Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În pofida atentatelor teroriste, tensiunile identitare din Franţa nu au crescut semnificativ

Atentatele jihadiste din 2015 şi 2016 nu au dus la o creştere semnificativă a tensiunilor identitare în Franţa, în pofida temerilor în acest sens, în schimb vizibilitatea Islamului în spaţiul public stârneşte mai multă preocupare, relevă un studiu făcut public marţi, citat de AFP, potrivit agerpres.

Ancheta realizată de institutul Ipsos în noiembrie anul trecut pe 1400 de francezi de peste 18 ani a fost comandată de Fundaţia pentru iudaismul francez, organizaţie care a lansat şi un "observator" menit să evalueze cu regularitate locul "minorităţilor în sânul comunităţii naţionale".

Citeşte şi: Scandal de SPIONAJ. SUA au încercat să-l recruteze pe numărul doi al Ambasadei Rusiei

Rezultatele studiului arată că societatea dă dovadă de rezilienţă într-o ţară în care atentatele jihadiste au provocat 238 de morţi în 18 luni, iar "mulţi observatori se aşteptau la o creştere puternică a tensiunilor".

"Încordarea, retragerea în sine şi neîncrederea faţă de alţii se menţin puternice, dar, interesant, nu progresează", a menţionat pentru France Presse Brice Teinturier, director general delegat al Ipsos.

Proporţia francezilor care resping legătura dintre imigraţie şi lipsa securităţii - 59% - a scăzut uşor, cu 2 puncte faţă de 2014.

A crescut pe de altă parte numărul francezilor care resping semnele de apartenenţă la o comunitate, ca în cazul mamelor cu văl care îşi aşteaptă copiii la ieşirea de la şcoală (68% se opun, +6 puncte faţă de anul precedent) sau al bărbaţilor care poartă veşminte tradiţionale musulmane (52% se opun, +4).

"Vizibilitatea islamului în spaţiul public este o sursă de tensiuni mai aprinse decât acum doi ani", a conchis ancheta.

Citeşte şi: China ÎNĂSPREŞTE drastic cerinţele de loialitate faţă de Partidul Comunist

În acelaşi timp, prejudecăţile antisemite, legate de putere, bani, solidaritate sau putere de lobby, sunt în uşoară scădere, indică studiul. "Mai ales ca urmare a atentatelor, 51% dintre francezi consideră că evreii au motive să se teamă să trăiască în Franţa", cu 16% mai mult faţă de 2014.

"Se constată o creştere a empatiei, se pare că francezii neevrei se identifică mai bine cu primul grup vizat de terorism", a declarat pentru AFP preşedintele Fundaţiei iudaismului francez, Ariel Goldman, la cinci ani după ce jihadistul Mohamed Merah a ucis trei militari, iar apoi trei copii şi un adult la o şcoală evreiască din sud-vestul Franţei, într-un prim semnal al intrării Franţei în era violenţei jihadiste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.