Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE|FOTO Șefi ai DALI au deschis `mezelărie` în Ministerul de Interne - Produse vândute ca la supermarket! Nu se cunoaște traseul profitului - surse

politia dali 3

UPDATE 13:30 - Surse din cadrul Direcției susțin pentru STIRIPSURSE că la scurt timp după publicare s-ar fi defectat casa de marcat a localului care funcționează în cadrul MAI, astfel că nu s-ar mai fi operat nicio vânzare. Potrivit acestor surse situația este aceeași până la momentul publicării acestui update.

Totodată mai transmit aceste surse comisarul șef Paul Ștefan, care este șeful Serviciului Hrănire din cadrul DALI ar fi fost văzut în incinta localului după publicarea acestui material.

Știrea inițială:

Decidenții Direcției de Asigurare Logistică Integrată (DALI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au deschis de mai mulți ani, în interiorul unuia dintre sediile ministerului, magazin de vânzare cu amănuntul, arată în exclusivitate pentru STIRIPESURSE surse judiciare.

Sursele citate arată că deși aparent totul ar fi legal, se pare că nu se cunosc detaliile privind realizarea profitului acestei entități de natură pur comercială sau la cine ajung banii rezultați vânzării de produse cu amănuntul.

Pentru a edifica situația care se petrece de ani de zile la acest sediu al MAI, sursele arătate detaliază și precizează că în cadrul MAI, conform Regulamentului de Funcționare, pot funcționa unități de servire denumite de cadrul legal „popote„.

Despre aceste „popote„, arată inclusiv surse din cadrul Direcției, acestea au ca atribute servirea de hrană gătită, respectiv hrană primară și nicidecum nu au aspectul unor magazine de desfacere și vânzare precum cel aflat în situația de față, deschis la parterul clădirii în care funcționează DALI.

content-image

În concret, potrivit documentației intrată în exclusivitate în posesia STIRIPESURSE, se poate observa că la această unitate comercială deschisă în clădirea MAI se vând produse individuale, nepreparate, negătite, precum semipreparate din carne, lactate, branzeturi, napolitane, ciocolate sau cafea ambalate.

Astfel, explică sursele judiciare în cauză această entitate de natură comercială nu ar corespunde din punct de vedere al ofertei la raft cu normele de funcționare ale unei popote in termenul real ci „are mai degrabă aspectul unui mic supermarket deschis chiar într-un sediu MAI”.

Legea

Acestea explică și din punct de vedere al legii existente de ce un astfel de „magazin„ nu ar putea funcționa legal în cadrul MAI.

„Acest aspect este în contradicție cu articolul 6 alineatul1 din O.G. nr. 26/1994, republicata cu modificările și completările ulterioare, unde se menționează la punctul 1 că Instituțiile publice prevăzute la art. 1 pot înființa în sediile în care îşi desfăşoară activitatea, în unitățile subordonate şi în garnizoane, popote sau bucătării de unitate pentru hrănirea personalului din subordine, pentru care cheltuielile de organizare şi funcționare se suportă din credite bugetare aprobate”.

Sursele STIRIPESURSE mai punctează că vânzarea de produse ambalate, produse ale altor comercianți, ar fi interzise în cadrul unei entități ce ar trebui să funcționeze ca popotă pentru a se încadra în parametri legali.

content-image

În schimb la această „unitate comercială„ s-ar fi vândut de-a lungul timpului inclusiv jumeri sau caltaboș  și produse pentru prepararea specialităților de Paște precum carne de miel negătită, ceea ce nu ar fi în acord cu cadrul legal, mai spun sursele arătate.

Finanțare și distribuție

Potrivit informațiilor STIRIPESURSE nu este clar traseul precis de intrare sau de ieșire al banilor care mențin vie activitatea entității comerciale „născută„ în sediul MAI.

Ce ar fi clar însă este faptul că această entitate de natură comercială consumă resursă brută precum , personal, electricitate, apă curenta, canalizare și alte astfel de beneficii suportate din fondurile MAI.

Un alt aspect indicat de sursele arătate ar fi acela că  decidenții DALI ar face achiziții de la furnizori externi, fără procedură de achiziție de marfă, iar după  achitarea unor sume directe, marfa este adusă fie de mașinile MAI cu șoferii aferenți, fie de către mașinile furnizorilor, încheindu-se astfel un veritabil ciclu de aprovizionare a unui magazin comercial.

Referitor la potențialul profit al „magazinului de desfacere„ sursele arătate spun că acesta nu este cunoscut  în mod precis, dar există unul, datorat de beneficiile utilităților curente care sunt decontate de către MAI și nu plătite de către „gestionarii„ magazinului.

Se pare că furnizorii de produse alimentare și nealimentare ar fi aleși de către șeful Serviciului Hrănire și șeful Biroului Hrănire și totodată că aprovizionarea cu produse alimentare și nealimentare ar fi făcută „în absența unor proceduri de achiziție la vedere, care să cuprindă criterii de selecție a unor furnizori, astfel încât să conducă la încheierea unor contracte avantajoase și eliminarea apariției unor suspiciuni în ceea ce privește existența unui interes particular”.

După verificarea „Regulamentului de organizare și funcționare” în baza căruia ar trebuie să funcționeze structura DALI din MAI STIRIPESURSE a constatat că „există un compartiment denumit Serviciul Achiziții Alimente ce are ca și obiectiv specific „organizarea şi desfăşurarea, conform prevederilor legale in vigoare, a procedurilor de achiziții publice de produse, servicii și lucrări de resortul hrănirii”.

Contactate de STIRIPESURSE sursele judiciare menționate au precizat că prin prisma acestui departament nu s-ar opera niciun fel de achiziții pentru  entitatea comercială prezentată în acest material.

content-image

Profilul „Gestionarilor„ - DALI în vizorul DNA

Persoanele care s-ar ocupa de mersul curent al activității în acest „magazin de desfacere„, spun surse judiciare, ar fi comisarul șef de poliție Florin Bunghiuz, care este șeful DALI și comisarul șef Paul Ștefan, care este șeful Serviciului Hrănire din cadrul DALI.

Despre Florin Bunghiuz STIRIPESURSE a prezentat în exclusivitate faptul că acesta ar fi în vizorul anchetatorilor anticorupție, într-un dosar deschis în anul 2021 în care sunt cercetate fapte de mare corupție pretins săvârșite la nivelul acestei structuri din MAI.

Surse judiciare informau în octombrie 2021, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE, că anchetatorii de la DNA ar cerceta mai multe fapte penale ce ar fi avut loc la Direcția de Asigurare Logistică Integrată (DALI) din Ministerul de Interne în decursul ultimilor ani.

Între faptele pretins cercetate la acest moment de către anchetatorii anticorupție, susțin sursele citate, s-ar număra fapte de abuz în serviciu și delapidare.

Solicitate să dezvolte cele cunoscute sursele citate invocă faptul că aceste pretinse fapte ce ar fi avut loc în Direcția care se ocupă cu tot ce înseamnă gestionare și achiziții la nivelul aparatului central al Ministerului de Interne, ar fi fost comise sub autoritatea directorului de Direcție, comisarul șef de poliție Florin Nicolae Bunghiuz.

Probleme la deconturi pentru Bunghiuz

Între pretinsele fapte ce s-ar derula de ani buni, mai afirmau sursele STIRIPESURSE, s-ar număra felul de încasare a unor deconturi, modalitatea de încasare a unor sume de bani de la restaurantul Excelsior ce aparține MAI, modalitatea de efectuare a unor concedii la hotelurile ministerului dar și presupuse fapte ce țin de decontarea orelor suplimentare.

Alte nereguli ce ar avea loc de ani de zile în cadrul acestei Direcții, mai afirmă aceleași surse invocate, ar ține de presupuse incompatibilități și conflicte de interese generate de afinitatea mai multor lucrători din structură.

Presupusul conflict de interese, dezvoltă sursele STIRIPESURSE, ar fi în legătură cu modalitatea de constituire a unor comisii de concurs urmare cărora o rudă ar fi fost promovată sub semnătura altei rude.

Se pare că ar fi vorba de două persoane cu grad direct de rudenie între ele, un cumnat al acestora și o altă rudă cu grad direct de rudenie.

Aceleași surse susțin pentru STIRIPESRSE că la nivelul acestei Direcții mai multe persoane ar fi în relație de rudenie sau afinitate și și-ar fi acoperit urmele pretinselor fapte.

DALI asigură logistic structurile Aparatului Central precum și alte unități ale MAI, respectiv asigură achiziționarea de produse și lucrări și servicii.

Concret, toate obiectele și serviciile ce intră în patrimoniul Ministerului de Interne și banii cheltuiți pentru gestionarea și achiziția acestora sunt manageriate de această structură.

Astfel DALI gestionează hotelurile de pe litoral și din țară ale MAI, restaurantele ministerului, casele de vacanță, parcul auto al întreg MAI precum și service-ul auto al ministerului de Interne.

Cine este „Paul„

content-image

Potrivit datelor prezentate de publicația Național comisarul șef Paul Ștefan este cel care s-ar fi ocupat prin prisma funcției deținute de organizarea festivității de protocol la bilanțul din 2023 a Parchetului instanței supreme (PICCJ).

Concret, o unitate a MAI s-ar fi ocupat cu servirea și aprovizionarea cu băuturi și mâncare a festivităților organizate total netransparent și nepublic de către PICCJ la momentul ședinței de bilanț pentru anul 2022 al instituției.

Potrivit acestei surse, procurorul general Gabriela Scutea, se pare că nu ar fi dorit să organizeze și un protocol cu ocazia ședinței de bilanț dar varianta i-ar fi fost pusă la dispoziție de către ministrul Internelor Lucian Bode.

Din materialul menționat nu rezultă cu claritate cine a decontat cheltuielile pentru produse și servicii sau baza legală în virtutea căreia s-a efectuat de către o altă instituție publică  acest protocol.

Legea 196 din 2002 care detaliază lista cu activitățile ce pot fi prestate, contracost, către terți, o unitate a MAI arată în ANEXA atașată legii toate entitățile și natura activităților pe care le pot desfășura polițiștii.

„Lista cuprinzând domeniile de activitate în care unităţile Ministerului de Interne pot angaja și presta servicii:

1. Însoțirea cu personal şi mijloace tehnice specifice a transporturilor de valori, a celor periculoase şi a celor agabaritice.

2. Asigurarea ordinii cu efective de jandarmi în incinta stadioanelor, terenurilor, sălilor şi în alte spații şi incinte în care se organizează manifestări sportive, cultural-educative, târguri, expoziții şi altele asemenea, care nu fac obiectul prevederilor art. 21 lit. c), d) şi e) din Legea nr. 116/1998 privind organizarea şi funcționarea Jandarmeriei Române.

3. Acordarea asistenței tehnice şi materiale pentru executarea unor ședințe de trageri în poligoanele Ministerului de Interne.

4. Organizarea unor cursuri de pregătire pentru personalul firmelor de paza și securitate în vederea avizării.

5. Organizarea unor cursuri de formare şi specializare a conductorilor de câini de serviciu şi acordarea de consultanță în domeniul chinologiei.

6. Verificarea, reglarea şi întreţinerea armamentului deţinut de către persoane fizice cu forme legale.

7. Transportul materialelor radioactive - surse sau combustibil nuclear -, insotirea de specialitate a transporturilor de materiale radioactive, cu efectuarea de măsurători dozimetrice pe timpul deplasarii.

8. Acordarea de consultanţa pentru efecte pirotehnice.

9. Avizarea, în conformitate cu prevederile art. 80 lit. o) din Hotărârea Guvernului nr. 251/1999 privind condiţiile de autorizare, organizare şi exploatare a jocurilor de noroc, a personalului care lucrează la agenţii economici operatori de jocuri de noroc.

10. Efectuarea de fotocopii, fotografii, replici sigilii, facsimile, pentru documente oficiale.

11. În cazul arhivelor Ministerului de Interne, cercetarea documentelor pentru o tema solicitată, dactilografierea şi eliberarea unor documente, traduceri şi transcrierea materialelor scrise în limbi străine.

12. Confecţii cartonaj, legare carte, registru şi dosar.

13. Efectuarea de prestaţii artistice de către formatiile de muzica militară şi ansamblul artistic "Ciocarlia".

14. Participarea cu efective, mijloace tehnice şi materiale din dotare la realizarea unor producţii cinematografice sau spectacole.

15. Organizarea, inclusiv în spaţii proprii, a unor manifestări culturale, artistice, sportive şi profesionale, cum sunt: conferinţe, simpozioane, adunări generale ale unor societăţi comerciale sau asociaţii nonprofit, concerte, spectacole festive, mese festive pentru personalul Ministerului de Interne, închirieri de corturi””, se arată în Anexa Legii 196/2002.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.