Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Închiderea şcolilor în lume DĂUNEAZĂ grav copiilor: crește inechitatea între tineri

Getty Images
elevi mască, școli

COVID-19 rareori îi îmbolnăvește pe copii. Până în aprilie, șansa ca un american cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani să fie infectat cu acest virus și să moară din cauza acestuia a fost de aproximativ 1 din 500.000 – aproximativ o zecime din șansa ca un copil să moară într-un accident de trafic în perioadele normale. Dar școlile din întreaga lume sunt parțial sau complet închise timp de aproximativ două treimi dintr-un an școlar din cauza pandemiei, informează The Economist, preluat de Blacknews.ro.

Daunele imense pe care acest lucru le-a adus perspectivelor copiilor ar putea fi justificate dacă închiderea sălilor de clasă ar fi una dintre cele mai bune modalități de a preveni infecțiile fatale la adulți. Dar puține guverne au cântărit cu atenție costurile și riscurile. Mulți au închis școlile, deși barurile și restaurantele sunt deschise, fie pentru a potoli sindicatele profesorilor, ai căror membri sunt plătiți indiferent că predau personal sau nu, fie pentru a potoli părinții nervoși.

Drept urmare, creierele tinere sunt înfometate de stimulare. Elevii de școală elementară din Anglia sunt cu aproximativ trei luni în urmă față de valoarea lor normală. Copiii din Etiopia au învățat cu 60-70% mai puțin decât de obicei în 2020. A fost rău chiar înainte de pandemie. Mai mult de jumătate dintre copiii de 10 ani din țările cu venituri mici și medii nu au putut citi un simplu paragraf. Banca Mondială avertizează că ar putea crește până la aproape două treimi. În toate țările, închiderea școlilor va crește diferența dintre elevii mai înstăriți (care au iPad-uri și dormitoare liniștite pentru învățarea la distanță) și elevii cu situații mai sărăcăcioase (care de multe ori nu au).

Cu toate acestea, întreruperea cauzată de Covid-19 oferă, de asemenea, o oportunitate de a face școlile mai bune decât erau înainte. Atât de mulți studenți au atât de multe recuperări, încât educatorii se gândesc la modul în care îi pot ajuta cel mai eficient în acest sens. Unele țări bogate oferă mai multă îndrumare pentru studenții aflați în dificultate, individual sau în grupuri mici. Unele țări sărace simplifică programele de învățământ supraaglomerate și permit profesorilor să se abată de la manualele guvernamentale și să petreacă mai mult timp predând abilități de bază de citire și matematică. Astfel de reforme par să funcționeze.

Experiența de învățare la distanță le-a oferit profesorilor un curs rapid în tehnologia educațională. Predarea personală s-ar putea îmbunătăți dacă profesorii ar fi instruiți corespunzător și li s-ar permite să experimenteze. Software-ul poate ajuta la personalizarea sălilor de clasă, astfel încât copiii să poată obține lecții care să se potrivească abilităților lor. Și dacă profesorii ar fi liberi de sarcini monotone, inclusiv o mare parte a notării lor, ar avea timp suplimentar pentru elevii care au cel mai mult nevoie de ajutor.

Pandemia a arătat clar modul în care mediul familial afectează succesul academic

Un stomac plin, părinți încurajatori și o casă plină de cărți au fost întotdeauna benefice. Circumstanțele de acasă sunt cu atât mai importante când au loc lecții acolo. Anul trecut a arătat că asistenții sociali trebuie să ajute elevii care au nevoie: de exemplu, să li se ofere ochelari, astfel încât să poată citi ceea ce este afișat pe ecran sau să-și ajute părinții cu hârtiile, astfel încât să nu fie evacuați. Școlile pot oferi, de asemenea, consiliere psihologică și pot conecta elevii cu organizații de caritate sau agenții care pot ajuta la rezolvarea problemelor domestice supărătoare.

Din păcate, prea puține guverne fac ceea ce este absolut necesar pentru a recupera timpul pierdut. Doar 2% din banii pompați în pachetele de ajutor Covid-19 anul trecut au fost destinate educației. ONU a constatat că toamna trecută doar un sfert dintre copii au avut acces la orice fel de program de sprijin. Copiii care au ratat lecții importante în timpul lockdownului pot rămâne în urmă. O estimare sugerează că un copil dintr-o țară săracă care ratează un an școlar și căruia nu i se acordă ajutorul potrivit pentru a ajunge din urmă poate ajunge ar avea nevoie acum de aproape trei ani pentru recuperare.

Pentru anul următor, Anglia intenționează să cheltuiască puțin mai mult pentru a ajuta elevii să ajungă din urmă decât într-o singură lună vara trecută pentru a subvenționa familiile să mănânce la restaurante. Legislatorii din America, unde copiii au ratat mai multe cursuri de instruire decât orice altă țară din lumea dezvoltată, au fost mai generoși. Dar numai 20% din banii în plus pe care îi dau școlilor trebuie cheltuiți pentru cursuri de recuperare. Se va dedica mult „teatrului sanitar” inutil – inclusiv pereților despărțitori din plastic între băncile din clase, care pot face mai greu să vezi tabla sau să-l auzi pe profesor.

Două treimi din țările sărace au redus cheltuielile pentru educație

Banii nu sunt totul, dar chiar și în vremurile bune, cei mai săraci cheltuiesc doar 48 de dolari pe an pentru fiecare copil de școală, ceea ce nu este suficient. (Țările bogate cheltuiesc 8 500 de dolari.) ONU prezice că ajutorul extern pentru educație va scădea cu 12% în 2022 față de 2018.

Guvernele sunt deseori tentate să neglijeze educația. Îmbunătățirea școlii costă bani și poate necesita expunerea la grupuri de interese puternice, cum ar fi sindicatele profesorilor. Beneficiile pot veni numai după ce politicienii de astăzi pleacă din funcții.

Dar pentru o viață bună mâine, aproape nimic nu este mai important decât o educație bună astăzi. Cel puțin, guvernele ar trebui să intensifice eforturile pentru a repara daunele cauzate de închiderea școlilor în timpul pandemiei. Ar fi și mai bine dacă ar profita de ocazie pentru a rescrie regulile școlii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.