Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe bătălia în R. Moldova

În Moldova a început prima fază din cursa pentru președinție. Candidații s-au înscris la CEC (Comisia Electorală Centrală) pentru strângerea semnăturilor necesare în vederea validării candidaturilor.

Tabloul candidaților arată în felul următor: Igor Dodon din partea PSRM și Dmitri Ciubașenko din partea P.N. Ambii sunt  candidați de stânga care doresc o mai mare apropiere de Rusia și intrarea în Uniunea Vamală Euroasiatică. Igor Dodon s-a bucurat de sprijinul Moscovei, ajutorul fiind la vedere în ultimii ani.

De partea cealaltă, candidații la prezidențiale care își doresc continuarea drumului pro-european sunt: Iurie Leancă (PPEM), Marian Lupu (PDM), Maia Sandu (PAS), Andrei Năstase (PPDA) și Mihai Ghimpu (PL).

Așa cum arată sondajele din ultima vreme, Igor Dodon are șansa ca în primul tur să obțină cele mai multe voturi. Bătălia se va da pentru cine intră în turul 2 din partea partidelor pro-europene.

Candidații pro-europeni vor trebui să convingă electoratul moldovean că au capacitatea de a ajunge în turul 2, dar și că vor putea să îl învingă pe liderul PSRM, Igor Dodon.

Campania electorală va începe la 30 septembrie. Avem o scenă politică bulversată după dispariția miliardului de euro, încrederea în politicieni fiind extrem de scăzută.

Pe acest fond vom asista la începerea campaniei electorale. Vom vedea care sunt candidații rămași în cursă după ce aceștia își vor depune listele cu semnăturile de susținere. Până atunci, vom asista la o campanie de strângere de semnături, practic o precampanie electorală.

Candidații au nevoie de un număr de 15. 000 de semnături de la susținătorii lor. În Moldova, un susținător nu poate semna pentru 2 candidați.

Rețelele electorale vor fi decisive pentru strângerea semnăturilor. Avantajați sunt Marian Lupu și Iurie Leancă. Lupu are sprijinul PDM, partid aflat la guvernare și care are 287 de primari, după ce în alegerile locale a obținut un scor de 31.96%. De asemenea, Iurie Leancă se poate baza pe un număr de aleși locali care au venit în partid din fostul PLDM, partid care în locale a obținut și el un scor de 31%.

Mihai Ghimpu beneficiază de o forță redusă, P.L. obținând un scor de doar 5.68% la alegerile locale, dar, în schimb, primarul Chișinăului este Dorin Chirtoacă, membru PL. Chiar dacă popularitatea lui Chirtoacă este în scădere, mai multe ONG-uri solicitând un referendum de demitere, acesta rămâne un actor politic important în capitala Moldovei.

Maia Sandu are un partid proaspăt înființat, fără rețele, dar are avantajul unei cote ridicate de popularitate. Dacă ne uităm la acest lucru, putem crede că nu va întâmpina probleme în colectarea semnăturilor necesare.

Cel mai dezavantajat lider politic din tabăra pro-vesticilor este Andrei Năstase, care are un partid slab din punct de vedere al structurilor. Imaginea liderului PPDA a avut de suferit după apariția dezvăluirilor din presa moldoveană, anume că a fost susținut financiar de frații Țopa, oameni de afaceri extrem de controversați.

Liderii pro-est: Igor Dodon are susținerea unui partid care în locale a obținut un scor de 5.79, având 52 de primari. Omul Moscovei are un puternic sprijin popular, fiind pe primul loc în ultimele sondaje din Moldova. Mai mult ca sigur că nici el nu va avea probleme în colectarea semnăturilor necesare.

Ciubașenco este susținut de Usatîi, liderul unui partid care a obținut 44 de mandate de primari, având un scor de 4.90 % la ultimele alegeri  locale. Ciubașenco s-ar putea să joace rolul candidatului iepure și să se retragă în folosul altui candidat.

Candidatul pro-european care va ajunge în turul 2 va putea câștiga și președinția Moldovei doar dacă va reuși să atragă de partea sa voturile celorlalți candidați pro-europeni.

Până la turul 2, vom aștepta să vedem cine va reuși să strângă semnăturile necesare și momentul validării candidaților, precum rămâne să vedem și dacă vor exista retrageri tactice din cursă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.