Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incertitudine cu privire la acordul UE-Mercosur din cauza protestelor fermierilor

mercosur

Negocierile întârziate pentru încheierea Acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Mercosur au rămas învăluite în incertitudine, pe fondul protestelor fermierilor din Europa și al opoziției acerbe din partea Franței, relatează La Nacion din Uruguay citat de Rador Radio România.

Întâlnirile recente din Brazilia ale negociatorilor din țările Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay) și UE au generat optimism cu privire la posibilitatea unui acord iminent. Dar deodată situația din Europa a spulberat entuziasmul.

„În prezent, analiza Comisiei este că nu există condițiile pentru încheierea negocierilor cu Mercosur”, a declarat marți Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, brațul executiv al UE formată din 27 de țări.

„Uniunea Europeană continuă să-și urmărească obiectivul de a ajunge la un acord care să respecte obiectivele UE în materie de durabilitate și care să respecte sensibilitățile noastre, în special în domeniul agricol”, a adăugat el. Mamer a dat asigurări că vicepreședintele executiv al Comisiei, Valdis Dombrovskis, este în continuare dispus să călătorească în țările Mercosur atunci când va exista un acord, „dar, având în vedere ultimele reuniuni, nu este cazul”.

Această poziție a executivului european a devenit cunoscută după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că guvernul său, aflat sub presiunea protestelor ample ale fermierilor, nu va sprijini semnarea acordului cu Mercosur, alcătuit din puteri agricole exportatoare.

Luni, o sursă prezidențială franceză a susținut chiar că UE le-a dat instrucțiuni negociatorilor săi să întrerupă reuniunile din Brazilia. În a doua jumătate a anului 2023, când a deținut președinția semestrială a UE, Spania a insistat să se încheie acordul, dar eforturile sale nu au fost suficiente, pe fondul mai multor marșuri și contramarșuri.

Cu toate acestea, părțile au fost încrezătoare în soluționarea favorabilă a chestiunilor în așteptare, până la punctul în care au existat speculații cu privire la semnarea acordului pe 15 februarie sau chiar în timpul reuniunii ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), programată pentru 24 februarie, la Abu Dhabi.

Presiunea fermierilor

Săptămâna trecută, miniștrii de externe ai țărilor din Mercosur au semnat o Declarație comună în care au susținut semnarea acordului cu UE cât mai curând posibil. Cu toate acestea, entuziasmul pentru încheierea unor negocieri care se prelungesc de mai bine de 20 de ani s-a spulberat în fața mobilizării masive a fermierilor europeni.

Producătorii agricoli prezintă o gamă largă de plângeri, de la costul transformării „verzi” a sectorului până la concurența neloială, care include produse importate din Ucraina și acordul cu Mercosur.

Europarlamentara socialistă spaniolă Mónica González, născută în Argentina și bună cunoscătoare a Mercosur, crede că va fi imposibil să încheie acordul în actuala legislatură a Parlamentului European. În opinia lui González, UE este cea „care are cel mai mult de pierdut” dacă acordul nu se încheie, pentru că are nevoie de produsele pe care le oferă țările din Mercosur.

„Cred că prin cooperarea pentru dezvoltare există instrumente pentru a salva” tot ce s-a negociat până acum, a spus ea pentru AFP. Marți, Macron a declarat, în Suedia, că guvernul său se opune acordului din cauza „regulilor care nu sunt aliniate la ale noastre”.

În Franța, fermierii mențin blocarea autostrăzilor de acces către Paris și sunt proteste și în Germania, Italia, România, Polonia și Belgia. În Spania, trei sindicate agricole au anunțat marți că se alătură mișcării, cu mobilizări în „săptămânile următoare”. Acordul UE-Mercosur ar crea o piață integrată de aproape 800 de milioane de locuitori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.