Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă o țară europeană și-a pus un premier HOMOSEXUAL: 'Nu sunt nici de dreapta, nici de stânga'

Leo Varadkar

Leo Varadkar a fost ales miercuri în mod oficial prim-ministru al Irlandei de către deputaţi, angajându-se la o guvernare care nu va fi 'nici de dreapta, nici de stânga', relatează AFP.

În favoarea sa s-au pronunţat 57 de deputaţi, 50 au votat împotrivă, iar 47 s-au abţinut, scrie agerpres.ro.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Unui vierme care a stat pe Stația Spațială Internațională i-au crescut două capete

După ce a fost ales vineri la conducerea partidului de centru-dreapta Fine Gael, Leo Varadkar devine cel mai tânăr Taoiseach (prim-ministru) al Republicii Irlanda şi primul care şi-a dezvăluit public homosexualitatea.

'Guvernul pe care îl voi conduce nu va fi nici de dreapta, nici de stânga, pentru că aceste vechi divizări nu mai iau în calcul provocările politice de astăzi', a declarat Varadkar, în primul său discurs oficial.

Citește și: Dan Capatos a făcut DEZVĂLUIRI ȘOCANTE despre Denisa Manelista: Niciun spital nu o primește, e fără scăpare

Leo Varadkar are 38 de ani şi este de profesie medic. Părinţii săi, un imigrant indian şi o irlandeză, au asistat la învestirea sa în funcţie.

'În calitate de cel mai tânăr Taoiseach, el reprezintă o Irlandă modernă, diversă şi deschisă; el le vorbeşte irlandezilor ca nimeni altul', a declarat predecesorul său demisionar, Enda Kenny.

Citește și: INCREDIBIL Ce conține mierea din România și de unde e adusă

Leo Varadkar a fost primul membru al unui guvern irlandez în exerciţiu care, în 2015, şi-a declarat homosexualitatea, în cursul unui interviu radiofonic.

Chiar dacă în discursul său de miercuri nu s-a referit în mod direct la Brexit, noul premier a confirmat că va avea săptămâna viitoare o întâlnire cu şefa partidului ultraconservator nord-irlandez DUP, Arlene Foster, şi cu liderul Sinn Fein, Gerry Adams, pentru a discuta despre subiect.

Citește și: Minte de guvernanți: N-au internet, iar unii nu au nici energie electrică, dar statul îi OBLIGĂ să aibă POS-uri la magazine

Varadkar a fost ales vineri de parlamentarii, aleşii locali şi militanţii Fine Gael, care l-au preferat contracandidatului său Simon Coveney, ministru al locuinţei şi tată a trei copii.

Într-o tentativă de a înăbuşi orice divizare în interiorul Fine Gael, Varadkar l-a desemnat marţi pe Simon Coveney în postul de ministru de externe, cu misiunea crucială de a apăra poziţia Irlandei cu privire la Brexit.

Citește și: Încă un VIOL ZGUDUIE România: O minoră a fost BATJOCORITĂ de doi tineri, care au răpit-o, sechestrat-o și abuzat-o SEXUAL

Fostul premier Enda Kenny, care a condus un guvern minoritar, marcat de măsuri impopulare, a anunţat la sfârşitul lunii mai că va demisiona pe 2 iunie, lăsând timpul necesar pentru găsirea unui succesor la conducerea partidului şi a guvernului.

Deşi perceput ca un om politic mai degrabă progresist în probleme sociale ca egalitatea între sexe şi dreptul la avort, Leo Varadkar a fost criticat de partidele rivale pentru poziţiile sale foarte de dreapta în chestiunile economice.

Citește și: Ea e poștărița care a ascuns, în apartamentul său, DOUĂ TONE de scrisori nelivrate .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.