Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe procesul în cazul avionului doborât în iulie 2014 în estul Ucrainei

Armed pro-Russian separatist stands at a site of a Malaysia Airlines Boeing 777 plane crash in the settlement of Grabovo in the Donetsk region

Procesul în cazul avionului companiei Malaysia Airlines prăbuşit în iulie 2014 în estul Ucrainei va începe luni în Ţările de Jos, foarte probabil în absenţa celor patru suspecţi principali, transmite Reuters, scrie Agerpres.

La 17 iulie 2014, un avion Boeing al companiei Malaysia Airlines, care decolase de la Amsterdam cu destinaţia Kuala Lumpur, a fost lovit în zbor de o rachetă BUK de concepţie sovietică deasupra zonei de conflict cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului au murit.

Resturile avionului Boeing-777 au căzut în apropierea satului ucrainean Hrabove, în zona controlată de separatiştii susţinuţi de Rusia în conflictul lor cu forţele pro-guvernamentale ucrainene.

Anul trecut au fost emise mandate de arestare pe numele a trei cetăţeni ruşi şi un ucrainean identificaţi de echipa de investigaţie comună condusă de Ţările de Jos (JIT), care a strâns timp de câţiva ani probe pentru găsirea celor aflaţi în spatele atacului.

Cetăţenii ruşi Serghei Dubinski, Oleg Pulatov şi Igor Girkin şi ucrainean Leonid Harcenko aveau în 2014 funcţii în miliţiile pro-ruse din estul Ucrainei. JIT a afirmat că ei sunt cei care au complotat pentru doborârea avionului companiei Malaysia Airlines, deşi nu ei au lansat racheta BUK. Igor Girkin, un naţionalist rus radical, a fost 'ministru al apărării' al aşa-numitei 'Republici Populare Doneţk', din estul Ucrainei, în timp ce Dubinski, Pulatov şi Harcenko erau membri ai unităţii de informaţii militare a separatiştilor pro-ruşi.

Acuzaţii sunt în libertate şi nu este de aşteptat să fie prezenţi la audierile ce vor avea loc într-un tribunal de maximă securitate situat în apropierea aeroportului Schiphol din Amsterdam, unde vor fi judecaţi în conformitate cu legile olandeze. Potrivit propriilor legi, Rusia şi Ucraina nu transferă peste hotare cetăţenii lor urmăriţi în străinătate.

Dacă cei patru nu compar în faţa instanţei şi nu reuşesc să îşi trimită avocaţii, judecătorii pot decide luni ca procesul să se desfăşoare în absenţa acuzaţilor.

Rusia a negat constant orice implicare sau furnizarea de sprijin militar şi financiar pentru rebelii separatişti din estul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că orice comentariu înaintea procesului este prematur, dar a adăugat că Moscova a avut întotdeauna dubii legate de obiectivitatea anchetei conduse de Ţările de Jos.

Din JIT fac parte autorităţi judiciare din Australia, Malayezia, Belgia şi Ucraina, cărora li se adaugă poliţişti şi procurori olandezi. Printre cei decedaţi se află 193 de olandezi, 43 de malaiezieni şi 27 de australieni.

În mai 2018, JIT a ajuns la concluzia că lansatorul rachetei care a lovit ''avionul de pe zborul MH17 aparţinea Brigadei de rachete antiaeriene 53 a Federaţiei Ruse''. Brigada se afla la baza militară Kursk, în apropierea frontierei cu Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.