Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În Israel s-a inventat dispozitivul care salvează omenirea de la extincție: încetinește încălzirea globală

Glavcom.com
dispozitiv dioxid de carbon

Încălzirea globală și efectul gazelor de seră asupra Pământului sunt de necontestat. Aproximativ 10 miliarde de tone de dioxid de carbon trebuie filtrate din atmosferă în fiecare an, altfel până în anul 2050 planeta nu ar mai putea susține viața. În Israel a fost inventat un dispozitiv care elimină dioxidul de carbon din atmosferă, iar giganții lumii deja îl văd ca pe o soluție viabilă de rezolvare a crizei planetare, informează Glavcom.

Dioxidul de carbon este unul dintre principalele gaze cu efect de seră responsabile pentru criza climatică. Omenirea emite aproximativ 40 de miliarde de tone de dioxid de carbon în atmosferă pe an. Potrivit oamenilor de știință, pentru a preveni încălzirea catastrofală, nivelul dioxidului de carbon trebuie să fie zero până în 2050. Mii de companii, institute de cercetare și agenții internaționale din întreaga lume se luptă cu această problemă în aceste zile. Potrivit Haaretz, compania israeliană Carbon Blue a înființat un laborator în Israle și a realizat un dispozitiv care va permite pomparea dioxidului de carbon din atmosferă. Proiectul este atât de fezabil încât fondul Frontier, fondat de giganți precum Google, Facebook, Spotify pentru a lupta pentru purificarea aerului, a inclus compania israeliană în portofoliul său de investiții.

"Era evident pentru mine că fața întregii lumi va fi modelată de criza climatică. Acum se acordă o atenție deosebită cercetării în domeniul energiei, utilizării hidrogenului pentru producerea acestuia etc. Dar ne-am concentrat pe posibilitatea de a pompa CO2 din atmosferă. Aceasta este rădăcina întregii probleme. Dacă reușim să "captăm" dioxidul de carbon și să o facem suficient de eficient, rata încălzirii globale va încetini", spune fondatorul companiei, Dr. Dan Dwyry.

Cum funcționează dispozitivul

Dispozitivul este alcătuit astfel: mai multe tuburi transparente groase, filtre și diverse dispozitive cu apă și anumite soluții special. Toate acestea sunt conectate la un panou electric, pe care sunt instalate și echipamente digitale. Este suficient să apăsați butonul și unitatea începe să acționeze. Apa care curge prin tuburi cade într-un filtru transparent mare, care conține ceva care seamănă cu nisipul grosier. După un minut, bulele încep să se formeze într-unul din tuburi, care se ridică rapid la suprafața apei.

Gazul acumulat în acest fel intră în baloane gonflabile printr-un alt tub, cum ar fi cele utilizate în mod obișnuit de fizioterapeuți. Acesta este dioxidul de carbon – unul dintre principalii generatori ai efectului de seră.

Dacă mărim unitatea și o reproducem în mii de exemplare, miliarde de tone de dioxid de carbon pot fi pompate din atmosferă – prevenind astfel o catastrofă globală.

Care sunt neajunsurile

Conform estimărilor convenționale, aproximativ 10 miliarde de tone de dioxid de carbon trebuie filtrate din atmosferă în fiecare an. Problema este că umanitatea nu știe cum să o facă la această scară. Pentru comparație: unitatea situată în Israle, dacă lucrează la capacitate maximă, este capabilă să filtreze 10 mii tone de carbon pe an din atmosferă.

Există multe avantaje pentru această abordare, dar există și două mari dezavantaje. În primul rând, modificarea echilibrului ecologic existent poate fi periculoasă. Nimeni nu poate spune cum, de exemplu, îngrășămintele concepute pentru a accelera reproducerea algelor vor afecta viața oceanului. În al doilea rând, schimbările climatice în sine transformă sistemele ecologice în rezervoare de dioxid de carbon care pot începe să-l întoarcă în atmosferă. Da, incendiile forestiere cauzate de căldură pot duce la creșterea emisiilor de CO2.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.