Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încep execuțiile în Myanmar - Patru activiști, inclusiv un fost parlamentar, au fost uciși

Pinterest
Myanmar steag flag

Patru activiști pentru democrație au fost executați de armata Myanmar în ceea ce se crede a fi prima utilizare a pedepsei capitale în ultimele decenii, notează BBC.

Cei patru - printre care activistul Ko Jimmy și parlamentarul Phyo Zeya Thaw - au fost acuzați de săvârșirea de „acte de teroare”.

Ei au fost condamnați la moarte într-un proces cu ușile închise pe care grupurile de drepturi l-au criticat ca fiind nedrept.

Liderul pro-democrației, Aung San Suu Kyi, a fost foarte tristă după ce a auzit vestea, a declarat o sursă pentru Serviciul Burmese al BBC.

Doamna Suu Kyi, liderul partidului Liga Națională pentru Democrație (NLD), nu a făcut niciun comentariu, a adăugat sursa. Ea a fost arestată în februarie 2021, în urma unei lovituri de stat conduse de armată.

Membrii familiei decedatului s-au adunat luni la închisoarea Insein, în căutarea disperată de informații despre cei dragi.

Mama lui Zayar Thaw spune că nu i s-a spus când exact fiul ei va fi executat, adăugând că, în consecință, nu a reușit să facă planuri de înmormântare tradiționale.

„Când ne-am întâlnit pe Zoom vinerea trecută, fiul meu era sănătos și zâmbea. Mi-a cerut să-i trimit ochelarii de citit, dicționarul și niște bani pentru a-i folosi în închisoare, așa că am adus acele lucruri la închisoare astăzi”, a spus Khin Win May pentru Serviciul birman al BBC. "De aceea nu credeam că îl vor ucide. Nu credeam."

Între timp, sora lui Ko Jimmy - al cărui nume real este Kyaw Min Yu - spusese mai devreme că încă nu au primit cadavrele.

Toate familiile au depus cereri de informare cu privire la execuții.

Institutul de știri de stat Global News Light din Myanmar a declarat că cei patru bărbați au fost executați pentru că „au dat directive, au făcut aranjamente și au comis conspirații pentru acte de teroare brutale și inumane”.

Cine sunt conducătorii din Myanmar care i-au executat pe activiști?

A spus că au fost acuzați în temeiul legilor împotriva terorismului, dar nu a spus când și cum au fost executați.

Execuțiile sunt primele din 1988, potrivit Națiunilor Unite. Execuțiile anterioare din Myanmar (cunoscută și sub numele de Birmania) au fost prin spânzurare.

În 2021, armata țării a preluat puterea, un eveniment care a declanșat demonstrații pe scară largă, determinând o represiune militară împotriva protestatarilor, activiștilor și jurnaliștilor pro-democrație.

Vestea crimei a fost întâmpinată cu critici intense din partea grupurilor de opoziție și a organizațiilor pentru drepturile omului.

„Sunt revoltat și devastat de vestea execuției de către junte a patrioților din Myanmar și campioni ai drepturilor omului și ai democrației”, a declarat Tom Andrews, raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Myanmar. „Aceste acte depravate trebuie să fie un punct de cotitură pentru comunitatea internațională”.

Guvernul de Unitate Națională din Myanmar (NUG) a declarat că sunt „extrem de șocați și întristați” de crime.

NUG - un grup care cuprinde figuri pro-democrație, reprezentanți ai grupurilor etnice armate și foști parlamentari care a fost format ca răspuns la lovitura militară din 2021 - a îndemnat comunitatea internațională să „pedepsească () junta militară criminală pentru cruzimea și uciderile lor” .

Cine au fost acuzații?

Ko Jimmy, 53 de ani, a fost un veteran al Grupului de Studenți Generația 88 - o mișcare pro-democrație birmană cunoscută pentru activismul lor împotriva juntei militare a țării în revoltele studențești din 1988.

El, alături de soția sa, colegul activist Nilar Thein, au fost considerați unii dintre pionierii mișcării pro-democrație.

Când călugării au condus proteste împotriva regimului în 2007, Ko Jimmy și soția sa au mobilizat activiști și protestatari de la demonstrațiile din 1988 pentru a participa.

El a executat mai multe perioade în închisoare pentru activismul său, înainte de a fi eliberat în 2012.

El a fost arestat în octombrie anul trecut, după ce a fost acuzat că a ascuns arme și muniții într-un apartament din Yangon și că a fost „consilier” al Guvernului de Unitate Națională.

Phyo Zeya Thaw, în vârstă de 41 de ani, a fost o fostă vedetă hip-hop devenită parlamentară NLD.

Trupa sa Acid a lansat primul album hip-hop din Myanmar, cu versurile sale care poartă atacuri subțiri împotriva armatei stârnind furia juntei.

El a devenit treptat un aliat apropiat al icoanei pro-democrație Aung San Suu Kyi și a însoțit-o adesea la întâlnirile sale internaționale cu liderii mondiali.

El a fost arestat în noiembrie pentru presupuse infracțiuni antiteroriste.

Atât Phyo Zeya Thaw, cât și Ko Jimmy au pierdut apelurile împotriva sentințelor lor în iunie.

Se știu mai puține despre ceilalți doi activiști - Hla Myo Aung și Aung Thura Zaw. Au fost condamnați la moarte pentru uciderea unei femei care era un presupus informator al juntei.

Armata a susținut că rezultatele alegerilor generale în care partidul politic al lui Suu Kyi a câștigat printr-o alunecare de teren au fost falsificate - o acuzație a negat oficialii comisiei electorale, spunând că nu există dovezi de fraudă.

De la lovitura de stat, Suu Kyi a fost reținută în arest la domiciliu și pălmuită cu o serie de acuzații, de la corupție la încălcarea actului secretelor oficiale ale țării, care ar putea-o face să ispășească o pedeapsă de până la 150 de ani.

Asociația de Asistență pentru Deținuții Politici (AAPP), care ține un bilanț al celor uciși, întemnițați sau reținuți de armată, spune că 14.847 de persoane au fost arestate de la lovitura de stat, iar aproximativ 2114 au fost ucise de forțele militare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.