Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În urma acordului între Atena și Berlin, 1500 de solicitanți de azil vor fi primiți în Grecia

NBC News
refugiati

Grecia va primi înapoi pe teritoriul său 1500 de solicitanţi de azil aflaţi în prezent în Germania, în cadrul acordului convenit între cele două ţări în urma summitului european de la sfârşitul lui iunie cu privire la gestiunea migraţiei, a indicat miercuri ministrul grec pentru politica migratorie, Dimitris Vitsas, transmite AFP, informează Agerpres.

"În primul semestru din 2018 au fost 1500 de solicitări de reprimire din partea Germaniei, acestea vor fi acceptate", a afirmat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă.

Atena a acceptat să-i preia înapoi pe aceşti migranţi în cadrul acordurilor bilaterale de "tranziţie" adoptate între Germania, Grecia şi Spania după summitul UE. Aceste acorduri prevăd preluarea, în viitor, de către Grecia şi Spania a solicitanţilor de azil care vor fi reţinuţi la frontiera dintre Germania şi Austria, dacă au fost înregistraţi deja în bazele de date europene EURODAC.

În aşteptarea unei revizuiri a sistemului european de azil, care divizează Uniunea Europeană, aceste înţelegeri urmăresc "găsirea unei soluţii unice europene pentru reglementarea fluxului migratoriu şi limitarea măsurilor unilaterale", a subliniat Vitsas.

Vezi și: Naufragiu în largul coastelor cipriote: Cel puţin 16 refugiați au murit și alți 20 sunt dați dispăruți

Cancelarul german Angela Merkel a promis astfel de acorduri bilaterale, în cadrul UE, pentru a-şi convinge ministrul de interne, Horst Seehofer, să renunţe la proiectul său de a-i expulza în mod unilateral din Germania, de la începutul lui iulie, pe toţi solicitanţii de azil înregistraţi deja în EURODAC.

În schimbul acceptării primilor migranţi "returnaţi", Berlinul s-a angajat faţă de Atena să accepte 2900 de candidaţi la reîntregirea familiei, a mai explicat Vitsas, menţionând că Germania a acceptat deja 2000 de astfel de cereri.

După valul de migranţi din 2015 şi închiderea rutei balcanice în 2016, în Grecia au rămas blocaţi circa 60.000 de migranţi, care se află într-o situaţie precară. În pofida faptului că noile sosiri din Turcia s-au diminuat cu 96% faţă de 2015, "problemele de integrare sau cazare" continuă să preocupe autorităţile, a indicat ministrul grec, care a promis că în scurt timp vor fi puse la dispoziţia migranţilor 2000 de locuinţe noi.

Guvernul grec se străduie să găsească soluţii şi pentru miile de migranţi înghesuiţi în tabere insalubre pe cinci insule din estul Mării Egee, cei consideraţi eligibili pentru azil urmând să fie transferaţi în Grecia continentală. În ultimele luni un număr de "6615 solicitanţi de azil au fost transferaţi (pe continent), între care familii vulnerabile", a precizat ministrul Vitsas, dând asigurări că Grecia nu va permite deschiderea de noi centre de primire şi înregistrare pe insule.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.