Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încoronare Charles - Între fast şi criză familială, Regatul Unit pregăteşte încoronarea regelui Charles al III-lea

townandcountrymag.com
regele charles

Încoronare Charles - Între fast şi criză familială, Regatul Unit pregăteşte încoronarea regelui Charles al III-lea.

Regele Charles al III-lea va fi încoronat pe 6 mai la Londra în cadrul unei ceremonii religioase ce va fi organizată cu tot fastul specific monarhiei britanice şi care va fi marcată, totodată, de revenirea în ţară a "copilului teribil" al familiei regale, prinţul Harry, informează AFP.

Odată cu apropierea evenimentului, primul de acest fel din ultimii 70 de ani, primele repetiţii ale paradelor călare au avut deja loc, ceştile-suvenir din porţelan - vopsite într-un albastru "masculin" - au fost puse în vânzare şi un preparat oficial a fost desemnat: o tartă cu spanac, fasole, brânză şi tarhon, informează Agerpres.

Nu mai lipseşte decât entuziasmul publicului, mai preocupat de inflaţie decât de acest nou, dar deja vârstnic rege, de 74 de ani, care vrea să adapteze instituţia multiseculară a monarhiei la preocupările epocii sale, de la chestiunile de mediu şi până la cele legate de diversitate, dar care nu prea mai întruchipează "reînnoirea" şi care rămâne mai puţin popular decât moştenitorul său, prinţul William.

La opt luni după ce a urcat pe tron în urma morţii mamei sale, regina Elisabeta a II-a, la vârsta de 96 de ani, a sosit însă momentul încoronării publice a regelui Charles al III-lea, şeful de stat al Regatului Unit, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas.

El va deveni cel de-al 40-lea monarh britanic ce va fi încoronat la Abaţia Westminster după William Cuceritorul în 1066. Alături de el va fi de asemenea încoronată regina Camilla, în vârstă de 75 de ani, fosta lui amantă din timpul căsniciei cu prinţesa Diana.

Trăsuri şi balcon

Charles al III-lea a dorit o ceremonie modernă, redusă la o oră şi doar 2.000 de invitaţi, în contextul în care ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a a durat trei ore şi a avut 8.000 de invitaţi. Însă evenimentul din 6 mai va rămâne totuşi înrădăcinat într-o tradiţie care datează de multe secole.

Charles al III-lea, lider al Bisericii Anglicane, va depune un jurământ şi va fi uns rege de arhiepiscopul de Canterbury. El va primi roba regală, globul crucifer (un glob din aur pe care este montată o cruce), sceptrul şi coroana Sfântului Edward, care îi va fi aşezată pe cap.

Însoţit de 4.000 de militari, cuplul regal va pleca de la Abaţia Westminster într-o trăsură din secolul al XVIII-lea spre Palatul Buckingham, unde familia regală britanică va saluta mulţimea din balconul oficial.

Evenimentul va marca începutul unui weekend de celebrări, care vor include petreceri stradale şi un concert la Castelul Windsor, duminică, apoi o zi liberă luni, în timpul căreia britanicii sunt invitaţi să participe la acţiuni de voluntariat.

Ambianţa se anunţă însă departe de strălucirea încoronării tinerei Elisabeta a II-a în 1953, ce marca un nou început pentru un Regat Unit încă afectat de Al Doilea Război Mondial, şi chiar de festivităţile cu parfum de adio dedicate domniei de 70 de ani a unei suverane extrem de populare în iunie 2022.

Potrivit sondajelor realizate de Institutul YouGov, aproape două treimi dintre britanici (64%) nu sunt foarte interesaţi de eveniment şi o majoritate (51%) dintre ei cred că statul nu ar trebui să achite factura ocazionată de ceremonia de încoronare.

Mai multe staruri britanice, precum Elton John, Adele şi Ed Sheeran, nu vor participa la concertul încoronării. Afişul acestuia va fi dominat de americanii Lionel Richie şi Katy Perry şi de tenorul italian Andrea Bocelli.

Meghan este absentă

De la urcarea pe tron, regele Charles s-a arătat totuşi foarte activ şi s-a îndepărtat de rezerva de neclintit a mamei sale, pentru a se angaja în subiecte precum protejarea mediului şi războiul din Ucraina.

Însă el a fost primit în deplasările sale şi cu câteva manifestări antimonarhiste, un lucru de neimaginat în timpul domniei reginei Elisabeta a II-a, şi a fost de câteva ori luat la ţintă de persoane care au aruncat cu ouă. Mişcarea Republic i-a îndemnat pe britanici să poarte tricouri cu mesajul "Not my king" în timpul încoronării.

Atenţia mediatică din ultimele săptămâni s-a îndreptat mai ales spre prinţul Harry şi soţia lui, Meghan, care au rupt legăturile cu familia regală după ce s-au mutat în California în 2020.

La jumătatea lunii aprilie, un comunicat dat publicităţii de Palatul Buckingham a pus capăt suspansului: fiul cel mic al regelui, în pofida unui volum autobiografic extrem de virulent la adresa monarhiei britanice, va veni la Londra, însă nu şi soţia lui americană şi nici cei doi copii ai lui - Archie, care va împlini patru ani în ziua încoronării, şi Lilibet, în vârstă de aproape doi ani.

Se va întâlni oare ducele de Sussex cu tatăl lui sau cu fratele lui mai mare, prinţul William, despre care a spus că este coleric şi violent? Încercând să răspundă la această întrebare, presa britanică prevede o vizită fulger a prinţului Harry, însă care va fi urmărită cu mare atenţie. Jurnaliştii francezi de la AFP sunt de părere că cel mai recent sejur al prinţului Harry la Londra, la sfârşitul lunii martie cu ocazia unui proces intentat unui tabloid, a fost mai mediatizat decât prima vizită în străinătate pe care tatăl său a întreprins-o în aceeaşi săptămână în Germania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.