DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Inculpații din cazul restaurantului Beirut au fost trimiși în judecată

George Karam, patronul restaurantului libanez "Beirut" din Constanţa, unde în aprilie 2014 trei dansatoare au murit în urma izbucnirii unui incendiu, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în cauza privind incendiul produs în Restaurantul Beirut din Constanta şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

• KARAM GEORGE (aflat sub control judiciar) sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de distrugere din culpă - una în formă agravată, a infracţiunii de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, a infracţiunii de realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale a existenţei acestora – forma agravată, a infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, a infracţiunii de construirea fără autorizaţie într-o zonă construită protejată, a infracţiunii de primire în muncă a unor persoane fără încheierea contractelor de muncă, precum şi a 40 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;

• S.C. MIDDLE EAST PARTENERS S.R.L. sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de distrugere din culpă – una în formă agravată, a infracţiunii de complicitate la realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale a existenţei acestora – forma agravată şi complicitate la abuz în serviciu;

• PAVEL CONSTANTIN (aflat sub control judiciar) sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de distrugere din culpă - una în formă agravată, a infracţiunii de realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale a existenţei acestora, a infracţiunii de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;

• S.C. TINEL CRISTI S.R.L. sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de distrugere din culpă - una în forma agravată, a infracţiunii de realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale a existenţei acestora,

• JURCĂ DUMITRU sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de distrugere din culpă – una în forma agravată, a infracţiunii de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, a trei infracţiuni de fals intelectual, precum şi a infracţiunii de uz de fals;

• NIRLU GHEORGHE sub aspectul săvârşirii a 18 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;

• NIRLU SULTANA sub aspectul săvârşirii a 5 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;

• COROIANU FLORENTINA GICA sub aspectul săvârşirii a 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;

• IORDACHE FLORIN sub aspectul săvârşirii a 20 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, în lipsa autorizaţiei de construire, a proiectului avizat de proiectantul iniţial al clădirii sau expertizei tehnice întocmite de un expert tehnic atestat, prin efort conjugat şi acţiuni simultane şi succesive, inculpatul Karam GEORGE, în calitate de administrator al S.C. Middle East Partners S.R.L, împreună cu această firmă, precum şi cu inculpaţii Pavel Constantin şi S.C. Tinel Cristi S.R.L. a modificat, prin adăugarea unui nivel, imobilului – Restaurant Beirut – corp de construcţie al proprietăţii din Bdul Tomis, municipiul Constanţa, şi, împreună cu inculpatul Jurcă Dumitru (instalator autorizat), a pus şi menţinut nelegal în funcţiune instalaţia de utilizare a gazelor naturale de la restaurantul mai sus menţionat, cu consecinţa iniţierii incendiului din 05.04.2014, care a avut ca urmare un dezastru, constând în distrugerea imobilului cu destinaţia de restaurant, degradarea clădirii nr. 122 din acelaşi bulevard, a unui alt imobil învecinat, moartea a trei persoane şi vătămarea corporală a altor două.

Din probatoriul administrat în cauză a mai rezultat că inculpatul Karam George, sprijinit de inculpaţii Pavel Constantin şi Jurcă Dumitru, nu a luat măsuri de securitate în muncă la faza de execuţie şi exploatare a construcţiei şi instalaţiilor Restaurantului Beirut, iar la data de 12.12.2013, la efectuarea reviziei periodice a instalaţiei de utilizare a gazelor de la imobilele avariate la care am făcut referire, împreună cu societatea al cărei administrator era, inculpatul Karam George, l-a sprijinit pe inculpatul Jurcă Dumitru care, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu specifice funcţiei de lăcătuş mecanic cu sarcini de verificare a instalaţiilor de gaze în cadrul unei societăţi comerciale de profil, nu a luat măsuri legale, menţinând şi asigurând utilizarea nelegală de către abonatul S.C. Middle East Parteners S.R..L a instalaţiei de gaze, cu consecinţa producerii incendiului din data de 05.04.2014, ce adus la moartea a trei persoane şi vătămarea corporală a altor două, precum şi la distrugerea prin prăbuşire şi mistuire, a imobilului Restaurant Beirut – corp construcţie modificată, a clădirii nr. 122 din Bdul Tomis şi aducerii în stare de neîntrebuinţare a imobilului învecinat.

Cercetările efectuate în cauză au relevat şi faptul că inculpatul Karam George angajase 11 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, iar în perioada martie 2011 – noiembrie 2013, împreună cu inculpaţii Nirlu Gheorghe, Nirlu Sultana şi Coroianu Florentina Gica, a întocmit în fals 18 fişe de instruire individuală în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi în domeniul situaţiilor de urgenţă, pe care le-a folosit cu ocazia a trei verificări efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa, ultimul control fiind la data de 11.03.2014.

De asemenea, la data de 03.04.2014, împreună cu inculpaţii Iordache Florin şi Zdru Mihaela, inculpatul Karam George a falsificat 20 fişe de instruire individuală în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi în domeniul situaţiilor de urgenţă.

De menţionat este faptul că elementele constitutive ale infracţiunilor de distrugere din culpă în formă agravată ce au produs un dezastru reţinute în sarcina inculpaţilor absorb infracţiunile de ucidere din culpă şi respectiv vătămare corporală din culpă.

În cauză, procurorii au menţinut sechestrul aplicat asupra bunurilor inculpaţilor şi a persoanei responsabile civilmente, precum şi asupra sumelor de bani aflate în conturile celor două persoane juridice inculpate.

Cercetările au fost efectuate de procurori cu sprijinul unor lucrători ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi cu lucrătorii Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa.

În cauză procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Constanţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.