unul din primele lagăre naziste de concentrare, a funcţionat ca tabără de instrucţie pentru gărzile SS care au servit apoi în alte lagăre precum Auschwitz şi Treblinka.

La Sachsenhausen au mai fost ucişi luptători din rezistenţa olandeză şi opozanţi politici germani ai naziştilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.