Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

India face istorie pe Lună: detalii surprinzătoare despre temperatură, dezvăluite de roverul Chandrayaan-3

nasa.gov
luna

Temperatură lunară surprinzătoare: Roverul Pragyan al Indiei detectează variații de 70 de grade Celsius, un fapt neașteptat. Recent, roverul a transmis primele sale observații de la polul sudic al Lunii înapoi pe Pământ, uimind cercetătorii implicați în misiune, scrie HindustanTimes.

„Am crezut cu toții că variația de temperatură ar putea fi între 20 și 30 de grade Celsius la suprafață dar [au fost detectate] 70 de grade. Asta este în mod surprinzător mai mult decât ne-am așteptat”, a explicat omul de știință BH Darukesha din cadrul Organizației pentru Cercetare Spațială a Indiei (ISRO).

Există puține astfel de variații pe Pământ, astfel că primele descoperiri ale misiunii Chandrayaan-3 sunt foarte interesante. „Atunci când săpăm doi sau trei centimetri în Pământ, cu greu observăm o variație de 2 sau 3 grade Celsius, în timp ce pe Lună variația este de aproape 50 de grade. Asta este interesant”, a adăugat cercetătorul.

Variația de temperatură de pe suprafața Lunii, la polul sudic, este de la 70 de grade Celsius până la minus 10 grade.

Este pentru prima oară când această informație a fost obținută de comunitatea științifică, grație roverului Indiei.

Analiză detaliată a temperaturii lunare la diverse adâncimi

ISRO a dat publicității și un grafic care arată că temperatura de la suprafața Lunii a fost analizată la diferite adâncimi cu ajutorul instrumentelor științifice aflate la bordul sondei de aselenizare Vikram. Datele arată că temperatura rămâne în jurul valorii de 50 de grade Celsius la sol.

Temperatura crește la 60 de grade la înălțimea de 20 milimetri. Însă, la adâncimea de 80 milimetri, sub suprafața selenară, temperatura ajunge la minus 10 grade Celsius.

Temperatura a fost măsurată în timpul zilei. Totuși, polul sudic al Lunii este mai puțin luminat de Soare, a precizat directorul ISRO, adăugând că acesta a fost unul dintre motivele pentru care polul sudic a fost ales drept loc de aselenizare și cercetare.

India reușește să atingă polul sudic al Lunii în premieră mondială

Recent, misiunea Chandrayaan-3 a efectuat cu succes o aselenizare ușoară la polul sudic al Lunii, astfel că India a devenit prima țară din lume care ajunge în această regiune de pe Lună, dar și a patra țară din istorie care reușește o aselenizare.

Polul sudic selenar este subiectul mai multor misiuni actuale și viitoare, având în vedere că oamenii de știință cred că aici există cantități vaste de apă înghețată, o resursă valoroasă pentru viitoarele misiuni de explorare spațială cu echipaj uman.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.