Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înalt comandant taliban pakistanez, UCIS în Afganistan

Afganistan taliban

Forţele de securitate afgane au ucis un înalt comandant taliban pakistanez şi cel puţin 10 activişti într-o operaţiune la frontiera cu Pakistanul, au indicat duminică surse talibane, citate de AFP, scrie agerpres.ro

Pe capul lui Raeas Khan - cunoscut şi sub numele de Azam Khan Tariq - se pusese un premiu de 20 de milioane de rupii (circa 170.000 de euro), dată fiind că era al patrulea înalt comandant al mişcării Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP). 

'Confirm că Azam Tariq a fost ucis, împreună cu cel puţin alţi 10 talibani pakistanezi în provincia Pakitika (sud-estul ţării)', a declarat pentru AFP un commandant loial lui Tariq, sub acoperirea anonimatului.

Veste BUNĂ pentru elevi: Ar putea primi 450 de lei în plus la alocație, cu o singură condiție

Natura operaţiunii nu a fost precizată, dar trei surse din cadrul talibanilor au declarat că Tariq şi gărzile lui au fost ucişi în regiunea afgană Laman, apropiată regiunii pakistaneze Waziristanul de Sud. 

Tariq fusese purtătorul de cuvânt al TTP între anii 2009-2013 şi era un aliat apropiat fostului şef al mişcării, Hakimullah Mehsud, ucis de tirul unei drone americane în Pakistan, în 2003. El devenise purtătorul de cuvânt al facţiunii Mehsud a mişcării când a fost ucis.

ALERTĂ la granița cu România! Anunț de ULTIMĂ ORĂ al poliției. Bărbat suspectat că a detonat o bombă


În 2009, Pakistanul a oferit peste patru milioane de euro pentru informaţii care ar putea contribui la capturarea comandanţilor TTP. 

Tariq se afla în fruntea ierarhiei TTP după moartea altor trei comandanţi, ucişi de drone americane sau în operaţiuni militare pakistaneze. 

Pakistanul a cerut autorităţilor de la Kabul să i-l remită pe şeful TTP, Maulana Fazlullya, dat în urmărire, care s-ar ascunde în estul Afganistanului. 

Cele două ţări se acuză mutual că ar alimenta instabilitatea regională, susţinând grupări rebele islamiste talibane, afgane care luptă împotriva guvernului de la Kabul sau pakistaneze aflate în război cu Islamabadul, în zona lungii şi permeabilei frontiere dintre ele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.