Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INCREDIBIL Ce a înțeles Florin Cîțu, după ce Moody's a schimbat ratingul țării de la stabil la NEGATIV: 'Confirmă că prioritățile sunt corecte şi responsabile'

florin citu

Agenţia de rating Moody's a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a modificat perspectiva de ţară de la stabilă la negativă, iar Florin Cîțu interpretează decizia agenției ca fiind una bună pentru România. Asta, după ce și agenția Fitch a făcut același lucru și a retrogradat România.

Citește AICI ce scrie Moody's despre situația în care se află România

Conform lui Cîțu, decizia agenţiei de reconfirmare a ratingului de ţară are la baza potenţialul de creştere economică solidă al României, chiar şi în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, precum şi capacitatea instituţională moderată a statului român. Agenţia apreciază că România are o economie mai mare şi cu o creştere mai rapidă decât alte state din aceeaşi categorie de rating (Baa3).

"Anunţul Moody's confirma că priorităţile actuale ale Ministerului Finanţelor Publice, respectiv adoptarea şi implementarea măsurilor fiscal-bugetare pentru combaterea crizei COVID-19 şi relansarea economică a României sunt corecte şi responsabile. Numai după adresarea acestei crize fără precedent vom putea vorbi despre consolidare fiscală", precizează Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice.

Citește și: Mișcare în plină stare de urgență! Petiție pentru Marcel Vela, pentru a șterge toate amenzile date pentru nedistanțare socială

Ministerul de resort susţine că agenţia de rating precizează că modificarea perspectivei a avut în vedere deteriorarea structurală a finanţelor publice, agravată de creşterea datoriilor pe termen lung ca urmare a reformei pensiilor adoptate în 2019, precum şi deteriorarea poziţiei externe a României.

Factorii care pot conduce la o revenire a perspectivei de ţară sunt îmbunătăţirea colectării taxelor şi impozitelor, reducerea cheltuielilor curente, însoţite de alte măsuri care ar influenţa pozitiv sustenabilitatea fiscală (creşterea cheltuielilor de investiţii şi reducerea constantă a deficitului de cont curent fiind amintite de agenţie), notează sursa citată.

Citește și: Guvernul Orban pregătește măsuri pentru revenirea angajaților la serviciu! În aceste condiții, românilor nu li se va permite accesul la locul de muncă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.