Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În minivacanţa de Anul Nou, MAI va scoate pe străzi peste 23.000 de polițiști, doar de revelion vor fi 8.000 de angajați la lucru

Primăria Capitalei
Revelion Primaria Capitalei

Peste 23.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor acţiona, zilnic, în minivacanţa de Anul Nou la nivel naţional, iar în noaptea de Revelion vor fi organizate 740 de manifestări la care vor fi prezenţi şi aproximativ 8.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

“În fiecare zi, la nivel naţional, vor fi mobilizaţi peste 23.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, fiind asigurată o prezenţă sporită în stradă pentru a descuraja comiterea de fapte care pot afecta gradul de siguranţă publică. Peste 7.800 de poliţişti şi jandarmi, pompieri şi efective de la alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne vor asigura ordinea publică şi măsurile de prevenire şi de intervenţii în situaţii de urgenţă cu ocazia celor aproximativ 740 de manifestări publice care vor fi organizate în noaptea de Revelion. Cele mai importante evenimente publice din punctul de vedere al numărului de participanţi vor fi organizate în municipiile Bucureşti, Craiova, Oradea şi Cluj-Napoca, unde se estimează participarea a peste 80.000 de persoane”, a declarat Monica Dajbog, conform news.ro.
Ea a avertizat că utilizarea neglijentă a materialelor pirotehnice este foarte periculoasă.
“Având în vedere că în fiecare an, în noaptea de Revelion, mulţi cetăţeni folosesc articole pirotehnice pentru divertisment, reamintim că acestea trebuie utilizate numai după luarea măsurilor de protejare a persoanelor din jur, a bunurilor şi a mediului. Atragem atenţia că cetăţenii au dreptul să folosească doar articole pirotehnice din categoria celor destinate publicului larg care pot fi achiziţionate în mod legal de la operatori economici autorizaţi. Celelalte categorii de materiale pirotehnice pot fi folosite doar de personal specializat, care cunoaşte regulile de manevrare, astfel încât să fie prevenite incidentele. Utilizarea neglijentă a materialelor pirotehnice este foarte periculoasă şi se poate solda cu răni extrem de grave, atât pentru cei care folosesc aceste materiale, cât şi pentru cei din jur”, a explicat purtătorul de cuvânt al MAI.
Monica Dajbog a amintit că au fost desfăşurate, în ultima lună, peste 4.560 de acţiuni pentru prevenirea vânzării ilegale de articole pirotehnice.
“În ultima lună, poliţiştii au desfăşurat peste 4.560 de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea comerţului ilegal cu articole pirotehnice şi au confiscat 120 de tone de astfel de materiale periculoase. Au fost întocmite peste 920 de dosare penale şi aplicate aproximativ 260 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 360.000 de lei. Ieri au avut loc 153 de percheziţii în cadrul unei acţiuni de amploare pentru combaterea comerţului cu articole pirotehnice, fiind reţinute şase persoane şi confiscate 18 tone de materiale pirotehnice”, a precizat Monica Dajbog.
Ea a adăugat că pe drumurile cu risc crescut de accidente vor acţiona echipaje ale Poliţiei Rutiere, cu 280 de aparate radar.
“Ca de fiecare dată în astfel de perioade, în următoarele zile se va înregistra o intensificare a circulaţiei pe drumurile naţionale, pe autostrăzi şi în zonele turistice. De aceea, în medie, aproximativ 1.500 de poliţişti rutieri vor fi prezenţi zilnic pe cele mai solicitate artere pentru fluidizarea traficului şi pentru a veni în sprijinul conducătorilor auto, inclusiv prin indicarea unor rute alternative pentru evitarea posibilelor ambuteiaje. Pe drumurile cu risc crescut de accidente echipajele Poliţiei Rutiere vor acţiona cu aparate radar în fiecare zi, cu aproximativ 280 de aparate radar şi cu dispozitive care semnalează consumul de alcool sau alte substanţe interzise la volan. Poliţiştii rutieri pot solicita şi sprijinul elicopterelor Inspectoratului General de Aviaţie pentru monitorizarea celor mai circulate drumuri şi identificarea rapidă a zonelor cu probleme. Alte 13 elicoptere vor fi pregătite să sprijine celelalte misiuni ale structurilor M.A.I., precum cele de supraveghere a frontierei de stat, de salvare din zone greu accesibile sau de transport a persoanelor care au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă”, a mai afirmat Monica Dajbog.
Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că 5.000 de pompieri vor acţiona în minivacanţa de Anul Nou, iar 200 de jandarmi montani vor fi prezenţi pe munte în fiecare zi.
“De asemenea, elicopterele M.A.I. vor fi disponibile pentru executarea de misiuni SMURD în Republica Moldova şi în Bulgaria. La nivel naţional în fiecare zi aproximativ 5.000 de pompieri vor fi mobilizaţi pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă şi a misiunilor medicale, la care răspunsul este asigurat cu echipaje SMURD. Pentru evitarea eventualelor probleme recomandăm persoanelor care merg la munte în aceste zile să nu se aventureze pe trasee periculoase sau atunci când condiţiile meteorologice nu sunt favorabile. Dacă întâmpină dificultăţi, pot apela la cei aproape 200 de jandarmi montani care vor patrula pe munte în fiecare zi”, a mai declarat Monica Dajbog.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Române, inspector principal de poliţie Roxana Popazu, a afirmat că în ultimele două săptămâni au trecut prin punctele frontieră 2,5 milioane de persoane.
“În perioada 16-28 decembrie, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control aproximativ 2,5 milioane de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 650.000 de mijloace de transport. Dintre acestea, pe sensul de intrare în ţară, au fost aproximativ 1,5 milioane de persoane, cu peste 400.000 de mijloace de transport. În acest context, va fi suplimentat în continuare numărul personalului planificat la controlul documentelor. Astfel, la nivelul întregii ţări, aproximativ 3.800 de poliţişti de frontieră vor desfăşura zilnic activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat. De asemenea, arterele de control pe sensul de ieşire din ţară vor fi folosite până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei”, a explicat Roxana Popazu.
Ea a menţionat că în această perioadă a anului, Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II este cel mai tranzitat, iar poliţiştii de frontieră recomandă utilizarea tuturor celor 12 puncte existente la graniţa cu Ungaria.
Ana-Maria Burchi, căpitan în cadrul Centrului de Informare Publică al Jandarmeriei Române, a declarat că peste 200 de jandarmi vor fi prezenţi în localităţile Ruginoasa şi Oituz unde au loc manifestări tradiţionale în care poate fi pusă în pericol viaţa participanţilor.
“Unele dintre manifestările tradiţionale de Anul Nou sunt cele din comuna Ruginoasa, din judeţul Iaşi, şi localitatea Oituz din judeţul Bacău. Susţinem păstrarea obiceiurilor tradiţionale, dar nu vom permite manifestări care să pună în pericol participanţii. Peste 200 de jandarmi vor fi prezenţi pentru a asigura, pentru a se asigura că nu există contact violent între participanţi şi pentru ca nimeni să nu fie rănit. Forţele de ordine vor avea grijă ca pe timpul manifestărilor să nu fie folosite elemente care ar putea să pună în pericol viaţa participanţilor. Facem apel la toţi cei care aleg să participe la acest eveniment tradiţional să respecte recomandările forţelor de ordine”, a explicat Ana Maria Burchi.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, locotenent colonel Adrian Marin, a afirmat că în această perioadă peste 620 de echipaje SMURD vor interveni la urgenţe medicale.
“Aproape 5.000 de pompieri sunt pregătiţi să intervină zilnic pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor, salvarea persoanelor din medii ostile vieţii, precum şi la toate celelalte solicitări primite din partea cetăţenilor. Răspunsul la urgenţele medicale va fi asigurat de către cele peste 620 de echipaje SMURD care încadrează ambulanţe de prim-ajutor şi terapie intensivă mobilă, autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanţe folosite pentru transportul nou-născuţilor, precum şi autospeciale pentru descarcerare”, a transmis purtătorul de cuvânt al IGSU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.