Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În scandalul plagiatelor, lupul păzește turma. Apel la Curaj

doctorat diploma

Noua legislaţie de funcţionare a CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare) consfinţeşte ce şi-au dorit „baronii” universitari: va funcţiona sub influenţa lor şi va răspunde la comenzile lor. Este avertismentul Asociației pentru Educație și Cercetare Edu Cer, care îi cere ministrului Adrian Curaj să elimine din Consiliu oamenii cu funcții de conducere în sistemul universitar.

Din structurile viitoare ale CNATDCU vor face parte rectori, prorectori, decani, directori de departamente, persoane cu funcţii administrative în universităţi, majoritatea vinovate pentru situaţia actuală a învăţământului superior românesc, mai afirmă Edu Cer, care face și un inventar al daunelor:

· În ultimii ani efectivele de studenţi s-au redus la jumătate

· În clasamentul University Ranking by Academic Performance (URAP) nici o universitate românească nu se află în primele 600

· Clasamentul Ţărilor din UE după media punctajelor obţinute de universităţi la recenta Evaluare (URAP) plasează România pe locul 24 din 28 de ţări, în urma să se califică Bulgaria, Letonia, Malta şi Cipru.

· Plagiatele lucrărilor universitare reprezintă factorul major de decredibilizare a universităţilor noastre, fără ca forurile în drept să găsească soluţii la această problemă.

Vezi și: Liviu Dragnea face marele anunţ: Ce se va întâmpla cu guvernul lui Dacian Cioloş

În acest context, în opinia Edu Cer era necesar un Consiliu (CNATDCU) alcătuit din specialişti români şi străini, independenţi de conducerile universităţilor, un filtru obiectiv şi nesupus intereselor conducerilor universităţilor.

„Aşa cum ARACIS (Agenţia Romană de Asigurare a Calităţii din Învăţământul Superior) se află din start într-un grav conflict de interese, pentru că este condusă de universitari salarizaţi şi de universităţile de origine, motiv pentru care n-a rezolvat nimic din obiectivele avute la înfiinţare, la fel se va întâmpla şi în cazul CNATDCU”, se precizează într-un comunicat al Asociației Edu Cer.

Potrivit comunicatului citat, așa cum este gândită acum componenţa acestui Consiliu, aceleaşi persoane vor decide şi în universităţi şi în CNATDCU asupra:

· Dosarelor de acordare a titlurilor de doctor

· Dosarelor de acordare a titlurilor de Cercetător Ştiinţific gradele I şi ÎI

· Standardelor minimale de participare la concursurile pentru ocuparea funcţiilor didactice de Lector, Conferenţiar, Profesor universitar, Conducător de Doctorat.

· Standardelor de calitate şi etică profesională

· Sesizărilor de plagiat şi abateri de la etică profesională

„În concluzie, CNATDCU nu va putea, în noua componenţă, să-şi exercite în mod obiectiv şi independent sarcinile primite prin lege, ci va rămâne sub influenţa şi controlul aceloraşi grupări de interese nelegitime care conduc Învăţământul Superior românesc de 26 de ani. Dacă ministrul Curaj are curajul să elibereze spaţiul academic de această reţea ilegitimă de putere şi interese îi solicităm să elimine din CNATDCU toate persoanele care au funcţii de conducere în sistemul academic românesc”, mai precizează Asociația Edu Cer.

Vezi și: Nicuşor Dan a acceptat propunerea PNL pentru Primăria Capitalei: Ce se va întâmpla/ VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.