Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inflația rămâne ridicată în zona euro - O nouă majorare a dobânzii este sigură

DW
inflatie eurozone

Presiunile inflaționiste persistă, iar costurile împrumuturilor vor crește și mai mult pentru a domoli aceste presiuni, a precizat șefa BCE, Christine Lagarde, confirmând așteptările cu privire la o nouă majorare a ratei dobânzii de referință la întâlnirea de săptămâna viitoare.

În timp ce efectele înăspririi politicii monetare sunt resimțite în economia reală, Lagarde a reiterat că nu există niciun semnal că nivelul maxim al inflației structurale a fost atins, iar prețurile alimentelor rămân ridicate. „Presiunile inflaționiste rămân puternice”, a declarat Lagarde, vorbind în Parlamentul European, relateaza Money Review citat de Rador.

„Deciziile noastre viitoare vor asigura că ratele dobânzilor sunt la niveluri suficient de restrictive pentru a reuși o readucere în timp util a inflației la ținta pe termen mediu de 2% și că vor rămâne la aceste niveluri atât timp cât este necesar”, a adăugat Lagarde.

Comentariile lui Lagarde cu privire la ratele dobânzilor se situează pe aceeași linie cu declarațiile mai multor oficiali ai BCE și arată că majorarea ratelor dobânzii încă nu s-a încheiat. Deși inflația de bază a scăzut în mai pentru a doua lună consecutiv, majoritatea analiștilor și investitorilor prevăd o nouă creștere a dobânzii de referință pe 15 iunie.

Guvernatorul irlandez Gabriel Makhlouf a declarat că BCE va majora probabil ratele dobânzilor atât la întâlnirile din iunie, cât și din iulie, ducând rata facilității de primire a depozitelor la 3,75% de la 3,25% în prezent.

Ignazio Visco, guvernatorul băncii centrale a Italiei și unul dintre adepții liniei moderate a BCE, a declarat în weekend că este în favoarea unei abordări mai graduale a ratelor dobânzilor, care au crescut cu 375 de puncte de bază din iulie anul trecut.

În declarații separate făcute luni, șeful Bundesbank, Joachim Nagel, a afirmat din nou că ar putea fi nevoie ca majorările de dobândă să continue și după luna iulie.

„Așa cum stau lucrurile, mai sunt necesare încă destule majorări”, a spus el, adăugând: „Din punctul meu de vedere, este departe de a fi sigur că majorarea ratei dobânzii va atinge vârful în această vară”.Cu toate acestea, Lagarde s-a arătat optimistă cu privire la băncile din zona euro, în ciuda turbulențelor recente din sector. „Stabilitatea financiară în zona euro s-a dovedit puternică până acum, dar continuăm să evaluăm potențialele riscuri, ținând cont de o gamă largă de indicatori”, a spus ea. „Nu vedem o contrabalansare între stabilitatea financiară și stabilitatea prețurilor în zona euro”, a adăugat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.