Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încuiați, înfometați și neplătiți! Proteste înăbușite cu bombe lacrimogene la cea mai mare uzină de iPhone din China

agerpres
protest uzina china

Ample manifestaţii au izbucnit miercuri la cea mai mare uzină de telefoane iPhone din lume, aflată în China, în proprietatea subcontractorului taiwanez Foxconn, indică imagini difuzate pe reţelele sociale Weibo şi Twitter, relatează AFP şi Reuters.

Imaginile arată între altele o mulţime de lucrători care defilează în lumina zilei pe o stradă, unii dintre ei înfruntând un şir de persoane îmbrăcate în combinezoane albe de protecţie integrală şi membri ai forţelor de ordine, scrie Agerpres.

Uzina se află la Zhengzhou, în provincia centrală Henan.

Un extras dintr-o filmare difuzată în direct în cursul nopţii arată câteva zeci de muncitori care strigă "Să ne apărăm drepturile!" în faţa unui dispozitiv de poliţie şi o maşină de poliţie cu girofarul aprins. "Daţi-ne salariile!", scandează alţii.

În alte imagini se vede cum un muncitor instalează o barieră metalică, în timp ce autorul filmării strigă: "(Ei) trag!" şi "bombe lacrimogene!".

În fine, o fotografie realizată ziua a surprins resturile carbonizate ale unei porţi aparent incendiate în cursul nopţii.

Cuvântul-cheie #RevolteFoxconn părea cenzurat, miercuri la prânz (ora locală), pe reţelele sociale chineze, dar unele mesaje făcând referire la manifestaţii au rămas online.

Foxconn, principalul subcontractor al Apple, s-a confruntat în ultimele luni cu o înmulţire a cazurilor de COVID-19 la complexul din Zhengzhou, unde lucrează peste 200.000 de salariaţi, majoritatea găzduiţi în complex. Grupul a decis izolarea acestuia, cu muncitorii înăuntru, dar câteva sute dintre ei s-au panicat şi au fugit.

Mai mulţi foşti lucrători s-au plâns de insuficienţa mâncării şi de regulile stricte de carantină, iar alţii au spus, în transmisii live pe reţelele sociale, că protestează pentru că au fost informaţi că-şi vor primi bonusurile mai târziu decât li se promisese iniţial. "Foxconn nu-şi tratează niciodată oamenii ca pe nişte oameni", declară unul dintre ei.

Foxconn nu a răspuns deocamdată la solicitarea de comentarii a AFP şi Reuters.

Grupul taiwanez este cel mai mare angajator din sectorul privat din China, cu peste un milion de salariaţi în toată ţara, în circa treizeci de fabrici şi institute de cercetare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.