Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă un SCANDAL cu un europarlamentar de-ai lui Viktor Orban: PPE îl sancționează pentru că a comparat atitudinea lui Manfred Weber cu cea a Gestapo

Recep Tayyip Erdogan Viktor Orban Erdogan Orban

Un eurodeputat ungar, membru al partidului FIDESZ al lui Viktor Orban, urmează să fie sancţionat de grupul partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European (PE) pentru că a comparat atitudinea preşedintelui său Manfred Weber cu cea a Gestapo-ului, conform unui proiect de decizie consultat miercuri de AFP.

Tamas Deutsch a denunţat în noiembrie afirmaţiile liderului eurodeputaţilor PPE în favoarea unui mecanism contestat de Ungaria şi Polonia privind respectarea statului de drept, scrie agerpres.ro.

Citește și: CTP amendă usturătoare pentru jignirile aduse Bisericii Ortodoxe Române

Manfred Weber "afirmă că dacă nu avem nimic de ascuns, nu avem de ce să ne temem. Îmi amintesc că Gestapo-ul (...) avea acelaşi slogan", a spus Deutsch.

În jur de 40 de eurodeputaţi PPE (din 187), conduşi de austriacul Othmar Karas, au cerut atunci într-o scrisoare excluderea sa din grup, prima forţă politică din Parlamentul European.

Citește și: CCR a hotărât: Legea care interzice referirea la identitatea de gen în şcoli este neconstituţională

Un proiect de decizie, care urma să fie aprobat de grup în cursul după-amiezii, nu menţionează o astfel de excludere. Dar "îi retrage cu efect imediat lui Tamas Deutsch dreptul de a se exprima în plenară şi de a fi numit raportor în numele grupului".

Grupul îi cere de asemenea partidului PPE, prezidat de polonezul Donald Tusk, "să ia o decizie finală" privind apartenenţa Fidesz la PPE.

Citește și: Cutremur în SPP! Au fost schimbați toți șefii! Capul gărzii pretoriene a lui Klaus Iohannis, uns la conducerea unei structuri!

El "condamnă cu fermitate declaraţiile" lui Tamas Deutsch care sunt "în mod clar în contradicţie cu valorile democraţiei creştine europene şi ale PPE" şi critică "atacurile frecvente ale reprezentanţilor Fidesz asupra Uniunii Europene şi valorilor sale".

Donald Tusk a cerut la jumătatea lunii noiembrie excluderea Fidesz pentru că Ungaria a blocat planul de relansare european şi intenţionează să relanseze o procedură în acest sens. Cele două tentative precedente de a exclude partidul lui Viktor Orban au eşuat pentru că aliaţii săi din PPE, în special CDU, au refuzat.

Citește și: Mesaj sfâșietor al unui judecător, către politicieni: În timp ce voi făceaţi prima împărţire a caşcavalului, la noi încă se murea

Fidesz este totuşi suspendat sine die din martie 2019 din PPE.

Ungaria lui Viktor Orban, în război deschis cu Bruxellesul în privinţa respectării valorilor europene, a participat împreună cu Varşovia la o frondă împotriva noului mecanism care leagă cadrul bugetului UE de alocare a fondurilor de respectarea statului de drept.

Citește și: Dacian Cioloș a răbufnit: ‘Comisia Europeană a criticat planul trimis de Guvernul Orban pentru atragerea celor 30 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană’

Veto-ul celor două ţări împotriva bugetului multianual şi a planului de relansare a fost în cele din urmă ridicat la summitul UE din 10 decembrie, statele membre angajându-se ca acest dispozitiv să nu fie aplicat înainte ca Curtea de Justiţie a UE să se pronunţe asupra validităţii sale în caz de recurs. Ceea ce ar trebui să-i permită lui Viktor Orban să scape de sancţiuni până la alegerile legislative din 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.