Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe bătălia în PNL

pnl.ro
pnl sigla

Bătăliile interne din PNL au început. Chiar dacă momentan acest lucru nu se vede în exterior, în interiorul partidului au început poziționările pentru preluarea conducerii.

Alegerile pentru noua structură de conducere sunt extrem de importante din două puncte de vedere. Va fi aleasă echipa care va avea un mandat de 4 ani și va face următoarele liste parlamentare, strategia de alianțe, dar și pentru faptul că acum se dă lupta „morală”, amânată atâta vreme, cine va pune mâna pe brand, pe sigla PNL, vechii liberali sau vechii pdl-iști.

Fuziunea nu s-a consumat întru totul. Nu există încă o compatibilitate între vechile echipe. Și acest lucru se vede și din faptul cum s-au grupat taberele. Blaga și-a strâns oastea, la Ogrezeni, unde a avut o ședință pentru planificarea strategiei. Vechii PDL-iști și-au fixat ca linie strategică: organizarea alegerilor de sus în jos. Practic, doresc alegerea conducerii centrale și abia după aceea desfășurarea alegerilor interne. Aceasta este măsura prin care își doresc să nu piardă din influența în interiorul partidului, încercând astfel să obțină o conducere  "negociată".

Punctul slab al acestei variante este lipsa legitimității. Alegerile de sus în jos presupun un mare risc. Odată aleasă conducerea centrală, atunci pot începe presiunile de la centru în filiale. Se poate ajunge foarte ușor la fenomenul care s-a întâmplat și în vechiul PDL, după Convenția de alegeri în care a câștigat Vasile Blaga, atunci când liderii de filiale au fost impuși și dorința membrilor din filiale era aproape ignorată.

În acest moment, PNL este într-o criză majoră. Oricât s-ar chinui liderii partidului nu pot scoate din joben un personaj charismatic, un lider care să tracteze partidul. În aceste condiții, când nu ai niciun lider care să se evidențieze, cea mai bună formulă ar fi organizarea unor alegeri libere și nu negociate, alegeri care să se facă de la baza partidului, de jos în sus. Este importat ca militanții să aibă cu adevărat un cuvânt de spus, atât în alegerea șefilor de la nivel local, cât și de la nivel central.

PNL și PDL sunt în situația în care la acest moment nu au o soluție pentru președinția partidului pentru că ani de zile principiile democratice au fost ignorate în interior. Liderii nu s-au legitimat prin propriile forțe în interior, nu a existat un ghid de carieră, democrația participativă a fost pusă uneori în cui. Crin Antonescu și Vasile Blaga și-au condus cu mână de fier partidele, dar nu au lăsat loc pentru creșterea unor lideri în interior. Un lider politic nu apare peste noapte, el se crește și trebuie să treacă prin niște etape, pentru a se maturiza, pentru a-și crește pas cu pas cota de încredere, atât în interior cât și în exterior.

Dacă PNL nu va găsi forța să lase orgoliile de o parte, să lase vechile animozități în afara jocului politic, atunci nu va putea să se redreseze. Până la urmă, este mai puțin important dacă viitori șefi ai partidului vor fi din tabăra vechilor pdl-iști sau a vechilor liberali. Important va fi ca partidul să își găsească o echipă puternică ( atât cât se poate la acest moment), o echipă care să relanseze partidul. Este nevoie ca electoratul de dreapta să fie reprezentat și mai mult de atât, România are nevoie de o opoziție care să echilibreze jocul. PSD are o majoritate confortabilă și oricând își poate permite excese de genul OUG-ului privind grațierea. PNL trebuie să devină un partid cu identitate clară, un partid modern, care să ofere o alternativă la stânga reprezentată de PSD.

Dacă PNL va rata și acum procesul de reformare și de modernizare a partidului, atunci vom avea o dreaptă și mai slabă, iar procentele de acum nu vor mai putea fi păstrate peste 4 ani. ALDE, USR și PMP vor să smulgă câte o părticică din electoratul PNL, iar acest lucru se va putea doar dacă liderii liberali nu vor avea o strategie coerentă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.