Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe 'Marele Joc': cum va fi numit noul director al SRI. Ultima mare mutare a lui Klaus Iohannis

innovationorigins.com
sah

Eduard Hellvig a anunțat că se va retrage din funcția de director al SRI. Conform legii de organizare a SRI, acesta va fi suplinit de către prim-adjunctul SRI, Răzvan Ionescu.

Pentru alegerea unui nou director civil, președintele României, Klaus Iohannis va înainta o propunere către Parlament, iar acesta va fi votat în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

”Serviciul Român de Informaţii este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţa comuna, la propunerea Preşedintelui României, în urma audierii celui propus de către comisia însărcinată să exercite controlul parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, care va prezenta un raport în fata celor doua Camere ale Parlamentului”, se arată în Legea de organizare a SRI.

Jocul lui Klaus Iohannis

Având în vedere că președintele Klaus Iohannis își finalizează mandatul anul viitor, numirea unui nou director al SRI va însemna un joc cu miză extrem de mare.

Analiștii politici au arătat faptul că, în ultimul an de mandat, președintele în funcție este ”abandonat de servicii”, asta pentru că aceștia caută să parieze pe viitorul locatar de la Cotroceni.

Demisia lui Eduard Hellvig va complica serios ecuația politică. Faptul că Iohannis are în pixul său propunerea va conduce la o confruntare directă cu PSD, care ar putea dori un om apropiat partidului în această funcție. Nici pentru liberali nu este o situație comodă, asta pentru că Iohannis va aștepta sprijin din partea acestora pentru un om pe care îl agreează, iar cei de la PNL pierd șansa de a veni cu propriul om, dacă vor câștiga prezidențialele.

Pentru că, în prezent suntem în vacanță parlamentară, jocul pentru numirea unui nou director al SRI se va desfășura în această vară, iar în toamnă am putea avea votul din Parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.