Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Industria de shipping propune introducerea unei taxe globale pentru a accelera trecerea sectorului la emisii zero de CO2

Principalele asociaţii din industria de transport maritim au propus introducerea unei taxe globale pe emisiile CO2 generate de nave, în ideea de a ajuta la urgentarea eforturilor industriei de de shipping pentru a deveni mai verde, transmite Reuters.

În condiţiile în care 90% din bunurile tranzacţionate la nivel mondial sunt transportat pe mare, industria globală de shipping este responsabilă pentru aproape 3% din emisiile globale de CO2 iar sectorul este supus unor presiuni crescute pentru a deveni mai verde, potrivit agerpres.ro.

Pentru prima dată, Camera internaţională de transport maritim (ICS) şi Asociaţia internaţională a armatorilor de marfă uscată (Intercargo) au propus în comun introducerea unei taxe bazată pe contribuţiile obligatorii ale navelor cu o capacitate de 5.000 de tone, pentru fiecare tonă de CO2 emisă. Banii colectaţi astfel ar merge spre un fond de climă şi ar urma să fie alocaţi pentru introducerea în porturile din întreaga lume a infrastructurilor necesare pentru aprovizionarea cu carburanţi mai curaţi precum hidrogen sau amoniac.

"Ceea ce industria de shipping are nevoie este o măsură de piaţă valabilă la nivel global care va reduce decalajul de preţ dintre combustibilii cu emisii zero de carbon şi carburanţii convenţionali", a spus secretarul general al ICS, Guy Platten.

Această propunere a fost trimisă vineri către Organizaţia Maritimă Internaţională (IMO), o agenţie specializată guvernamentală în cadrul sistemului ONU, cu sediul la Londra.

Un purtător de cuvânt al INO a spus că toate propunerile sunt binevenite şi vor fi discutate la finele acestui an adăugând că "propunerile care au la bază măsuri bazate pe principiul pieţei sunt în linie cu strategia iniţială a IMO privind emisiile de gaze cu efect de seră".

Organizaţia Maritimă Internaţională are programată o reuniune a unui grup de lucru la finele lunii octombrie înaintea sesiunii din noiembrie a Comitetul pentru protecţia mediului marin al OMI, care va aborda şi eforturile legate de reducerea emisiilor de CO2.

În paralel, Comisia Europeană a propus în luna iulie includerea shipping-ului în piaţa de tranzacţionare a certificatelor de emisii care funcţionează în blocul comunitar, vizând o industrie care timp de mai mult de un deceniu a evitat sistemul pus la punct de UE pentru a-i taxa pe poluatori.

Potrivit ICS, o astfel de abordare pe bucăţi, cum est propunerea Comisiei Europene, ar complica în mod semnificativ derularea comerţului maritim.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.