Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe SCANDALUL între USR și PNL: Mihai Goțiu, mesaj TĂIOS pentru Ludovic Orban

mihai gotiu

Senatorul USR Mihai Goțiu a tranmis Guvernului, vineri, că valoarea Roșiei Montane pentru istoria și cultura universală nu se calculează în euro sau dolari. Reacția vine în contextul în care ministrul Culturii a susținut că pentru înscrierea Roșiei Montane în UNESCO sunt necesare mai multe avize, conform Mediafax.

„D-le prim-ministru Ludovic Orban, d-le ministru al Culturii Bogdan Gheorghiu, Valoarea Roșiei Montane pentru istoria și cultura universală e o realitate care nu se calculează în euro sau dolari. Am aflat, cu surprindere, că d-l ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, a afirmat, ieri că ar fi nevoie de avize de la Justiție, Externe și Finanțe pentru a trimite notificarea cu privire la reluarea procedurilor de înscriere a Roșiei Montane în UNESCO. Îmi permit să afirm că cineva încearcă să vă inducă în eroare”, a scris Mihai Goțiu, pe Facebook.

Senatorul USR a subliniat că firma de avocatură care se ocupă de caz nu ar reprezenta interesele statului român, ci ale unei companii fantomă.

„Acesta e un fals argument, oferit de o firmă de avocatură care ar trebui să reprezinte, la Washington, în litigiul Gabriel Resources, interesele statului român, nu pe cele ale companiei fantomă, care a făcut atâta rău acestei țări. Potrivit firmei, o eventuală includere a Roșiei Montane în UNESCO, ar putea afecta negativ șansele României în proces. De fapt, e exact pe dos. Ani la rând, firmele de PR, de lobby și de avocați care au reprezentat interesele companiei miniere au susținut că situl de la Roșia Montană nu ar avea vreo valoare culturală și istorică deosebită și că includerea pe Lista Monumentelor Istorice din România ar fi fost făcută pentru a bloca proiectul minier distructiv. Această teorie se regăsește inclusiv în motivarea și pledoariile din fața Curții de Arbitraj prin care Gabriel Resources solicită daune de miliarde de dolari statului român”, a explicat el.

Goțiu îi transmite premierului că includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO ar stopa argumentele false ale avocaților companiei miniere.

„D-le prim-ministru, includerea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO ar reprezenta, dincolo de orice echivoc, că zona are o importanță extraordinară pentru istoria și cultura umanității, nu doar pentru istoria și cultura României. Cum ar mai putea pretinde avocații companiei miniere că Roșia Montană ar fi fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice din România, nu pentru că ar avea o valoare deosebită, ci pentru a le bloca lor proiectul distructiv, dacă situl ar primi recunoașterea celei mai importante instituții din domeniul patrimoniului cultural și natural din lume?!”, întreabă senatorul USR.

El îi solicită premierului Ludovic Orban să nu invoce „același pretext pe care iresponsabilul Guvern PSD l-a utilizat pentru a bloca includerea Roșiei Montane în UNESCO și dezvoltarea sustenabilă a localității și a zonei” și să îi „cheme la ordine pe reprezentanții firmei de avocatură, pentru a clarifica interesele cui le reprezintă la Washington pe banii cetățenilor români”.

Senatorul USR i-a reamintit premierului de acordul semnat la învestire.

„De-asta le-a tremurat fundul celor din Guvernele PSD și au dat înapoi. Sper că d-voastră și PNL nu sunteți în aceeași situație și nu vă veți ascunde după false argumente, pentru a nu vă onora cuvântul pe care vi l-ați dat la învestire, în fața USR și, mai ales, în fața tuturor cetățenilor români”, a conchis el.

Reacția vine în contextul în care ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a comentat joi pentru MEDIAFAX situația în care se găsește procesul includerii sitului Roșia Montană pe lista obiectivelor de patrimoniu UNESCO și a spus că este nevoie de aviz de la alte ministere direct implicate în problematică, ministerul de Externe, Justiție și Finanțe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.