Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă o tragedie în Iran: Elevă omorâtă în bătaie fiindcă a refuzat să cânte o odă dedicată conducătorului suprem

protest oslo ambasada iranului

Încă o elevă ar fi fost ucisă de forțele iraniene de securitate, după ce a fost bătută în sala de clasă fiindcă refuzase să cânte o odă dedicată regimului, în cursul unui raid de săptămâna trecută asupra școlii ei, un incident care a declanșat în weekend noi proteste pe întreg cuprinsul Iranului, spune The Guardian, citat de RADOR.

Conform Consiliului de Coordonare al Asociațiilor Profesionale ale Profesorilor Iranieni, Asra Panahi, de 16 ani, a murit după un raid din 13 octombrie al forțelor de securitate la liceul de fete Shahed din Ardabil, ocazie cu care unui grup de eleve i s-a cerut să cânte o odă dedicată conducătorului suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei.

Fiindcă au refuzat, forțele de securitate le-au bătut pe eleve, dintre care o parte au ajuns la spital și o parte la închisoare. Panahi a murit vineri la spital din cauza rănilor suferite la școală.

Autoritățile iraniene au negat că forțele lor de securitate sunt răspunzătoare și, după ce moartea ei a scandalizat întreaga țară, un bărbat identificat drept unchiul ei a apărut la televiziunile de stat susținând că ea a murit din cauza unei afecțiuni congenitale la inimă.

Elevele s-au remarcat drept o forță puternică în urma mai multor clipuri virale în care ele își fluturau basmalele în aer, dădeau jos de pe pereți fotografii ale conducătorilor supremi iranieni și scandau sloganuri anti-regim și în amintirea lui Mahsa Amini, femeia de 22 de ani decedată în august în custodia poliției moralității pentru că nu purta hijabul corect.

Iranul a replicat săptămâna trecută prin raiduri asupra unor școli de pe tot cuprinsul țării, existând informații că polițiștii au pătruns forțat în sălile de clasă, au arestat violent eleve și le-au băgat în mașini și au tras cu gaze lacrimogene în interiorul școlilor.

Într-un comunicat postat duminică, sindicatul profesorilor iranieni a condamnat raidurile „brutale și inumane” și a cerut demisia ministrului educației, Yousef Nouri.

Vestea morții lui Panahi a mobilizat și mai puternic elevele din țară, care s-au organizat și s-au alăturat protestelor din weekend.

Printre ele se numără și Naznin*, 16 ani, ținută acasă de părinți de frică să nu fie arestată pentru că protestează la școală. „N-am mai avut voie la școală, fiindcă părinților le e teamă pentru viața mea. Dar ce-a schimbat asta? Regimul continuă să omoare și să aresteze eleve”, a declarat Naznin. „La ce aș fi bună eu dacă aș sta pur și simplu indignată acasă? Eu și colegii mei din tot Iranul am decis să ieșim în stradă la protest săptămâna aceasta. Și o voi face chiar dacă acum trebuie să le ascund acest lucru părinților mei.”

Nergis*, 19 ani, s-a alăturat și ea protestelor și a fost lovită de gloanțe din cauciuc în spate și picioare. Ea afirmă că, în ciuda pericolului, moartea lui Panahi a motivat-o pe ea și pe prietenele ei să continue protestul.

Ea spune că ce a pățit Panahi - ca și uciderea altor două eleve, Nika Shahkarami de 17 ani și Sarina Esmailzadeh de 16 ani, de către forțele de securitate - i-a unit pe toți tinerii din Iran în lupta pentru o cauză comună.

„Nu am nici măcar o singură rudă în Ardabil, dar prin această reprimare brutală a surorilor noastre, care nu au decât 16 ani, ei au trezit întreaga țară”, a declarat ea. „N-am știut niciodată că suntem atât de uniți - în toate regiunile locuite de populația baloch, dar și în regiunile kurde. Întreaga lume a auzit de Nika, Sarina și Asra, dar există foarte mulți copii nenumiți despre care nu știam nimic.” „Nu e vorba doar de moartea lui Asra”, a spus ea. „Republica Islamică ne ucide poporul de 40 de ani, însă vocile noastre n-au fost auzite. Să știe întreaga lume că acesta nu mai este un protest - noi cerem o revoluție. Acum, când ne ascultați toți vocile, nu ne vom opri.”

Conform ultimului raport al asociației Iran Human Rights, până la 17 octombrie au fost uciși 215 oameni, între care 27 de copii, în contextul protestelor din întreaga țară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.