Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

India suspectată că nu are o `poziție coerentă` față de războiul din Ucraina

Lowy Institute
Vladimir Putin Narendra Modi

Contraofensiva de succes a Ucrainei împotriva forțelor ruse continuă să surprindă și să impresioneze. Este surprinzător de observat capacitatea armatei de a renaște după un război care mocnește de șase ani ca o forță care se dovedește agilă, strategică și mortală. A fost impresionant modul în care țara a reușit să contracareze mașinăria de propagandă a președintelui rus Vladimir Putin, atacurile împotriva populației civile, dar și prin felul în care a convins Statele Unite și aliații occidentali pentru ca ea să se mobilieze, să se instruiască și să pună la punct o strategie, relatează Politico preluat de Rador.

De remarcat este faptul că toate astea s-au realizat pe baza unor principii aproape uitate în epoca noastră, atât de dezbinată – unitate și patriotism contra dezbinare și cinism, democrație contra despotism, autodeterminare națională contra imperialism.

Dar deși salutăm cu precauție succesul și rezistența Ucrainei, am putea ușor să-i uităm pe aliații vajnici ai Rusiei – aliați care susțin obiectivele Moscovei și care, în consecință, sunt împotriva principiilor pentru care luptă Ucraina și aliații săi.

Cine ar fi aceștia? Bineînțeles, ‚suspecții de serviciu’ sunt Belarus, China, Iranul și Coreea de Nord. Dar, din păcate, și India – or, dacă ne gândim la principiile în joc ale acestui război, această alăturare nu prea este de înțeles.

Cu doar 75 de ani în urmă, India însăși era o colonie și totuși, acum ea sprijină ambițiile ‚pan-slave’ și neoimperialiste ale lui Putin, menite să înghită un stat național independent. La fel, India postcolonială a hotărât să nu se ralieze Regatului Unit și aliaților acestuia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, preferând în schimb statutul de țară nealiniată, independentă de orice superputere. Totuși, astăzi, țara nu împărtășește dorința Ucrainei de a se elibera de orice imperialism și de a se alia cu Uniunea Europeană și cu NATO. În cele dn urmă, într-o țară care se consideră cu mândrie drept mamă a democrațiilor, India nu ține în vreun fel partea Ucrainei democrate, ci mai degrabă pe cea a unui despot care, pentru a rămâne la putere, apelează la o mascaradă de alegeri și de referendum, la violență și la propagandă.

Mai mult, nu numai că ea a renunțat la principiile sale, dar a și furnizat un sprijin financiar substanțial invaziei brutale a Rusiei și ocupației Ucrainei.

În pofida eforturilor depuse mai ales de SUA pentru a izola economia Rusiei și pentru a grăbi sfârșitul războiului, India a optat pentru sporirea de zece ori a importurilor rusești de petrol și sporirea de opt ori a importurilor de îngrășăminte. Alături de China, importurile Indiei de produse rusești au anihilat în mare parte efectul sancțiunilor occidentale din sectorul energetic, iar India finanțează în continuare mașinăria de război a Rusiei, făcând achiziții majore, precum submarine, tancuri, avioane de război și sisteme de rachetă sol-aer – o jumătate din importurile de armament ale țării provin din Rusia.

Așadar, această țară rămâne oare în continuare cea de pe vremea lui Gandhi?

Susținătorii care doresc să reamintească declarația lui Modi, potrivit căreia „vremurile de azi nu sunt niște vremuri de război”, ar putea spune ’da’. Dar ceea ce înseamnă asta în realitate e absolut neclar pentru locuitorii din Bucea și Irpin (două localități de lângă Kiev, n. red.).

În același timp, promisiunea lui Modi, potrivit căreia India este de partea păcii și va rămâne ferm de această parte, rămâne lipsită de sens. Cum ai putea împiedica indiscutabilul agresor din acest război, afirmând în același timp că te afli „de partea păcii”?

Un lucru și mai important este faptul că, oricât de dorit ar suna, pacea costă puțin și ea poate fi atinsă cu ușurință dacă, în schimbul ei, Ucraina își recunoaște înfrângerea. În schimb, obiectivul este libertatea și, pentru a-l atinge, prețul este mare. Atâta vreme cât India, China și alte țări continuă să-și păstreze pozițiile actuale, pentru Ucraina, pentru SUA și pentru aliații europeni prețul va continua să crească.

Este neîndoios faptul că, astăzi, istoria Europei de Est se înscrie într-un nou capitol. Națiunea ucraineană, liderii și aliații săi s-ar putea dovedi curajoși, poate chiar victorioși. Dar dacă India va deveni altceva decât o susținătoare a lui Putin... această întrebare rămâne deschisă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.