Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În plin control al Inspecției Judiciare, ministrul Justiției bagă capul în poză: 'Am trimis o îndrumare procurorului general'

alina gorghiu untold

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat, vineri, că i-a trimis o îndrumare procurorului general, Alex Florenţa, privind intensificarea activităţii Ministerului Public în ceea ce priveşte combaterea drogurilor.

Demersul ministrului Justiției vine în contextul în care Inspecția Judiciară a demarat un control la nivelul național cu privire la situația dosarelor penale care vizează infracțiuni cu droguri.

"Date recente de la DIICOT confirmă că lupta împotriva fenomenului drogurilor necesită efort comun. Ieri: şapte persoane au fost reţinute în Constanţa pentru trafic de droguri, trafic de persoane, spălare de bani, în urma unei anchete demarate în noiembrie 2022. Un alt traficant a fost prins la Cluj", a scris Gorghiu, pe Facebook.

Potrivit ministrului, 4.665 de dosare au fost soluţionate în 2023, deşi efectivul de procurori este foarte redus.

"Ca să se înţeleagă situaţia bine: în Secţia de combatere a traficului de droguri din structura centrală a DIICOT lucrează doar 14 procurori. Care au în lucru 7.000 de dosare pe droguri, din care 2.700 au fost deschise în primele 6 luni", a menţionat Alina Gorghiu.

Ea a adăugat că i-a trimis o îndrumare procurorului general pentru intensificarea activităţii privind combaterea drogurilor.

"Am transmis o îndrumare procurorului general, Alex Florenţa, pentru ca Ministerul Public să intensifice activitatea de combatere a formelor de criminalitate care privesc sfera ilicitului de droguri. Planurile de acţiune trebuie să vizeze şi componenţa de recuperare a prejudiciului", a explicat ministrul Justiţiei.

Autoritatea ministrului Justiției în relația cu procurorii

Conform dispoziţiilor art.131 din Constituţie, procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, imparţialităţii şi al controlului ierarhic sub autoritatea ministrului justiţiei. Aceasta nu înseamnă că Ministerul Public este subordonat ministrului justiţiei.

Potrivit art. 66 alin. (3) din Legea 304/2022, „ministrul justiţiei poate să ceară procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau, după caz, procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie informări asupra activităţii parchetelor şi să dea îndrumări scrise cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.