Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INCREDIBIL: Muzeele nu asigură obiectele de patrimoniu

muzeul-national-de-arta

Obiecte de patrimoniu, de sute de milioane de euro, nu sunt asigurate de statul român. Vorbim de colecţiile celor mai multe muzee din ţară, care în caz de furt sau distrugere ar produce o pagubă financiară imensă. Sumele pentru asigurări sunt şi ele mari. În lipsa banilor, conducerile muzeelor investesc cât se poate în sisteme de protecţie şi securitate, potrivit Digi24.

Muzeul Naţional de Istorie deţine în acest moment peste 600.000 de obiecte. Printre acestea, unele extrem de preţioase cum ar fi Gânditorul de la Hamangia, tezaurul de la Pietroasa, coroanele regale sau brăţările dacice. Pentru niciunul dintre acestea nu s-a încheiat o poliţă de asigurare.

Citeşte şi: Fotografia unui cuplu de bărbaţi homosexuali, în premieră pe coperta revistei Paris Match

„Noi avem o valoare pentru fiecare obiect dar asigurarea unui astfel de patrimoniu ar însemna un efort financiar extraordinar, vorbim aici de milioane de euro în fiecare an sau poate mai mult de milioane de euro, poate zeci de milioane de euro”, spune Cornel Ilie, dir.adj. Muzeul Naţional de Istorie.

Ministerul Culturii nu poate susţine acest efort. Astfel că şefii muzeelor caută cele mai bune soluţii pentru ca obiectele de patrimoniu sa fie bine păzite şi să nu se deterioreze.

„Este foarte important ca resursele pe care le avem, alea multe, puţine, câte sunt, să le folosim foarte bine pentru a proteja şi a păstra în condiţii de siguranţă, tot ce înseamnă siguranţă acest patrimoniu”, spune Cornel Ilie, dir.adj. Muzeul Naţional de Istorie.

Citeşte şi: Doliu la Hollywood!Un îndrăgit actor a murit la 69 de ani

În faţa unei nenorociri care ar distruge operele de artă, statul român ar rămâne fără niciun fel de despăgubire. Situaţia se regăseşte în mai toate muzeele din ţară.

„Am făcut o simulare... Suma rezultată era bugetul judeţului Bihor pe 10 ani, deci vă daţi seama că este imposibil să aplicăm prevederile legii cu privire la asigurare, asigurarea patrimoniului pentru toată colecţia”, afirmă Aurel Chiriac - directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Există însă şi excepţii. La muzeul din Deva obiectele de patrimoniu sunt asigurate.

„Instituţia noastră încheie poliţe de asigurare anual pentru toate colecţiile, clădirile pe care le avem în administrare iat pentru piesele care sunt clasate în categoria tezaur sunt încheiate poliţe de asigurare în mod individual”, afirmă Liliana Ţolaş, director Muzeul Civilizaţiei dacice şi romane din Deva.

În general, muzeele îşi asigură temporar obiectele de patrimoniu doar în momentul în care le transportă într-o altă locaţie pentru a fi expuse.

Citeşte şi: Festivalul Internațional de Operă, Operetă și Balet începe în Parcul Rozelor .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.