Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

India suspendă temporar exporturile de vaccin AstraZeneca, inclusiv către COVAX

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam astrazeneca

India a suspendat temporar toate exporturile masive de vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca şi fabricat local de Serum Institute of India (SII), cel mai mare producător de vaccinuri din lume, pentru a răspunde cererii interne în contextul creşterii numărului de infectări, au declarat joi două surse pentru agenţia Reuters, potrivit AGERPRES.

Decizia va afecta şi livrările către mecanismul global COVAX, sprijinit de alianţa GAVI şi OMS, prin care 64 de state cu venituri mici ar urma să primească vaccinuri de la SII, a indicat UNICEF pentru Reuters.

'Înţelegem că livrările de vaccinuri COVID-19 spre economiile cu venituri scăzute care participă la facilitatea COVAX vor înregistra probabil întârzieri în urma unor probleme în asigurarea licenţelor de export pentru doze suplimentare de vaccinuri COVID-19 produse de Serum Institute of India, aşteptate să fie expediate în martie şi aprilie', a transmis UNICEF într-un email.

'COVAX discută cu guvernul Indiei pentru a se asigura că livrările vor avea loc cât mai rapid posibil'.

COVAX a primit până acum 17,7 milioane de doze de vaccin AstraZeneca de la SII, din cele 60,5 milioane de doze pe care India le-a expediat în total, şi multe ţări se bazează pe acest program pentru a-şi imuniza cetăţenii.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis vrea restricții mai dure pentru București, în weekend: ‘Vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru mall-uri’

SII a întârziat deja livrările de vaccinuri către Brazilia, Marea Britanie, Maroc şi Africa de Sud. Autorităţile britanice sunt în contact cu cele de la New Delhi pentru a primi al doilea lot de 5 milioane de doze comandat la SII.

COVAX are un contract de achiziţie a 1,1 miliarde de doze de vaccinuri de la AstraZeneca şi Novavax pe care SII le va produce în cantităţi masive, mai ales pentru ţări cu venituri mici şi medii.

Potrivit UNICEF, AstraZeneca a transmis COVAX că va recupera întârzierile în aprilie şi mai.

Guvernul indian al premierului Narendra Modi a decis în această săptămână să extindă de la 1 aprilie campania de vaccinare la toate persoanele de peste 45 de ani, iar multe state ale federaţiei care se confruntă cu o creştere a infectărilor au cerut ca toţi adulţii să fie vaccinaţi.

Cu 11,7 milioane de infectări cu coronavirus raportate, India se află pe locul al treilea în lume, după Statele Unite şi Brazilia.

India a administrat până acum peste 52 milioane de doze, din care 47 milioane sunt versiunea produsă de SII a vaccinului AstraZeneca-Oxford. Restul sunt doze de vaccin COVAXIN dezvoltat de compania indiană Bharat Biotech.

Guvernul a solicitat până acum SII să livreze în jur de 141 milioane de doze. Compania este responsabilă de aproape jumătate de exporturile de vaccinuri ale Indiei.

Planul SII este de a majora producţia lunară la 100 milioane de doze din aprilie/mai, de la 70 milioane la momentul actual, a transmis Reuters în cursul lunii martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.