Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe cursa pentru preşedinţia partidului de guvernământ din Japonia

monitoruldeneamt.ro
Japonia steag

Campania electorală pentru preşedinţia Partidului Liberal Democrat din Japonia (PLD, de guvernământ) a început oficial vineri, patru candidaţi concurând pentru a-l înlocui pe Yoshihide Suga la conducerea formaţiunii şi a guvernului japonez. Aceştia promit să creeze o naţiune mai unită prin abordarea unor provocări precum inegalitatea veniturilor, pandemia de coronavirus şi schimbările climatice, relatează AFP şi Reuters.

Câştigătorul alegerilor, care vor avea loc la 29 septembrie, este aproape sigur că va fi numit prim-ministru după un vot în parlament la începutul lunii octombrie, în condiţiile în care PLD (dreapta naţionalistă) domină politica japoneză. Alegerile parlamentare ar urma să aibă loc cel târziu în noiembrie şi ar trebui, în lipsa unei surprize uriaşe, să îl confirme în funcţie pe noul prim-ministru.

Cursa pentru conducerea PLD a luat o turnură neaşteptată în urmă cu două săptămâni, când Yoshihide Suga a anunţat că se va retrage din funcţia de prim-ministru după doar un an, declanşând o competiţie aprinsă. În vârstă de 72 de ani, Suga l-a înlocuit în septembrie anul trecut pe Shinzo Abe, forţat să demisioneze din motive de sănătate. Pe parcursul anului Suga a devenit foarte nepopular din cauza gestionării extrem de criticate a crizei sanitare din Japonia şi a faptului că a continuat să găzduiască Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo din această vară, în ciuda faptului că majoritatea opiniei publice japoneze se opunea acestui eveniment.

Doi bărbaţi şi două femei candidează pentru conducerea PDL: Taro Kono, ministrul demisionar al reformei administrative şi responsabil şi de campania naţională de vaccinare împotriva COVID-19, Fumio Kishida, fost ministru de externe, Sanae Takaichi, fost ministru de interne, şi Seiko Noda, fost ministru pentru probleme de gen.

Popularul Taro Kono, în vârstă de 58 de ani, este considerat favorit. Dar o surpriză nu este exclusă, deoarece majoritatea facţiunilor majore din cadrul PDL nu au dat în mod deschis instrucţiuni de vot membrilor lor. De exemplu, influentul Taro Aso, actualul ministru de finanţe care controlează a doua cea mai mare facţiune din PDL, a declarat că îl va susţine atât pe Taro Kono, cu o reputaţie de rebel, cât şi pe rivalul său moderat Fumio Kishida (64 de ani), considerat mai capabil decât Kono să construiască un consens. Ambii candidaţi s-au angajat să reducă inegalitatea veniturilor printr-o nouă formă de capitalism, considerând că pandemia a exagerat disparităţile economice.

Takaichi, în vârstă de 60 de ani, o susţinătoare a lui Abe, cel mai longeviv premier al Japoniei, şi membră a aripii celei mai conservatoare a PDL, a declarat că va prelua obiectivul lui Abe de a revizui constituţia pacifistă. Abe a susţinut-o public joi pe Twitter, lăudând-o pentru "determinarea de a apăra suveranitatea Japoniei şi viziunea sa puternică asupra naţiunii" - o declaraţie care a atras numeroase comentarii de aprobare.

Seiko Noda, în vârstă de 61 de ani, pare să aibă cele mai mici şanse de a fi votată, întrucât a întârziat să strângă pragul minim de 20 de semnături ale membrilor PDL necesar pentru a candida. Cu toate acestea, ea ar putea avea un impact major asupra cursei, făcând dificilă obţinerea unei majorităţi în primul tur pentru un candidat.

Este nevoie de o majoritate absolută pentru a câştiga alegerile din 29 septembrie. În primul tur, candidaţii vor concura pentru 766 de voturi: jumătate (383) ale deputaţilor PDL aleşi în parlament şi cealaltă jumătate din partea oficialilor partidului din cele 47 de departamente ale arhipelagului.

În cazul în care niciun candidat nu va obţine mai mult de 50% din voturi, va avea loc un al doilea tur de scrutin în aceeaşi zi, dar la care vor participa doar 430 de alegători, inclusiv cei 383 de parlamentari ai partidului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.