Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inflația face ravagii în Marea Britanie: Dobânda de referință a fost majorată la cel mai mare nivel din ultimii 13 ani

InfoTag
inflatie

Banca Angliei a majorat dobânda joi, încercând să oprească ritmul de creștere a prețurilor, scrie BBC. Ratele au crescut de la 1% la 1,25%, a cincea creștere consecutivă, ajungând astfel la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Această majorare vine în contextul în care finanțele sunt afectate de creșterea costului vieții, determinată de prețurile record la combustibili și energie. Inflația se află în prezent la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, de 9%, iar Banca a avertizat că ar putea depăși 11% în cursul acestui an. Banca a declarat că se așteaptă ca prețurile în creștere la energie să ducă la creșterea și mai mare a costului vieții în octombrie, dar a adăugat că va "acționa în forță" dacă va fi necesar, în cazul în care presiunile inflaționiste vor persista, scrie Mediafax.

Șase dintre cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară al Băncii au votat pentru creșterea ratelor la 1,25%, dar trei au susținut o creștere mai mare, la 1,5%. Procesele-verbale ale ședinței Băncii arată, de asemenea, că instituția se așteaptă ca economia britanică să scadă cu 0,3% în perioada aprilie-iunie.

Banca nu și-a actualizat perspectivele pentru trimestrul iulie-septembrie, dar a declarat anterior că se așteaptă ca economia să crească în această perioadă.

În acest caz, Marea Britanie ar evita o recesiune în acest an - recesiunea fiind definită ca o contracție a economiei timp de două trimestre consecutive. Cu toate acestea, banca a mai spus anterior că se așteaptă ca economia să se contracte în ultimele trei luni ale acestui an, perioadă în care se așteaptă ca plafonul de preț pentru facturile de energie pentru gospodării să fie majorat de la 1.971 de lire sterline pe an la aproximativ 2.800 de lire sterline. Majorarea facturilor la gaz și electricitate pentru consumatorii casnici va ridica creșterea costului vieții la "puțin peste" 11% în octombrie, a precizat banca.

Aceasta înseamnă că rata inflației va fi de peste cinci ori mai mare decât ținta de inflație a Băncii, de 2%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.