Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inacţiunea Consiliului de Securitate al ONU în faţa pandemiei este 'ruşinoasă', susțin mai multe ONG-uri internaţionale

ONU

Inacţiunea Consiliului de Securitate al ONU în faţa pandemiei de COVID-19, paralizat de confruntarea dintre SUA şi China, 'ce par incapabile de leadership' la Naţiunile Unite, este 'ruşinoasă', subliniază mai multe ONG-uri internaţionale, într-un comunicat publicat marţi, transmite AFP.

După două luni de la apelul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la o încetare a focului în zonele de conflict din lume pentru a se putea lupta mai bine împotriva pandemiei, Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit să se pună de acord asupra unei rezoluţii care susţinea această iniţiativă, reproşează în textul lor semnatarii, printre care se află International Rescue Committee, International Crisis Group şi Save the Children, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Violeta Alexandru a ajuns și la Reuters și critică modul în care sunt tratați muncitorii români: 'Probleme sistemice care nu au fost rezolvate adecvat'

'Paralizia Consiliului de Securitate în faţa COVID-19 este ruşinoasă. Pentru milioane de oameni, ea este şi de neînţeles', subliniază David Miliband, liderul International Rescue Committee.

La rândul său, preşedintele International Crisis Group, Rob Malley, arată că 'Statele Unite şi China au tratat negocierile' cu privire la rezoluţie 'ca pe o oportunitate de a-şi pasa responsabilitatea originii COVID-19', în loc să favorizeze 'un apel direct la o reducere a violenţei'.

'Nici Washington, nici Beijing nu par a avea capacitatea sau voinţa de a arăta leadership la ONU în timpul unei crize mondiale', deplânge el.

Consiliul de Securitate, consideră în acelaşi comunicat Inger Ashing, directorul executiv al Save the Children International, 'are o ocazie istorică de a opri luptele în lume şi de a se asigura ca lucrătorii umanitari să aibă acces deplin la cei care au cea mai multă nevoie'.

Citește și: Transfer spectaculos în PPUSL: Un personaj care a plecat din PSD s-a înscris la 'umaniști'

După respingerea pe 8 mai de către Washington a unui text de compromis propus de Franţa şi Tunisia, negocierile în Consiliul de Securitate se află în impas. SUA refuză orice menţiune la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în vreme ce China vrea o referire la aceasta în rezoluţie.

Apelul secretarului general a primit sprijinul a peste 2 milioane de cetăţeni şi a 200 de ONG-uri, precum şi, cu titlu individual, a 140 din cele 193 de state membre ale ONU.

Spre deosebire de Consiliul de Securitate, Adunarea Generală a adoptat deja două rezoluţii referitoare la pandemie, una pe 13 aprilie privind întărirea cooperării internaţionale, iar cealaltă pe 20 aprilie, cerând un acces echitabil la viitoare vaccinuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.