Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incident grav în Marea Chinei de Sud - O navă chineză a scufundat un vas de pescuit vietnamez

www.digi24.ro
vapor, navă comercială

Un incident grav a avut loc în Marea Chinei de Sud, într-o zonă disputată de mai multe state. O navă chineză a lovit şi a scufundat joi un vas de pescuit vietnamez, au anunţat vineri autorităţi locale din Vietnam, conform dpa preluată de Agerpres. Un oficial din provincia Quang Ngai a precizat că este primul incident de acest gen de anul acesta în regiune.

Ciocnirea a avut loc în apropierea Insulelor Paracel din Marea Chinei de Sud, zonă revendicată de mai multe ţări.

Nguyen Van Hai, oficialul vietnamez citat de dpa, a afirmat că toţi cei opt membri ai echipajului vasului scufundat joi dimineaţa au fost capturaţi şi reţinuţi de chinezi pe o insulă din apropiere. Tot acolo au fost blocate alte două ambarcaţiuni de pescuit vietnamez, care au încercat să îi salveze pe pescarii de pe vasul scufundat, afirmă surse locale ale presei de stat din Vietnam.

Citește și: MAI vrea modificarea Codului Rutier: 'Permisele reținute de Poliția Rutieră nu vor mai fi predate personal de către șoferi'

China i-a eliberat joi seara pe cei opt şi a permis vaselor vietnameze să plece. Autorităţile locale vietnameze aşteaptă revenirea lor în ţară duminică, pentru a obţine rapoarte complete şi a înainta plângeri la nivel mai înalt, a mai arătat Hai.

În ultimii ani, Vietnamul a acuzat de mai multe ori nave chineze de atacuri asupra vaselor de pescuit vietnameze. În unele cazuri, au apărut şi înregistrări video difuzate online.

Beijingul are pretenţii teritoriale asupra întregii Mări a Chinei de Sud, unde a construit pe recife şi în porţiuni izolate din mare mai multe insule artificiale care pot susţine instalaţii militare. Insulele Paracel, revendicate de Hanoi, au fost ocupate de China în 1974, în urma unei invazii soldate cu zeci de victime în rândul vietnamezilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.