Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INCREDIBIL Cum ar fi fost preluat forțat Blue Air. Se vorbește de încrengături tenebroase și mită de sute de mii de EURO

pixabay.com
diverse, carti de joc, umbra

Foarte interesantă dispariția din prim-planul marilor afaceri a lui Nelu Iordache. A fost acuzat de probleme cu bani europeni de către procurorii DNA, speță ușor demontată apoi, dar a rămas fără ”Perla Coroanei”, adică compania aviatică Blue Air. Nu sunt puțini cei care susțin că Afacerea Romstrade-Monteadriano a fost doar preludiul la adevărata lovitură pregătită de oameni ai sistemului.

Vendeta unui parlamentar PSD, cal troian pentru îngenuncherea CSAT

Loviturile pentru omul de afaceri Nelu Iordache au venit in serie – vezi aici. După dezvălurile lui Marian Vanghelie privind implicarea ”dirijată” a procurorilor anticorupție urmează adevărata lovitură sau probabil... ținta principală.

Marian Vanghleie vorbește despre “orchestrarea arestării lui Iordache pentru a-i lua Blue Air-ul”. Ce s-a întâmplat însă cu adevărat în spatele ușilor închise ce a urmat arestarii proprietarului Blue Air si Romstrade.

Întreaga poveste este relatată de jurnaliștii de la National ”...în data de 6 aprilie 2013, la patru luni de la arestarea preventivă a patronului Blue Air, Gheorghe Răcaru- fost director general al Tarom, pe atunci acționar minoritar al Blue Air, convoaca pe neașteptate Adunarea Generală a Asociaților, scopul acelei adunări fiind chipurile suspendarea lui Nelu Iordache din funcția de administrator, motivul declarat fiind “imposibilitatea desfășurării activităților societății datorită stării de arest a administratorului”. Scopul nedeclarat, dar dovedit ulterior de acțiunile întreprinse de Răcaru, dar și prin decizia instanței de anulare a acelei suspendări netemeinice, a fost acela al desemnării unui Consiliu de Administrație compus din: Ionașcu Adrian, Vizental Rudolf, Philips Elen, adică persoane care puteau și doreau să participe la planul pus la cale de Răcaru Gheorghe, respectiv vânzarea de îndată a prosperei afaceri Blue Air către societatea înființată de o colaboratoare a sa mai veche și extrem de apropiată– Luciana Paunescu–, împreună cu alți trei asociați aflați tot în sfera de influență socio-profesională a lui Răcaru (foști piloți la Tarom, unde Răcaru a tăiat și a “spânzurat” ani la rând).

Augustin Lazăr comentează achitările unor POLITICIENI CELEBRI: 'Dovada că există un stat de drept şi o justiţie imparţială'

Parte din planul bine pus la punct al partenerului de afaceri Răcaru a constat în înlăturarea administratorului acționar, arestat la acea data, pe motivul aparent al bunelor intenții de administrare a activității societății, pentru ca imediat să se treacă la acțiuni de dispoziție asupra patrimoniului acestei societăți.

În acest context, ulterior înlocuirii lui Nelu Iordache, administratorul statutar, a fost convocata încă o Adunare Generală Extraordinară a Acționarilor pentru ziua de 09 aprilie 2013, adunare în care s-a stabilit modul de lucru al Consiliului de Administrație și transferarea patrimoniului societății de aviație către o alta societate comercială cu denumire asemănatoare, respectiv S.C. Blue Air-Airline Management Solution S.R.L., societate care era înființată și controlată prin interpuși  - așa cum am aratat - de către Gheorghe Răcaru și administrata  de  către Constantin Zamfir Tudor.

Astfel, hotarârea nr.192 din 09 aprilie 2013 a reprezentat actul juridic care a stat la baza transferului patrimoniului societății S.C. Blue Air Transport Aerian S.A. către Blue Air-Airline Management Solution S.R.L.

Consiliul de Administrație desemnat de Gheorghe Răcaru și subordonat aceluiași personaj a trecut la etapa următoare a preluării ostile a Blue Air, companie privată de aviație de mare succes, devenind câmpul de luptă pe care au fost luate, începând din acel moment, o serie de decizii care de care mai contradictorii.

O primă mișcare de acest fel a avut loc câteva luni mai târziu, în data de 26 septembrie 2013, la sediul societății BLUE AIR TRANSPORT AERIAN SA (n.r.- actualmente BATA SKY IMOBILIARE SA), care era condusă de către Consiliul de Administrație compus din Ionașcu Adrian – director adjunct, Rudolf Vizental – administrator judiciar al acționarului majoritar Romstrade și Ellen Philips, cetățean american– consultant în probleme de aviație. La acea data s-a încheiat de către reprezentanății ANAF  -  Gaina Emil și Toghe Ion -  procesul verbal nr. 5635 cu privire la instituirea unui  sechestru pentru bunuri mobile aparținând societății.

Ce face statul român cu proprietățile CONFISCATE de la Dan Voiculescu. Cine ar putea să cumpere imobilele

Procesul verbal de sechestru a fost întocmit în prezența lui Ionașcu Adrian, în calitate de Director General Adjunct și membru în Consiliul de Administrație al S.C. Blue Air Transport Aerian S.A., și ar fi trebuit să împiedice tot șirul de acțiuni care au culminat cu transferul activității Blue Air Transport Aerian SA către o mică și nouă companie înființată de Răcaru și interpușii săi.

Astfel, s-a început și s-a realizat transferul patrimoniului societății Blue Air Transport Aerian SA către o societate nou înființată de către persoane din anturajul apropiat al Directorului General al Blue Air, Gheorghe Răcaru, personaj cheie în această epopee juridico-financiară, pe fondul absenței și lipsei de apărare a acționarilor Romstrade și a lui Nelu Iordache.

Scopul final al întregului mecanism pus în aplicare de către Răcaru a fost, de fapt, realizarea unui transfer de patrimoniu către o societate comercială nou înființată (Blue Air - Airlines Management Solution, societate constituită cu câteva zile înainte de participarea la așa-zisa licitație organizată de Răcaru pentru a se da o aparență de legalitate furtului. Directorul General al Blue Air, Gheorghe Răcaru, folosindu-și vasta rețea de  relații sociale, profesionale și foarte multe politice, a intervenit pe lângă șefii ANAF de la acea vreme și care aveau funcții de conducere și puteau asigura crearea unei aparențe legale în privința acestui transfer de patrimoniu profund ilegal. Așadar, în vederea asigurării unei aparențe de “vânzare” a bunurilor, Răcaru și colaboratorii săi au elaborat un plan de acțiune, ce se realiza în mai multi pași, respectiv:

Evaluarea defectuoasă a Blue Air, atât din punct de vedere al bunurilor mobile și imobile, cât și din punct de vedere al profitului obținut. Evaluarea a fost făcută de o firmă care era specializată în evaluări de imobile, nicidecum în evaluarea de companii aviatice, domeniu absolut aparte din punct de vedere al criteriilor și standardelor de evaluare.

Pentru îndeplinirea acestui punct al planului, s-a solicitat opinia unui expert evaluator care în cauza de față a fost desemnat în persoana profesorului universitar Ion Anghel care, contra unui onorariu considerabil în valoare de 50.000 de euro, a dispus efectuarea unui raport de evaluare în cuprinsul căruia a facut afirmații nereale și nelegale, în vederea stabilirii unor   evaluări defectuoase, favorabile ideii de a se realiza  vânzarea fondului de comerț al Blue Air, precum  și a bunurilor mobile și imobile aparținând acestei societăți.

Iohannis, după avertismentul sumbru al lui Donald Tusk: Noi nu suntem atât de pesimiști. Fondurile alocate din SUA pentru forțe armate în Europa au crescut

Astfel, în cuprinsul raportului de evaluare a S.C. Blue Air Transport Aerian S.A., profesorul universitar Anghel a încălcat principiile pe care le promova în lucrările sale științifice, ajungând la concluzia că situația financiară a Blue Air era atât de dezastruoasă și disperata chiar, din punct de vedere economic, încât se impunea găsirea unui partener care să fie disponibil să preia prin transfer întreaga afacere.

După întocmirea acestui raport de evaluare și folosind umbrela unei renumite case de avocatură, atât prin nume, cât și prin componență, respectiv Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, s-a trecut la etapa a doua a planului vizând furtul Blue Air.

De precizat faptul că S.C. Blue Air Transport Aerian S.A. era o societate pe acțiuni, acționarul majoritar fiind S.C. Romstrade S.R.L., care era deja în insolvență la acea vreme și era administrată de  Casa de Insolvență Transilvania – filiala București, prin partenerii Andrei Cionca, Andreea Cionca, Rudolf Vizental, deci și la acest nivel exista sustinerea pentru un plan minuțios gândit dinainte și pus în aplicare de Răcaru, acționarul minoritar în Blue Air, director general al acestei societăți, dar și director general în nou înființata societate care a preluat “salvator” patrimoniul Blue Air și a început să îl exploateze în detrimentul acționarilor inițiali; de asemenea, e de menționat că  S.C. Blue Air Transport Aerian S.A îl avea ca acționar și pe Nelu Iordache, cel care în perioada respectivă se afla în arest preventiv, așadar, nu mai exista nicio altă persoană care să se poată opune planului de sustragere a patrimoniului Blue Air .

Foarte important de menționat, în acest context, este tripla postură a  acționarului S.C. Blue Air Transport Aerian S.A. , Gheorghe Răcaru,  care ocupa și funcția de director general al acestei societăți și care, imediat a devenit directorul general al nou înființatei Blue Air  - Airline Management Solutions.

Hop, în poză bagă capul și Ionuț Mișa, Ministrul “Dandana” al Finanțelor Publice

În următoarea etapă a planului de preluare ostilă a Blue Air, prin intermediul celebrei societăți de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, s-a încheiat, la data de 18 iulie 2013, Contractul de Transfer de Activitate, contract semnat de către membrii Consiliului de Administrație din partea Blue Air, consiliu de administrație desemnat în mod nelegal, așa cum am arătat anterior.

De altfel, prețul de vânzare al întregului pachet de acțiuni Blue Air SA este totalmente ridicol, adică în valoare de doar 6.000.000 lei, în condițiile în care, în doar o singură zi de zbor, Blue Air încasa câteva sute de mii de euro!!!

Concomitent, numitul Răcaru Gheorghe, întrucât cunoștea existența datoriilor societății către ANAF, a apelat la Ionuț Mișa (fost ministru al Finanțelor Publice în Guvernul Tudose și actual șef al ANAF, pe atunci doar director general al Direcției Mari Contribuabili în cadrul ANAF) cel care l-a ajutat în mod substanțial pe Răcaru să pară că a asigurat un cadru legal pentru transferul patrimoniului societății S.C. Blue Air Transport Aerian S.A., ba mai mult, și-au dat acordul la transfer, în contextul existenței unei datorii de 46.658.801 lei a Blue Air către Bugetul de Stat și în contextul în care, la data de 26 septembrie 2013, fuseseră sechestrate bunurile mobile. În mod normal și legal, procesele verbale de sechestru și lipsa complicității angajaților și șefilor ANAF de la acea vreme ar fi trebuit să garanteze imposibilitatea transferului ilegal de patrimoniu.

Surse extrem de bine informate din ANAF spun că Gheorghe Răcaru i-ar fi dat suma de 250.000 euro lui Ionuț Mișa, cel care și-ar fi îndeplinit obligațiile de serviciu în mod defectuos, în interesul personal al lui Răcaru.

Ministerul de externe contrează puternic Ungaria în Scandalul gazelor din Marea Neagră: Informații incorecte vehiculate în spațiul public

Mai trebuie menționat și că prețul ridicol și necredibil de 6.000.000 lei, cu care a fost vândut Blue Air Transport Aerian S.A. către Blue Air- Airline Management Solution S.A., a fost stabilit de comun acord de către Răcaru și fostul ministru al Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, cel care a semnat o adresă emisă către Consiliul de Administrație al Blue Air, în care se comunica faptul că ANAF e de acord cu vânzarea inițiată de către conducerea Blue Air Transport Aerian S.A., dacă se achită suma de 6.000.000 lei, sumă pe care a fost de acord să o achite Blue Air-Airline Management Solution S.A., controlată de același Gheorghe Răcaru, sumă care însă reprezenta doar o mică parte din cele aproape 50 de milioane de lei datorii către ANAF, la data transferului. Și pentru ca șarada să fie completă, Răcaru s-a prevalat de această datorie către ANAF și a impus-o ca și condiție eliminatorie pentru  participarea la licitație. Evident că niciunul dintre cei interesați să participe la licitație nu a acceptat să facă o plată în avans la un bun despre care nu știau dacă îI vor câștiga, așa că singura firmă rămasă în cursă a fost AIRLINE MANAGEMENT SOLLUTIONS, adică firma lui Răcaru.

Activitatea de transfer a patrimoniului Blue Air a fost finalizată prin Certificatul de Finalizare întocmit de casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, la data de 18 septembrie 2013.

În privința bunurilor sechestrate la data de 26 septembrie 2013, lichidatorul judiciar al Blue Air Transport Aerian S.A. a inițiat o corespondență între Blue Air - care între timp fusese declarată în faliment și deschisă procedură în acest sens - și ANAF.

În cadrul corespondenței purtate între Lichidatorul Judiciar și ANAF, lui Ionuț Mișa i s-a adus la cunoștință faptul că, prin fals, bunurile au fost sustrase de sub sechestru fiscal și transferate din patrimoniul altei societăți.

Cu toate că ANAF, prin Ionuț Mișa - la acea vreme, Director General al Direcției Mari Contribuabili-, a luat la cunoștință despre această stare de fapt total nelegală, reprezentanții ANAF nu și-au îndeplinit obligațiile de serviciu stabilite conform fișei postului și nu au efectuat niciun demers în vederea stabilirii legalității și recuperării debitelor către Bugetul de Stat.

Toată acestă încrengătură de acțiuni sulfuroase și de personaje dubioase, în frunte cu Gheorghe Răcaru, deloc un novice în rapturi și distrugeri de companii aviatice, a condus, în cele din urmă, la scoaterea de pe piața de aviație a companiei Blue Air, așa cum a fost ea concepută de către ideatorul acestui business de succes – Nelu Iordache –, actualii proprietari, niște proprietari de fațadă, exploatând doar pentru profitul personal o afacere clădita cu mare greutate și cu multă muncă, pe o piață exclusivistă și extrem de pretențioasă.

Revenind la cele afirmate de Marian Vanghelie, duminică seara la B1 TV, nu se poate să nu ridicăm următoarele întrebări extrem de juste legate de preluarea ostilă a colosului Blue Air:

MĂRTURISIRI `EXPLOZIVE` - Un teleormănean povesteşte cum erau Viorica Dăncilă la catedră şi Carmen Dan ca şi colegă

Arestarea nejustificată (așa cum am arătat mai sus) și întocmirea unui dosar penal pe numele lui Nelu Iordache pentru o faptă inexistentă practic, de deturnare de fonduri europene, a fost parte dintr-un plan bine pus la punct de preluare în forță pe bani ridicol de puțini a celei mai de succes afaceri private din aviația românească?! Dacă da, atunci cine sunt adevărații păpușari și protectori ai lui Gheorghe Răcaru și nu cumva tot acești păpușari din umbră sunt și adevărații proprietari ai Blue Air, după ce au luat-o cu forța de la cel care a ridicat și a crescut această extrem de profitabilă afacere?! Au acești păpușari din umbră legatură cu serviciile secrete și cu anumiți procurori și șefi din DNA?! Serviciile secrete și DNA știu sau nu știu câte ilegalități și abuzuri înfiorătoare s-au comis la această preluare ostilă a Blue Air-ului?! Chiar și după obținerea unor hotărâri judecătorești care restabilesc legalitatea în privința Blue Air, cine îl susține încă pe acest Răcaru care și în prezent este acționar în compania pe care a devalizat-o și căreia refuză să îi restituie fondul de comerț, compania pe care practic a furat-o cu un plan atât de minuțios, fiind probabil susținut de personaje cheie din politică și Servicii?!

Dacă se știe la nivelul acestor structuri de forță ce s-a întâmplat cu adevărat cu Blue Air-ul, de ce nu se intervine pentru restabilirea legalității și a domniei legii?! Sunt acești păpușari din umbră implicați și la nivel politic sau prin intermediul cozilor de topor din politica de la vremea aceea au reușit să însceneze dosare penale, arestări, falimentări etc, în scopul confiscării și însușirii unor afaceri românești de success, așa cum de exemplu era Blue Air-ul lui Nelu Iordache?!”

Citeşte şi: Maria Băsescu a dat LOVITURA! În timp de fostul preşedinte s-a retras, soţia a devenit AFACERISTĂ de SUCCES/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.