Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incendii de pădure fără precedent în Suedia după valul de câldură neobișnuit de la Cercul Polar. Ajutor masiv din partea statelor UE

twitter
incendii padure

Comisia Europeană a anunţat sâmbătă că va furniza asistenţă suplimentară Suediei, în timp ce această ţară continuă să se confrunte cu zeci de incendii necontrolate pe o suprafaţă ce se întinde pe sute de hectare, transmite agenţia dpa preluata de agerpres.

Ambasador Hans Klemm, acuzaţii incediare la adresa Parlamentului: Legea offshore încalcă toate principiile transparenţei şi negocierii


"Comisia a lucrat fără întrerupere de când Suedia a cerut Uniunii Europene asistenţă în lupta cu incendii forestiere fără precedent", a arătat instituţia menţionată, într-un comunicat.

În plus faţă de avioanele furnizate de Italia şi Franţa, un ajutor va fi oferit acum de Germania, Lituania, Polonia şi Danemarca, prin intermediul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

Vezi şi: Noua dietă la modă în lumea vedetelor: Cum slăbeşti consumând zilnic suc de lămâie

"UE sprijină guvernul Suediei şi poporul suedez atunci când au nevoie de ajutor", a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides.

Serviciile de urgenţă din Suedia, SOS Alarm, au informat sâmbătă că numărul incendiilor a fost redus la 44, la 9.00 dimineaţa, (7.00 GMT), de la 80, câte se înregistrau vineri noaptea.

Vineri, şeful apărării civile din Suedia, Dan Eliasson, a descris incendiile ca una dintre cele mai dificile situaţii cu care s-au confruntat vreodată serviciile de salvare din ţara sa.

"Nu vom putea să stingem incendiile cele mai mari", a spus Eliasson. "În aceste cazuri, serviciile de salvare acţionează pentru a reduce răspândirea flăcărilor, în aşteptarea unei schimbări a vremii", a adăugat el.

Numeroase sate de pe teritoriul Suediei au fost evacuate în noaptea de miercuri spre joi, iar altele au fost în pericol de a fi cuprinse de flăcări, în condiţiile în care autorităţile se luptă să stingă numeroase incendii forestiere provocate de temperaturile ridicate.

Evert Hansson, o localnică care a fost nevoită să îşi părăsească casa din cauza incendiilor, a declarat televiziunii publice suedeze SVT că flăcările s-au răspândit rapid, lăsându-i doar 20 de minute pentru a-şi împacheta lucrurile şi a pleca cu maşina.

"A durat doar câteva ore pentru ca porţiuni mari din pădure să ia foc", a povestit ea, citată de DPA.


Ţările din nordul Europei sunt afectate în ultimele zile de un val neobişnuit de căldură, temperaturile înregistrate situându-se peste valorile medii obişnuite pentru această perioadă, condiţii ce amplifică seceta şi riscul de incendii, a transmis vineri agenţia EFE.

Claire Nullis, purtător de cuvânt al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), a declarat într-o conferinţă de presă că temperaturile înregistrate în ţările scandinave au depăşit cu până la zece grade Celsius valorile obişnuite pentru această perioadă a anului.

"Chiar şi la latitudini apropiate de cercul polar temperaturile au depăşit în ultimele zile 30 de grade Celsius, ceea ce este destul de extraordinar", a afirmat Nullis.

Purtătorul de cuvânt a dat ca exemplu Laponia, un loc caracterizat de prezenţa zăpezii şi a frigului, unde temperatura a ajuns la 33 de grade Celsius. De asemenea, în diverse zone din nordul Norvegiei mercurul din termometre a urcat peste 30 de grade Celsius.

În plus, a fost înregistrat un nou record în nordul Norvegiei unde temperatura minimă nu a scăzut sub 25 de grade Celsius în noaptea de 18 iulie, o situaţie "destul de tipică pentru Spania", după cum a precizat Nullis.

Potrivit purtătorului de cuvânt, temperaturile extreme vor prelungi seceta cu care aceste ţări se confruntă încă din luna mai, "ceea ce poate avea un impact important asupra agriculturii şi a riscului de incendii".

În prezent, Suedia este ţara cea mai afectată de incendii de amploare, iar fumul generat de acestea este vizibil din spaţiu, conform OMM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.