Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În paralel cu omagiile pentru realegerea lui Putin, presa rusă l-a 'omorât' pe regele Charles

hindustantimes.com
regele charles

Un comunicat fals, atribuit palatului Buckingham, a fost distribuit de publicațiile de stat din Rusia, dar si pe platforma X, prin conturile propagandiștilor. În document scria că regele Marii Britanii a murit subit pe 17 martie.

Comunicatul avea și antetul Palatului Buckingham. După câteva ore, Londra a confirmat oficial că Regele Charles este în viață și că își continuă activitatea.

Fake news-ul „Regele Charles e mort” a apărut în presa rusă luni după-amiază. Nimeni nu a verificat informațiile, așa că familia regală britanică a ajuns în mijlocul unei dezinformări masive din Rusia, scrie The Guardian.

Informația neverificată, ajunsă virală în toată Rusia

Zvonul a ajuns viral după ce a fost distribuit pe un canal Telegram folosit de Vedomosti, cândva cel mai respectat ziar de afaceri din Rusia.

Informația era însoțită de o fotografie cu Charles în uniformă militară de ceremonie și o descriere scurtă: „Regele britanic Charles al III-lea a murit”.

Informația a ajuns virală apoi pe canalele de internet rusești, inclusiv Readovka, un canal Telegram pro-Kremlin, cu peste 2,35 milioane de abonați.

Nu a existat nicio declarație publică de la Palatul Buckingham sau vreo știre BBC, dar Readovka susținea că are un document, de proveniență necunoscută, pe care l-a postat lângă o fotografie a regelui.

„Următorul anunț este făcut prin comunicații regale. Regele a murit pe neașteptate ieri după-amiază”.

Documentul era datat în 18 martie, se mai susținea în fake newsul distribuit. Se pare că acel document, despre care nu se știe cine l-a scris, a fost scris după modelul folosit de Palatul Buckingham când a fost anunțată moartea Reginei Elisabeta.

Zvonul a ajuns și în Ucraina, unde a fost preluat de un post de televiziune de top. De asemenea, a ajuns și în Tadjikistan, unde Asia-Plus, cea mai mare instituție de presă, a scris un articol despre asta, potrivit Digi 24.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.