Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inflaţia în zona euro a crescut la 1,3% în martie

zona euro

Rata anuală a inflaţiei în zona euro este estimată la 1,3% în martie, în creştere de la 0,9% în februarie, arată datele preliminare publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Majorarea ratei inflaţiei în martie se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au crescut cu 4,3% (faţă de un declin de 1,7% în februarie), preţurile serviciilor s-au majorat cu 1,3% (comparativ cu o creştere de 1,2% în februarie), iar preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 1,1% (faţă de 1,3% în februarie).

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a revenit în teritoriul pozitiv în ianuarie, ajungând la 0,9%. A fost prima creştere din ultimele şase luni şi cea mai ridicată rată a inflaţiei de aproape un an.

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a încetinit la 1% în februarie, de la 1,2% în martie. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări a încetinit la 1,1% în februarie.

Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Estimarea publicată miercuri de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 16 aprilie.

În februarie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat de la 1,2% la 1,3%, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind Polonia, Ungaria şi România. La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Grecia (minus 1,9%), Slovenia (minus 1,1%), Cipru (minus 0,9%), Luxemburg (minus 0,5%), Irlanda (minus 0,4%), Letonia (minus 0,2%) şi Spania (minus 0,1%).

În 11 martie, Banca Centrală Europeană a majorat previziunile referitoare la inflaţie în 2020, după creşterea preţurilor de la începutul anului. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 1,5%, faţă de un nivel de 1% previzionat anterior, a anunţat preşedintele BCE, Christine Lagarde.

Şi în anii următori inflaţia va fi sub ţinta de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu, iar economia va avea nevoie de câţiva ani pentru a-şi reveni la nivelul de dinaintea pandemiei, apreciază BCE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.